Το φυτοφάρμακο DDT συνδέεται με το Αλτσχάιμερ

Ακόμα και η μία και μοναδική έκθεση σε ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων DDT, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology, έδειξε ότι οι ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ είχαν τέσσερις φορές τα επίπεδα του DDT στον οργανισμό τους σε σχέση με τα υγιή άτομα.

Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα για τον έλεγχο της ελονοσίας. Το DDT υπήρξε ένα μαζικό, αρκετά επιτυχημένο φυτοφάρμακο, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τον έλεγχο της ελονοσίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια για την προστασία των γεωργικών καλλιεργειών.

Ωστόσο, πάντα υπήρχαν ερωτηματικά σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη ζωή, καθώς και ευρύτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες, ιδιαίτερα για τα αρπακτικά ζώα.

Ετσι, στις ΗΠΑ αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, απαγορεύτηκε το 1972. Ομως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξακολουθεί να συνιστά τη χρήση του για να κρατήσει υπό έλεγχο την ελονοσία, ενώ και στη χώρα μας κυκλοφορούν περίπου 100 χημικές ουσίες (δραστικά συστατικά) με τη μορφή εκατοντάδων σκευασμάτων, κάποια από τα οποία είναι εξίσου τοξικά.

Το DDT (dichlorodiphenyltrichloroethane) ή διχλωρο-διφαινυλο-τριχλωροαιθάνιο, μπορεί να παραμείνει στο ανθρώπινο σώμα και να διασπαστεί σε DDE (Dichlorodiphenyldichloroethylene) ή διχλωρο-διφαινυλο-διχλωροαιθυλένιο.

Η ομάδα ερευνητών των Πανεπιστημίων Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ και Εmory στην Ατλάντα, δοκίμασαν τα επίπεδα του DDE στο αίμα 86 ατόμων με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συνέκριναν τα αποτελέσματα με 79 υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως εκείνοι με τη νόσο του Αλτσχάιμερ είχαν 3,8 φορές  παραπάνω επίπεδα DDE στον οργανισμό τους.

Ωστόσο , η εικόνα δεν είναι σαφής, καθώς παρουσιάστηκαν επίσης και περιπτώσεις ατόμων με υψηλά επίπεδα DDE ανάμεσα στους υγιείς, αλλά και ατόμων με χαμηλά επίπεδα DDE και νόσο του Αλτσχάιμερ. Το Αλτσχάιμερ προηγείται, επίσης, της χρήσης του DDT.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χημική ουσία αυξάνει την πιθανότητα της νόσου του Αλτσχάιμερ και μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου και συμβάλλει στο θάνατο των κυττάρων του εγκεφάλου.

Ο καθηγητής Allan Levey, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών της νόσου του Αλτσχάιμερ στο Emory, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες εντοπισμού ενός ισχυρού περιβαλλοντικού παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το μέγεθος της επίδρασης είναι εντυπωσιακά μεγάλο και συγκρίσιμο με το μέγεθος του πιο κοινού γενετικού παράγοντα κινδύνου για την καθυστερημένη έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το ζήτημα είναι πως μπορούν ακόμα να εκτεθούν οι άνθρωποι σ’ αυτές τις χημικές ουσίες, αφενός επειδή παίρνουμε τρόφιμα από χώρες όπου δεν είναι απαγορευμένο το DDT, αφετέρου επειδή το DDE στο οποίο διασπάται, παραμένει στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει