Κοροναϊός: Τι θα συμβεί αν νοσήσει ένας πλήρως εμβολιασμένος

Στο ερώτημα που απασχολεί πολλούς εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, για το τι θα συμβεί αν κολλήσουν κοροναϊό, αφού είναι πλέον σαφές ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν, έδωσε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Τα άτομα που μολύνονται με τον νέο κοροναϊό μετά τον εμβολιασμό τους είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο, η λοίμωξη να διαρκεί λιγότερο και να αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα όπως έδειξε η έρευνα που περιλαμβάνει στοιχεία από τις συνεχιζόμενες έρευνες του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Οι πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό 90% δεν πρόκειται να νοσήσουν με Covid-19» αναφέρει ο δε Jeff Burgess καθηγητής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας Mel & Enid Zuckerman, προσθέτοντας ότι «αλλά ακόμη και αν νοσήσετε, το ιικό σας φορτίο θα είναι χαμηλό και η νόσος πολύ ηπιότερη».

Παρά την αποτελεσματικότητά του κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και μπορεί να σημειωθούν λοιμώξεις, ωστόσο αυτές θα είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Μεταξύ 3.975 συμμετεχόντων σε δύο μελέτες, οι λοιμώξεις από τον κοροναϊό εντοπίστηκαν σε πέντε συμμετέχοντες που είχαν πλήρως εμβολιαστεί και σε 11 που είχαν μερικώς εμβολιαστεί, καθώς και σε 156 μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από περιοχές μελέτης της Αριζόνα.

40% μικρότερο ιικό φορτίο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν πλήρως ή μερικώς εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna και μολύνθηκαν, είχαν κατά 40% μικρότερο ιικό φορτίο από αυτό των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων.

Αναφορικά με τη διάρκεια της νόσου στην πλειονότητα των λοιμώξεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων αυτή διήρκεσε δύο ή περισσότερες εβδομάδες, σε σύγκριση με μόνο μία εβδομάδα μεταξύ των εμβολιασμένων συμμετεχόντων.

Επιπλέον, ο κίνδυνος λοίμωξης με πυρετό ήταν 58% χαμηλότερος για τους εμβολιασμένους συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέφεραν κατά μέσο όρο δύο λιγότερες μέρες ασθένειας και συνολική διάρκεια ασθένειας κατά έξι ημέρες μικρότερη από εκείνη των μη εμβολιασμένων ατόμων.

Παράλληλα διαπιστώθηκε με βάση δεδομένα από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 10 Απριλίου, ότι δύο δόσεις ενός εμβολίου mRNA ήταν 91% αποτελεσματικές κατά της μόλυνσης, ενώ η μία δόση εμβολίου αποδείχθηκε 81% αποτελεσματική έναντι της λοίμωξης SARS-CoV-2.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει