Το αργό βάδισμα σηματοδοτεί εμφάνιση Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους

Την πιθανή αναγνώριση συμπτωμάτων πρώιμου Αλτσχάιμερ εξέτασαν οι επιστήμονες στην Τουλούζη της Γαλλίας και διαπίστωσαν πως η αργή βάδιση των ηλικιωμένων συνδέεται με υψηλά επίπεδα αμυλοειδών πλακών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Neurology, όπως ανέφερε επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης, Natalia del Campo, από το Centre of Excellence in Neurodegeneration, οι μικρές διαταραχές βάδισης σηματοδοτούν εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 128 ανθρώπους που δεν είχαν επίσημη διάγνωση άνοιας, αλλά θεωρούνταν υψηλού κινδύνου, λόγω προβλημάτων μνήμης. Οι απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου που τούς έγιναν διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλό τους έφταναν το 48%, ένα επίπεδο που συχνά συνδέεται με την άνοια. Επιπλέον, εξέτασαν τους συμμετέχοντες για την νοητική τους κατάσταση και μνήμη, με το 46% να κατηγοριοποιείται ως ελαφριά νοητική εξασθένηση. Στη συνέχεια, μετρήθηκε η ταχύτητα βάδισης με standard test, χρονομέτρησης του πόσο γρήγορα περπατούσαν οι συμμετέχοντες μια απόσταση με το φυσιολογικό τους ρυθμό. Oλοι, εκτός από 2 άτομα, ήταν μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της πιο αργής ταχύτητας βάδισης και της συσσώρευσης αμυλοειδούς σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, στις οποίες περιλαμβανόταν το κέλυφος φακοειδούς πυρήνα που σχετίζεται με την κίνηση. Όπως παρατήρησαν, τα επίπεδα αμυλοειδών αφορούσαν μέχρι το 9% της διαφοράς στην ταχύτητα βάδισης μεταξύ ταχύτερου και αργότερου βηματισμού.

Όπως ανέφερε η ερευνήτρια Natalia del Campo, λαμβάνοντας υπόψη σωματικές παραμέτρους που δεν εξετάζονται συνήθως στη νόσο, όπως είναι η ταχύτητα βηματισμού, πιθανόν να καταφέρουν οι επιστήμονες να εντοπίζουν έγκαιρα τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει