Τι λένε οι επιστήμονες για τη χρήση διπλής μάσκας

Καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ενώ και στις υπόλοιπες είναι προ των πυλών και οι μεταλλάξεις απασχολούν ολοένα και περισσότερο, η χρήση διπλής μάσκας, για περισσότερη προστασία από τον κοροναϊό κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Τόσο τα δημόσια πρόσωπα όσο και οι απλοί πολίτες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν διπλή μάσκα, ενώ και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι θεάθηκε τελευταία να φορά δύο μάσκες.

Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκε για το λόγο που το κάνει αυτό, απάντησε λακωνικά: «Πιθανότατα βοηθάει».

Σύμφωνα με τον δρ. Τζόρτζιο Μπουονάννο, καθηγητή επιστημών περιβάλλοντος στα Πανεπιστήμια του Cassino της Ιταλίας και του Queensland της Αυστραλίας, η χρήση διπλής μάσκας μπορεί πράγματι να αποδειχθεί περισσότερο προστατευτική, αρκεί να γίνει σωστά.

Για την κατάλληλη μόνωση του στόματος και της μύτης από σταγονίδια και άλλους ρύπους, συστήνεται η χρήση  χειρουργικής μάσκας απευθείας πάνω στο πρόσωπο και καλυμμένης από μια ακόμη υφασμάτινη μάσκα, ή η χρήση υφασμάτινης μάσκας με τρεις στρώσεις: ύφασμα που εφαρμόζει στο πρόσωπο, ειδικό πλέγμα-φίλτρο και μια ακόμη στρώση υφάσματος που εξασφαλίζει την καλύτερη εφαρμογή της μάσκας.

Οι πολλαπλές στρώσεις και τα φίλτρα (ως τέτοιο λειτουργεί, στην πρώτη περίπτωση, η απλή χειρουργική μάσκα) φαίνεται πως μπορούν πράγματι να καλύψουν όλα τα πιθανά «μικροκενά» που προκύπτουν από την χρήση μίας μόνο μάσκας και να παρεμποδίσουν την επαφή του στόματος με μικρότερα σωματίδια που ξεφεύγουν μέσα από τους πόρους της.

Φυσικά, τονίζεται πως οι μάσκες θα πρέπει να φοριούνται με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην δυσχεραίνεται η αναπνοή του κάθε ατόμου.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, οι δύο μάσκες δεν παρέχουν απαραίτητα περισσότερη προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις, από ό,τι απέναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού.

Σε καμία περίπτωση, επίσης, δεν θα πρέπει η διπλή μάσκα να θεωρείται «πανάκεια», καθώς τα γυαλιά ή το μούσι μπορούν να αποτελέσουν επίσης πιθανές εστίες εισόδου των μικροοργανισμών στο σώμα μας.

Όπως και να έχει, η εκτεταμένη χρήση των μασκών με ορθό τρόπο από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού συνεχίζουν να θεωρούνται ένα εκ των αποτελεσματικότερων μέσων πρόληψης και αναχαίτισης της μετάδοσης του ιού, από όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση μέχρι και σήμερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει