Τι μπορεί να συμβαίνει όταν ο σκύλος δεν πίνει νερό

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να αρνηθεί το νερό, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας, της γήρανσης, μιας ενοχλητικής εμπειρίας ή μιας αλλαγής στο περιβάλλον ή την πηγή ύδατος.

Υπάρχουν επίσης μια σειρά από τακτικές και τεχνάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πείσουν ένα σκύλο να πιει και πάλι νερό. Εάν, ωστόσο, δεν μπορεί να αποδειχθεί η αιτία ή ο σκύλος δεν μπορεί να πεισθεί να πιει νερό, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί χωρίς καθυστέρηση στον κτηνίατρο, καθώς η αφυδάτωση είναι μια σοβαρή κατάσταση.

Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, πρέπει να πίνουν νερό κάθε μέρα και κινδυνεύουν από την αφυδάτωση αν δεν το κάνουν. Είναι στην πραγματικότητα σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ανθρώπους, επειδή μη έχοντας πόρους στο δέρμα τους απελευθερώνουν θερμότητα από το σώμα τους πολύ πιο αργά. Κάποια από τη θερμότητα του σώματος ενός σκύλου απελευθερώνεται μέσω των πατουσών των ποδιών και της μύτης του, αλλά η θερμοκρασία του σώματος ελέγχεται ως επί το πλείστον μέσω του λαχανιάσματος.

Πράγματα που πρέπει να ελέγξετε

Ισως το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελεγχθεί αν ένα σκυλί δεν πίνει νερό είναι αν το ζώο υποφέρει από κάποιο εμπόδιο στο στόμα του, πχ. μια πληγή που καθιστά οδυνηρή την κατάποση. Μερικές φορές μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όσο ένα μικρό ξυλαράκι ή μια αγριάδα. Αν ο σκύλος αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση ή από τραυματισμό, δεν είναι ασυνήθιστο να είναι απρόθυμος να πιει για λίγο καιρό νερό. Η μετάβαση από την ξηρά στην υγρή τροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατανάλωση λιγότερου νερού από το κατοικίδιο ζώο, καθώς παίρνει περισσότερη υγρασία από το φαγητό του. Η ασθένεια μπορεί επίσης να είναι αιτία και αν το ζώο παρουσιάζει οποιαδήποτε άλλα σημάδια ασθένειας, όπως ασυνήθιστο λήθαργο ή φαίνεται να πονάει, πρέπει να μεταφερθεί στον κτηνίατρο. Αν καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν φαίνεται να ισχύει, τότε είναι πιθανόν ο λόγος να είναι ψυχολογικός.

Αγνωστα μέρη και μυρωδιές

Πολλά σκυλιά θα αποφύγουν το πόσιμο νερό σε περίεργα μέρη επειδή το νερό μυρίζει διαφορετικά από αυτό που έχουν συνηθίσει να πίνουν στο σπίτι. Οι σκύλοι είναι ζώα με εξαιρετική όσφρηση και αρκεί μία μικρή διαφορά στη σύνθεση του τοπικού νερού για να τους γίνει αντιληπτή. Παρόλο που τα σκυλιά μπορεί να φαίνεται πως δεν έχουν πρόβλημα να πιουν νερό από οπουδήποτε, για παράδειγμα πίνουν συχνά νερό από λίμνες νερού και λακκούβες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά σε οτιδήποτε τους μυρίζει άγνωστο. Ισως μια καλή ιδέα είναι να προσπαθήσετε να τους δώσετε εμφιαλωμένο νερό αντί για νερό βρύσης σ’ αυτή την περίπτωση.

Αναστάτωση από αλλαγή περιβάλλοντος

Μερικές φορές, μια αλλαγή στο περιβάλλον από μόνη της μπορεί να αναστατώσει ένα ζώο. Μερικά σκυλιά είναι αρκετά προσαρμόσιμα και θα εγκατασταθούν σε νέα καταλύματα πολύ γρήγορα. Αλλα, ωστόσο, μπορεί να είναι νευρικά ή πολύ συνηθισμένα στη ρουτίνα τους και αρχικά θα δυσαρεστηθούν στο νέο περιβάλλον τους. Συνήθως, αν συμβαίνει αυτό, το κατοικίδιο ζώο θα εγκατασταθεί και θα αρχίσει να πίνει ξανά μετά από μία-δύο ημέρες.

Μια αλλαγή στις συνθήκες του σπιτιού που μένει μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν μια αλλαγή στην εργασία σας που υποχρεώνει το κατοικίδιο να μένει περισσότερες ώρες μόνο του. Σε μια τέτοια περίπτωση συχνά το ζώο θα αναστατωθεί, θα αρνηθεί να φάει και να πιει νερό. Και πάλι όμως μετά από μια-δυο μέρες θα συνηθίσει στη νέα ρουτίνα και θα φάει και θα πιει κανονικά.

Γήρανση

Ενα ηλικιωμένο σκυλί μπορεί επίσης να αποφύγει το πόσιμο νερό. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί του είναι δύσκολο να καταβάλλει την προσπάθεια που απαιτείται μέχρι να φτάσει στο νερό του, ή να έχει μειωθεί η αίσθηση της δίψας του μαζί με αυτή της όρεξής του λόγω της ηλικίας. Τα ηλικιωμένα σκυλιά, όμως, είναι απαραίτητο να είναι ενυδατωμένα σωστά, οπότε αν η κατανάλωση υγρών είναι ένα ζήτημα, τότε η μετάβαση σε υγρή τροφή θα μπορούσε να τα βοηθήσει. Η υγρή τροφή όχι μόνο τους παρέχει επιπλέον νερό, αλλά μπορεί να τους είναι ευκολότερο να τη φάνε στη θέση της ξηράς τροφής. Ωστόσο, για να αλλάξετε την τροφή σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο.

Πώς να πείσετε ένα σκυλί να πιει νερό

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πεισθεί ένα απρόθυμο σκυλί και κάποιοι απ’ αυτούς μπορεί να σας εκπλήξουν. Καμιά φορά ακόμα και η αλλαγή της θέσης του μπολ του, μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Μια άλλη λύση είναι να αναμείξετε την υγρή τροφή του με νερό. Επίσης, ακόμα κι αν ένα σκυλί δεν πίνει νερό από το μπολ του, μπορεί να πιει από τα χέρια του ιδιοκτήτη του. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το μπολ του είναι καθαρό. Αν υπάρχει αμφιβολία, τρίψτε το μπολ του με μαγειρική σόδα και νερό.

Εάν ο σκύλος έχει κάνει πρόσφατα χειρουργική επέμβαση ή έχει περάσει κάποια ασθένεια, η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική για τη διαδικασία αποκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, ένας σκύλος πρέπει να πίνει τακτικά νερό. Εάν η παρότρυνση και ενθάρρυνση από πλευράς σας δεν παράγουν αποτελέσματα, η υγρασία της κανονικής τροφής του ζώου ρίχνοντας μέσα λίγο νερό μπορεί να λειτουργήσει. Αν ο σκύλος δεν μπορεί να πιει καθόλου νερό, μετά από όλες τις προσπάθειες, θα πρέπει να τον μεταφέρετε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει