Τι συμβαίνει και η δίαιτα πάει στραβά

Οταν ανακαλύπτουμε ότι είμαστε βαρύτεροι απ’ ό,τι θέλουμε να είμαστε, έχουμε μια φυσική τάση να τρώμε λιγότερο φαγητό. Μπορεί να παραλείψουμε το πρωινό ή το βραδινό ή να φάμε λιγότερο το μεσημέρι.

Ολα αυτά με την ελπίδα ότι το σώμα μας τρώγοντας λιγότερο θα κάψει λίγο παραπάνω λίπος. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Οταν τρώμε λιγότερο στην πραγματικότητα κάνουμε ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια να χάσουμε βάρος.

Λάβετε υπόψιν ότι το ανθρώπινο σώμα πήρε το σχήμα του πριν από εκατομμύρια χρόνια και εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν δίαιτες. Η μόνη περίπτωση διατροφής με χαμηλές θερμίδες στη ζωή των ανθρώπων τότε ήταν στην πραγματικότητα η πείνα. Εκείνοι που κατάφερναν να αντιμετωπίσουν αυτή την προσωρινή έλλειψη τροφίμων, επέζησαν. Τα σώματά μας, ως εκ τούτου, είχαν αναπτύξει έναν εσωτερικό μηχανισμό που μάς βοηθούσε να επιβιώσουμε σε ειδικές συνθήκες χαμηλής πρόσληψης τροφής.

Σήμερα, όταν οι ερευνητές συγκρίνουν υπέρβαρους και λεπτούς ανθρώπους ανακαλύπτουν πολλές φορές ότι καταναλώνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Αυτό που κάνει τα υπέρβαρα άτομα διαφορετικά είναι η ποσότητα του λίπους που τρώνε. Οι αδύνατοι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο λίπος και περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες.

Η απώλεια βάρους δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εν μία νυκτί. Ενα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους απαιτεί κοινή λογική και ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές. Δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη διακίνηση λανθασμένων πληροφοριών με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εξαπατώνται.

Κάθε ημέρα μπορεί κανείς να ανοίξει ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα, να δει στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο μια διαφήμιση που διαλαλεί ότι τα νέα προϊόντα που κυκλοφόρησαν είναι θαυματουργά και θα εξαφανίσουν το βάρος γρήγορα και εύκολα. Ο καθένας ψάχνει για το «μαγικό χάπι» απώλειας βάρους. Ανθρωποι ξοδεύουν δισεκατομμύρια παγκοσμίως σε προγράμματα διατροφής και προϊόντα. Συχνά χάνουν και κάποιο βάρος. Αλλά τις περισσότερες φορές αν ελέγξει κανείς τους ίδιους αυτούς ανθρώπους πέντε χρόνια αργότερα, θα διαπιστώσει ότι όχι μόνο πήραν πίσω το βάρος που έχασαν, αλλά κάποιες φορές πήραν ακόμα περισσότερο.

Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στις ΗΠΑ προσπάθησε να καθορίσει αν οποιοδήποτε εμπορικό πρόγραμμα διατροφής θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι έχει μακροπρόθεσμη επιτυχία. Ούτε ένα πρόγραμμα δεν το πέτυχε.

Τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα μπορούν να αναπτύξουν έναν αριθμό ασθενειών και σοβαρών προβλημάτων υγείας και τώρα πια είναι γνωστό πως όταν η θερμιδική πρόσληψη είναι υπερβολική, μέρος της περίσσειας είναι συχνά κορεσμένο λίπος.

Είναι μύθος ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά πολλές θερμίδες γι’ αυτό παχαίνουν. Οι θερμίδες είναι ένα θέμα, ναι. Αλλά στο σύνολο της παχυσαρκίας αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι η πρόσληψη των θερμίδων, αλλά η πρόσληψη του λίπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι πριν από 10-15 χρόνια. Εάν ήταν μόνο οι θερμίδες ο λόγος της αύξησης του βάρους, τότε θα έπρεπε να είναι όλοι λεπτοί. Αλλά δεν είναι.

Συνολικά οι άνθρωποι έχουν πιο πολύ βάρος από όσο είχαν ποτέ πριν. Αυτό εν μέρει συμβαίνει λόγω της καθιστικής ζωής. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι η περιεκτικότητα σε λίπος έχει αλλάξει δραματικά στη διατροφή μας.

Οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα χωρίς άσκηση, συχνά γίνονται παχύτεροι όσο περνάει ο καιρός. Αν και μπορεί αρχικά το βάρος να μειωθεί, η απώλεια είναι κυρίως νερό και μύες. Οταν το βάρος επιστρέψει, γυρίζει ως λίπος. Για να αποφύγετε να γίνετε παχύτεροι με την πάροδο του χρόνου, αυξήστε το μεταβολικό σας ρυθμό με τακτική άσκηση.

Επιλέξτε μια άσκηση ρουτίνας που να τη θυμάστε και να είστε άνετοι μ’ αυτήν ή περπατήστε, καθώς το περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους και ευκολότερους τρόπους να ενισχύσετε τα οστά σας, ελέγχοντας το βάρος σας και την τόνωση των μυών σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει