Το αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα περιορίζει τη λήψη θρεπτικών συστατικών από τα φυτά

Τα ταχέως αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν την απορρόφηση του αζώτου από τα φυτά, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Οι Σουηδοί ερευνητές που εξέτασαν την επίδραση που έχει ο άνθρακας στην ανάπτυξη των φυτών, ανακάλυψαν ότι η συγκέντρωση του αζώτου στα φυτά είναι χαμηλότερη σε περιβάλλον με υψηλά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, ανεξάρτητα από το αν η ανάπτυξη των φυτών έχει διεγερθεί ή όχι.

Η έρευνα εξέτασε διάφορους τύπους οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών, των λιβαδιών και των δασών και αποτελούνταν από πειράματα μεγάλης κλίμακας που έλαβαν χώρα σε οκτώ χώρες και τέσσερις ηπείρους.

«Τα ευρήματα της μελέτης είναι αδιαμφισβήτητα. Η περιεκτικότητα σε άζωτο στις καλλιέργειες μειώνεται σε ατμόσφαιρες με αυξημένα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τύπους οικοσυστημάτων», δήλωσε ο Γιόχαν Ούντλινγκ, επικεφαλής της μελέτης.

«Επιπλέον, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει αυτή η αρνητική επίδραση, ανεξάρτητα από το εάν προχωράει η ανάπτυξη των φυτών, ακόμα και αν προστίθεται λίπασμα. Αυτό είναι κάτι νέο και απροσδόκητο», πρόσθεσε.

Όταν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα αυξάνονται, οι καλλιέργειες έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε άζωτο, και ως εκ τούτου μειώνονται τα επίπεδα πρωτεϊνών. Η μελέτη επιβεβαίωσε αυτό το φαινόμενο τόσο στα σιτηρά όσο και το ρύζι, τις πιο σημαντικές καλλιέργειες παγκοσμίως. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης, ότι η ισχύς της επίδρασης ποικίλλει ανάμεσα στα διάφορα είδη των λιβαδιών, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μεταβάλει τη σύνθεση αυτών των οικοσυστημάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει