Τι προκαλεί τα προβλήματα του ρινικού κόλπου;

Αν ταλαιπωρείστε από προβλήματα του ρινικού κόλπου, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μελετήσετε αυτό το πολύτιμο τμήμα του κεφαλιού σας. Τι μπορεί να προκαλέσει τα προβλήματα αυτά;

Τα ιγμόρειά σας είναι κούφια διάκενα στο εσωτερικό των οστών ανάμεσα στα μάτια σας, πίσω από τα ζυγωματικά σας και στο μέτωπο. Παράγουν βλέννα, η οποία βοηθά να διατηρείται το εσωτερικό της μύτης σας υγρό. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στην προστασία έναντι της σκόνης, των αλλεργιογόνων και των ρύπων.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τον ρινικό κόλπο

Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος γιατί έχουμε ιγμόρεια, αλλά ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι κρατούν το κεφάλι από το να είναι πάρα πολύ βαρύ.

Ο ρινικός κόλπος είναι επίσης υπεύθυνος για το βάθος και τον τόνο της φωνής σας. Αυτό εξηγεί γιατί ακούγεστε σαν τον… Κλιντ Ιστγουντ, όταν τα ιγμόρειά σας όλα είναι γεμάτα.

Αν ο ιστός στη μύτη σας είναι πρησμένος από αλλεργίες, ένα κρύωμα, ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορεί να μπλοκάρει τα περάσματα των ρινικών κόλπων. Τα ιγμόρειά σας δεν μπορούν να στραγγίξουν και μπορεί να αισθανθείτε πόνο.

Υπάρχουν συνολικά οκτώ κοιλότητες στα ιγμόρειά σας. Είναι ζευγάρια και βρίσκονται στην αριστερή και δεξιά πλευρά του προσώπου.

* Δύο κοιλότητες βρίσκονται στο μέτωπο

* Δύο είναι πίσω από κάθε ζυγωματικό

* Δύο κοιλότητες κόλπων είναι μέσα στα οστά ανάμεσα στα μάτια σας

* Δύο είναι πίσω από κάθε μάτι.

sinuses
Οι περιοχές του προσώπου που καλύπτουν τα ιγμόρεια
Συνήθη προβλήματα του ρινικού κόλπου

Αποφράξεις

Κάθε κόλπος έχει ένα στενό σημείο, που ονομάζεται χώρος μετάβασης (στόμιο), που είναι ένα άνοιγμα που είναι υπεύθυνο για την αποστράγγιση. Εάν μια δυσχέρεια ή απόφραξη συμβαίνει, τότε συγκεντρώνεται βλέννα.

Ενα επιπλέον ιγμόρειο

Περίπου το 10% των ανθρώπων έχουν ένα επιπλέον ιγμόρειο το οποίο περιορίζει πράγματι το χώρο μετάβασης.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Ενα άλλο κοινό πρόβλημα είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, του λεπτού τοιχώματος των οστών και του χόνδρου στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητάς σας που χωρίζει τις δύο ρινικές μεταβάσεις σας. Στην ιδανική περίπτωση, το διάφραγμά σας βρίσκεται στο κέντρο της μύτης σας, χωρίζοντας εξίσου τις δύο πλευρές. Ωστόσο, είτε από λόγους γενετικής, είτε από τραυματισμό, σε περίπου το 80% των ανθρώπων, το ρινικό διάφραγμα μετατοπίζεται προς τη μία πλευρά, καθιστώντας το ένα ρινικό πέρασμα μικρότερο από το άλλο. Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος είναι ένας λόγος που μερικοί άνθρωποι έχουν προβλήματα με τα ιγμόρειά τους. Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παρεμπόδιση της αναπνοής και σε ροχαλητό.

Στενοί κόλποι

Πολλές φορές, ορισμένα άτομα έχουν απλώς παραλλαγές στην ανατομία τους, που δημιουργούν πιο στενό μονοπάτι. Πρόκειται για γενετικό ζήτημα, δεδομένου ότι είναι ο τρόπος που έχουμε κληρονομήσει το πώς οι κόλποι μας είναι μαζί και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για αυτούς να παραμείνουν ανοικτοί ή να μπλοκαριστούν.

Ευαισθησία στα ιγμόρεια και αλλεργίες

Τέλος, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία σε πράγματα του περιβάλλοντος και στα τρόφιμα που τρώνε. Αυτή η ευαισθησία πυροδοτεί μια διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη και μερικές φορές απελευθερώνει χημικές ουσίες από τα κύτταρα στη μύτη που προκαλούν οίδημα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας. Οι άνθρωποι με προβλήματα του ρινικού κόλπου και αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν περιβαλλοντικούς ερεθισμούς όπως ο καπνός και οι έντονες οσμές χημικών, που μπορούν να αυξήσουν τα προβλήματα.

Προστασία του ρινικού κόλπου

Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για τη μείωση της φλεγμονής και την πρόληψη των προβλημάτων:

* Βάλτε μια ζεστή, υγρή πετσέτα στο πρόσωπό σας αρκετές φορές την ημέρα για να βοηθήσει στο άνοιγμα των χώρων μετάβασης

* Πίνετε άφθονα υγρά

* Εισπνεύστε ατμό από δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα (καθίστε στο μπάνιο με το ζεστό νερό του ντους να τρέχει)

* Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό σπρέι με αλατόνερο αρκετές φορές την ημέρα

* Πλύνετε τη μύτη με ένα διάλυμα άλατος

* Δοκιμάστε έναν υγραντήρα για να υγράνετε τον αέρα που αναπνέετε και να βοηθήσετε στο άνοιγμα των κόλπων

Αν τα προβλήματα κόλπων σας σχετίζονται με αλλεργίες, σκεφτείτε αυτά τα βήματα:

* Αποφύγετε να προκαλείτε την αλλεργία σας

* Δοκιμάστε τα αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά, αν χρειαστεί

* Συζητήστε με το γιατρό σας για να δείτε αν χρειάζεστε ένα στεροειδές ρινικό σπρέι

* Συζητήστε το ενδεχόμενο της ανοσοθεραπείας  με το γιατρό σας για να δείτε αν είναι κατάλληλη για εσάς

Τέλος, αν έχετε επαναλαμβανόμενα προβλήματα, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση για να καθαρίσετε και να στραγγίξετε τα ιγμόρεια.

Η χειρουργική επέμβαση είναι σχεδιασμένη για να αναλάβει τη φροντίδα των ανατομικών θεμάτων και να αφαιρέσει τις περιοχές που είναι στενές προκαλώντας την απόφραξη. Οι νεότερες μέθοδοι είναι λιγότερο επεμβατικές και χρησιμοποιούν έναν καθετήρα με μπαλόνι, όπως η αγγειοπλαστική, για τη διαστολή το άνοιγμα των ιγμόρειων και τη δημιουργία μεγαλύτερων κενών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει