Το εμβόλιο της Johnson & Johnson προστατεύει πολύ λιγότερο από την μετάλλαξη Δέλτα

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται επιστήμονες και κυβερνητικά επιτελεία ανά τον κόσμο με στόχο την αναχαίτιση της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα που ευθύνεται για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες.

Τη στιγμή που η ινδική μετάλλαξη (Δέλτα) έχει εισέλθει σε τουλάχιστον 124 χώρες, σε πολλές από αυτές, μάλιστα, επικρατεί αποτελώντας πάνω από το 75% των κρουσμάτων κορωνοϊού, μελέτη του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διατείνεται ότι το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson είναι πολύ πιο αναποτελεσματικό, σε σχέση με άλλα, ως προς την προστασία από την ινδική παραλλαγή και άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Η μελέτη βασίστηκε σε δείγματα αίματος που περισυνελέγησαν από εμβολιασμένους με τα σκευάσματα που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους New York Times, τα ευρήματα για τη θωράκιση απέναντι στην ινδική μετάλλαξη είναι παρόμοια για J&J και AstraZeneca, με την αποτελεσματικότητα να φτάνει στο 33%.

Όπως έχει διαπιστωθεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ, η ινδική μετάλλαξη αποτελεί πλέον το 83% των μολύνσεων στις ΗΠΑ.

Οι κλινικές μελέτες έδειξαν, ακόμη, ότι το μονοδοσικό της J&J είναι κατά 66% αποτελεσματικό απέναντι στον κοροναϊό, την ώρα που η θωράκιση απέναντι στη νόσο Covid-19 μετά τις δύο δόσεις από τα εμβόλια των Pfizer και Moderna φτάνει στο 90%.

Επιστήμονες προτείνουν δεύτερη δόση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Όπως σημειώνουν οι Times της Νέας Υόρκης, όσοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της J&J μπορεί να χρειαστεί να λάβουν μια δεύτερη δόση -ιδανικά με ένα από τα εμβόλια mRNA της Pfizer-BioNTech ή της Moderna, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Τα συμπεράσματα έρχονται σε αντίθεση με εκείνα από μικρότερες μελέτες που δημοσίευσε η Johnson & Johnson νωρίτερα αυτό το μήνα, υποδηλώνοντας ότι μία μόνο δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Δέλτα ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

«Το μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε δεν ήταν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πάρουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά ελπίζουμε ότι στο μέλλον, θα ενισχυθεί είτε με μια άλλη δόση του ίσιου εμβολίου είτε με μία ενισχυτική (booster) με Pfizer ή Moderna», δήλωσε ο Nathaniel Landau, ιολόγος στην Grossman School of Medicine της Νέας Υόρκης, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περίμεναν, επειδή όλα τα εμβόλια φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα όταν χορηγούνται σε δύο δόσεις. «Πάντα πίστευα, και συχνά είπα, ότι το Johnson & Johnson είναι εμβόλιο δύο δόσεων», δήλωσε ο John Moore, ιολόγος της Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει