Τι προκαλεί μεταλλική γεύση στο στόμα;

Εχουμε την τάση να θεωρούμε δεδομένη την αίσθηση της γεύσης μέχρις ότου κάτι πάει στραβά. Μια μεταλλική γεύση στο στόμα είναι μια μορφή δυσγευσίας, μια ανωμαλία της αίσθησης της γεύσης.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που μπορεί να δημιουργήσουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα μας που μπορεί να είναι από κάποια φάρμακα ή συστηματικές διαταραχές, μέχρι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

Ας δούμε από τι μπορεί να προκληθεί αυτή η μεταλλική γεύση στο στόμα:

Φάρμακα

Τα φάρμακα αποτελούν την κύρια αιτία της μεταλλικής γεύσης στο στόμα. Οι τύποι των φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την παρενέργεια, περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι βακτηριακές λοιμώξεις, προβλήματα της καρδιάς και αρτηριακή πίεση, καρκίνος, υπερθυρεοειδισμός, αρθρίτιδα, διαβήτης, καούρα, γλαύκωμα, οστεοπόρωση και αϋπνία, μεταξύ άλλων.

Στοματική υγεία και προβλήματα της ρινικής κοιλότητας

Τα προβλήματα με το στόμα και τα δόντια μπορεί να αλλάξουν την αίσθηση της γεύσης. Συσσώρευση πλάκας, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδόνα και αποστήματα μπορεί να παράγουν άσχημη γεύση στο στόμα σας που μπορείτε να τη βιώσετε ως μεταλλική γεύση. Οι λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων και φάρμακα ή ασθένειες που προκαλούν ξηρότητα του στόματος, όπως ο ομαλός λειχήνας (χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια) και σύνδρομο ξηρότητας, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε μια μεταλλική γεύση. Ομοίως, η ξηροστομία που συνοδεύει τη διαδικασία της γήρανσης, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της γεύσης.

Συστηματικές παθήσεις

Πολλές συστηματικές (αυτές που αναφέρονται ή επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα) ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του υπερπαραθυρεοειδισμού, της νεφρικής ανεπάρκειας, του διαβήτη, του συνδρόμου Sjogren, της σαρκοείδωσης, της αμυλοείδωσης, της ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12 και της ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

Ασθένειες του νευρικού συστήματος

Οι διαταραχές του νευρικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της γεύσης. Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στον εγκέφαλο ή οπουδήποτε αλλού κατά μήκος των περιφερικών νεύρων που ελέγχουν τις αισθήσεις της γεύσης και της οσμής. Επειδή η γεύση και η οσμή συμπληρώνουν η μία την άλλη, μια διαταραχή της όσφρησης μπορεί να εκληφθεί ως ανωμαλία στην αίσθηση της γεύσης. Ογκοι, φλεγμονώδεις ασθένειες και αυτοάνοσες ασθένειες που επηρεάζουν το κεντρικό ή περιφερικό νευρικό σύστημα μπορεί να σχετίζονται με μια μεταλλική γεύση στο στόμα.

Εγκυμοσύνη

Οι διακυμάνσεις των ορμονών που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, πιστεύεται πως προκαλούν την μεταλλική γεύση που αναφέρουν ορισμένες έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Υπερφόρτωση μετάλλων

Ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα μετάλλων στον οργανισμό, όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, συνδέονται με μια επίμονη μεταλλική γεύση.

Δηλητηρίαση από ψάρια

Δηλητηρίαση από ψάρια, ιδιαίτερα από τα ψάρια με σκούρο κρέας, όπως ο τόνος, το σκουμπρί, η παλαμίδα μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή μεταλλική γεύση στο στόμα.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι γνωστό ότι προκαλούν μια μεταλλική γεύση στο στόμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε άμεσες τοπικές επιδράσεις στη γεύση και την οσμή όπως η ρινική καταρροή ή η βουλωμένη μύτη ή η απελευθέρωση της ισταμίνης που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση.

Εισπνεόμενες ουσίες

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη γεύση και μπορεί να οδηγήσει σε μια μεταλλική γεύση στο στόμα. Περιβαλλοντικές ουσίες που εισπνέονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να προκαλέσουν μια μεταλλική γεύση. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν βενζόλιο, υδραζίνη, βενζίνη, λάκα, καουτσούκ, χρώματα και κοβάλτιο.

Ιδιοπαθής δυσγευσία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της μεταλλικής γεύσης στο στόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Σ’ αυτή την περίπτωση ονομάζεται ιδιοπαθής δυσγευσία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει