Τι κρύβεται πίσω από την δυσάρεστη αναπνοή του κατοικιδίου

Η δυσάρεστη αναπνοή ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι ένα πρόβλημα, αλλά τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα αν δεν οφείλεται σε χαλασμένα δόντια, αλλά αποτελεί ένδειξη ενός σοβαρότερου προβλήματος.

Συνηθέστατα, βέβαια, η δυσάρεστη αναπνοή του κατοικιδίου οφείλεται σε οδοντικές νόσους, συμπεριλαμβανομένων της ουλίτιδας, της περιοδοντίτιδας, των κοιλοτήτων ή αποστημάτων δοντιών.

Υπάρχουν όμως κι άλλες αιτίες, μη ιατρικές, που έχουν να κάνουν με την κατανάλωση δύσοσμων τροφών, ή ακόμα και με μια κακή συνήθεια που έχουν ορισμένα σκυλιά να τρώνε τα κόπρανα.

Οταν η δυσάρεστη αναπνοή γίνεται πρόβλημα

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, η δυσάρεστη αναπνοή του σκύλου ή της γάτας σας θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας. Μπορεί να αναδύεται μια οσμή αμμωνίας που ενδέχεται να οφείλεται σε ασθένειες των νεφρών, ενώ η οσμή ακετόνης (ασετόν) μπορεί να είναι σημάδι του διαβήτη.

Αλλες ασθένειες που συνδέονται με κακή αναπνοή είναι η ιγμορίτιδα, η ρινίτιδα, οι νεοπλασίες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η λευχαιμία (FeLV) και η ανοσολογική ανεπάρκεια (FIV) στη γάτα, ένα ξένο σώμα ή τα ανοιχτά τραύματα.

Θα πρέπει να πάτε οπωσδήποτε το κατοικίδιό σας στο γιατρό για να το εξετάσει, αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει μια οσμή που προέρχεται από το στόμα του, καθώς μερικές φορές αυτή η οσμή μπορεί να είναι ένδειξη μιας απειλητικής για τη ζωή του ασθένειας, οπότε η δυσφορία από τη μυρωδιά είναι το λιγότερο.

Τα βασικά του βουρτσίσματος των δοντιών των κατοικιδίων

Για τη δυσάρεστη αναπνοή που δεν σχετίζεται με μια χρόνια πάθηση, το βούρτσισμα των δοντιών του κατοικιδίου σας είναι ο απλούστερος τρόπος για να διορθωθεί η κατάσταση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αγοράσετε από ένα pet shop μια ειδική οδοντόβουρτσα. Για τα μεγάλα σκυλιά υπάρχουν ειδικές βούρτσες με λαβές, ενώ για τα μικρότερα σκυλιά και τις γάτες υπάρχουν ειδικές βούρτσες που ταιριάζουν στα δάχτυλά σας.

Αν δεν έχετε βουρτσίσει ξανά τα δόντια του σκύλου ή της γάτας σας, καλό είναι να ξεκινήσετε με μία πετσέτα ή μια γάζα για να συνηθίσουν την αίσθηση και μετά να χρησιμοποιήσετε την οδοντόβουρτσα. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών με τη γραμμή των ούλων και κάντε σύντομες κυκλικές κινήσεις εμπρός-πίσω κατά μήκος της βάσης του δοντιού και ανάμεσα στα δόντια. Μπορεί να μην καταφέρετε παρά να βουρτσίσετε μόλις λίγα δόντια αυτές τις πρώτες φορές, αλλά μην απογοητευτείτε. Τα περισσότερα ζώα μαθαίνουν να αποδέχονται το βούρτσισμα των δοντιών και αν είστε υπομονετικοί στο τέλος θα καταφέρετε να βουρτσίσετε όλα τα δόντια τους.

brush

Περισσότεροι τρόποι για να τα απαλλάξετε από τη δυσάρεστη αναπνοή

Το βούρτσισμα των δοντιών της γάτας ή του σκύλου, δεν είναι ο μόνος τρόπος για να τα ανακουφίσετε από την κακή αναπνοή τους. Διαβάστε παρακάτω κάποιες άλλες συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί:

Κατ’ αρχήν μην την αγνοήσετε. Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να κρύβει μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, γι’ αυτό ελέγξτε το πρώτα με τον κτηνίατρο.

Απαραίτητες οδοντικές εργασίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι οδοντιατρικές εργασίες στα δόντια ή τα ούλα του κατοικιδίου σας, ενδέχεται να κριθούν απαραίτητες, για να εξαλειφθούν τα προβλήματα, γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν ακούσετε τον κτηνίατρο να σας λέει ότι πρέπει να προχωρήσετε σ’ αυτές.

Βασιστείτε στο βούρτσισμα. Μόλις ο κτηνίατρος σας δώσει το πράσινο φως, αρχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια του κατοικιδίου σας. Ο γιατρός μπορεί να σας δείξει πώς ακριβώς να το κάνετε.

Μπορεί να χρειαστεί πλύσεις. Ορισμένα πρόσθετα στο πόσιμο νερό του κατοικιδίου ή στοματικά διαλύματα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση της δυσάρεστης αναπνοής του ζώου. Μιλήστε γι’ αυτό με τον κτηνίατρο.

Επιλέξτε τα σωστά υλικά για μάσηση. Υπάρχουν κάποια παιχνίδια ή γενικότερα υλικά που χρησιμοποιούνται για να εκπαιδεύουν το κατοικίδιο στη μάσηση. Μερικά απ’ αυτά, όμως, είναι εντελώς ακατάλληλα. Ρωτήστε και πάλι τον κτηνίατρο ποια είναι κατάλληλα για το κατοικίδιό σας.

Βρείτε το χρόνο να ασχοληθείτε με τις οδοντιατρικές ανάγκες του κατοικιδίου σας, όχι μόνο για να βελτιωθεί η αναπνοή του, αλλά και για είστε σίγουροι ότι φροντίζετε για την καλή υγεία του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει