Το κάπνισμα καταστρέφει το αρσενικό χρωμόσωμα Υ

Το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει το χρωμόσωμα Υ στα κύτταρα του αίματος των ανδρών και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνδρες πεθαίνουν λόγω καπνίσματος σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Αυτό αναφέρει ομάδα Φινλανδών ερευνητών που έδειξε πως οι άνδρες από τους οποίους λείπει το χρωμόσωμα Υ στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, εξέτασαν δείγματα αίματος από περίπου 6.000 άνδρες που έλαβαν μέρος σε μια μελέτη υγείας που παρακολούθησε τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και του αλκοόλ που κατανάλωναν.

Όσο περισσότερο κάπνιζαν οι άνδρες, τόσο πιο πιθανό ήταν να απουσιάζει το χρωμόσωμα Υ από τα κύτταρα του αίματός τους. Αντίθετα, οι άνδρες που σταματούσαν το κάπνισμα φαίνεται πως ανακτούσαν το χρωμόσωμα Υ.

«Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να πείσει τους άνδρες πως έχουν σημαντικό κίνητρο για να σταματήσουν το κάπνισμα», τόνισε ο Lars Forsberg, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία, ο οποίος ηγήθηκε της φινλανδικής μελέτης.

Το χρωμόσωμα Υ είναι η δομή του DNA που καθορίζει το αρσενικό φύλο. Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ. Οι άνδρες έχουν ένα Υ και ένα Χ. Αλλά το χρωμόσωμα Υ δεν ελέγχει μόνο τις αρσενικές ορμόνες. Μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός καταπολεμά τον καρκίνο, όπως είπαν οι ερευνητές.

Υπάρχουν και άλλες μελέτες που έχουν δείξει πως οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα από το κάπνισμα, απ’ ό,τι οι γυναίκες.

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το κάπνισμα βλάπτει το DNA σε γενικές γραμμές και πως το χρωμόσωμα Υ, που είναι ένα από τα μικρότερα χρωμοσώματα στο ανθρώπινο γονιδίωμα και ήδη επιρρεπές στη μετάλλαξη, είναι απλά πιο ευάλωτο», λένε οι ερευνητές που υποστηρίζουν πως απαιτείται ακόμα περισσότερη έρευνα προκειμένου να πάρουν απάντηση στις απορίες τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει