Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε πολύ αλάτι

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μόλις 200 χιλιοστόγραμμα νατρίου (αλάτι) ή περίπου 0,5 γραμμάρια σε καθημερινή βάση για να λειτουργήσει σωστά, ωστόσο ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 3.436 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

Σίγουρα, το αλάτι έχει καλή γεύση και νοστιμίζει το φαγητό, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο σώμα μας. Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι δεν πρέπει ένας ενήλικας να καταναλώνει καθημερινά περισσότερα από 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου ημερησίως για να διατηρεί το σώμα του υγιές.

Ανισορροπία υγρών

Η ισορροπία νατρίου, καλίου και υγρών στο σώμα είναι μια ευαίσθητη διαδικασία που απαιτεί σωστό φιλτράρισμα από τους νεφρούς. Οταν έχουμε επιπλέον υγρό στο αίμα, οι νεφροί χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται όσμωση για να τραβήξουν την υπερβολική ποσότητα νερού. Αυτό το νερό ταξιδεύει στην ουροδόχο κύστη, όπου τελικά αφαιρείται από το σώμα, μέσω των ούρων. Αυτή η διαδικασία διατηρεί την ισορροπία της ποσότητας νατρίου και νερού στο αίμα. Οταν τρώμε πολύ αλάτι, η ποσότητα νατρίου στο αίμα αυξάνεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι νεφροί δεν μπορούν να τραβήξουν νερό από το αίμα επειδή αυτό πρέπει να μείνει στο αίμα για να αραιωθεί το νάτριο.

Επιπλέον πίεση στην καρδιά

Η παρουσία περίσσειας νερού στο αίμα αυξάνει τον όγκο του αίματος. Οταν αυξάνεται ο όγκος του αίματος, ασκείται επιπλέον πίεση στις αρτηρίες και στην καρδιά. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την ένταση, τα αρτηριακά τοιχώματα γίνονται ισχυρότερα και παχύτερα. Ετσι, όμως, μειώνεται περαιτέρω ο χώρος μέσα σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνεται ακόμα περισσότερο η αρτηριακή πίεση.

Κατεστραμμένες αρτηρίες

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αναφέρεται συχνά ως «ο σιωπηλός δολοφόνος», επειδή συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο άλλων σοβαρών προβλημάτων. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση που παραμένει αδιάγνωστη ή είναι διαγνωσμένη, αλλά δεν αντιμετωπίζεται με κάποια αγωγή, μπορεί να αποδυναμώσει και να καταστρέψει τις αρτηρίες, την καρδιά και άλλα όργανα, αυξάνοντας τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής ανεπάρκειας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια όρασης, στηθάγχη, απώλεια μνήμης και στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες.

Φούσκωμα

Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού δεν έχει απλώς αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επηρεάζει και άλλες περιοχές του σώματος. Η περίσσεια νατρίου αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί το νερό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και φούσκωμα. Μπορεί επίσης να αποκτήσετε βάρος που θα είναι καθαρό νερό. Ενώ όμως αυτό το βάρος θα ανεβάσει τον αριθμό των κιλών σας στη ζυγαριά, είναι μια προσωρινή κατάσταση και θα μειωθεί όταν τα επίπεδα του νατρίου στο σώμα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει