Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλεί βλάβες στα μάτια του μωρού

Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλούν μόνιμες βλάβες στα μάτια των παιδιών τους, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για την εμφάνιση γλαυκώματος όταν μεγαλώσουν.

Αυτό ανέφεραν Δανοί ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology.

Για το θέμα έχουν γίνει και παλαιότερα μελέτες οι οποίες έχουν συνδέσει το κάπνισμα της εγκύου με το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού, το οποίο όμως, συνδέεται με πιο λεπτή στοιβάδα περιθηλαίων αμφιβληστροειδικών οπτικών ινών.

Αναφερόμενοι στις μητέρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το 80% εξ αυτών δεν κάπνιζαν όταν κυοφορούσαν, το 2% σταμάτησαν να καπνίζουν όταν έμειναν έγκυοι και το περίπου 18% συνέχισαν να καπνίζουν έως το τέλος της κύησης. Επίσης, περίπου το 4% των παιδιών είχαν χαμηλό βάρος κατά τη γέννησή τους.

Στη νέα αυτή έρευνα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και άλλα ερευνητικά κέντρα υπέβαλαν σε οφθαλμολογικές εξετάσεις 1.323 παιδιά, ηλικίας 11-12 ετών, και συνέκριναν το πάχος της στοιβάδας των περιθηλαίων αμφιβληστροειδικών οπτικών ινών με το κάπνισμα της μητέρας τους στην εγκυμοσύνη και με το βάρος γέννησης. Από τη σύγκριση αυτή διαφάνηκε καθαρά ότι το κάπνισμα και το χαμηλό βάρος γέννησης συνδέονται ανεξάρτητα με το πάχος της στοιβάδας.

Το μέσο πάχος της περιθηλαίας στοιβάδας των παιδιών ήταν 104 μικρόμετρα, αλλά σε όσα είχαν γεννηθεί από καπνίστριες εγκύους ήταν κατά μέσο όρο 5,7 μικρόμετρα πιο λεπτή. Αντίθετα, το πάχος της στοιβάδας στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες, οι οποίες έκοψαν το κάπνισμα νωρίς στην εγκυμοσύνη ήταν παρόμοιο με εκείνο των παιδιών που γεννήθηκαν από μη-καπνίστριες μητέρες.

Αντίστοιχα, στα παιδιά που είχαν χαμηλό βάρος γέννησης το μέσο πάχος της περιθηλαίας στοιβάδας ήταν 3,5 μικρόμετρα πιο λεπτό απ’ ό,τι σε όσα είχαν φυσιολογικό βάρος γέννησης.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους Δανούς ερευνητές εντοπίζεται στη «ρίζα» του οπτικού νεύρου στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, η οποία μεταδίδει τις οπτικές πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο. Οπως λένε, η «ρίζα» αυτή είναι η στοιβάδα των λεγόμενων περιθηλαίων αμφιβληστροειδικών οπτικών ινών (RNFL). Οταν είναι πολύ λεπτή, το άτομο μπορεί να έχει αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσει διαταραχή της όρασης και γλαύκωμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει