Το κινητό τηλέφωνο επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

Μια ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, στοιχείων που αφορούν την ανδρική γονιμότητα, διαπίστωσε πως ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, επλήγησαν από την παραμονή του κινητού τηλεφώνου στην τσέπη των ανδρών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International, θεωρεί ως υπεύθυνη για το γεγονός την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 10 ξεχωριστές μελέτες σχετικές με την ποιότητα του σπέρματος, μελετώντας τις περιπτώσεις 1.492 ανδρών. Οι μελέτες περιελάμβαναν εργαστηριακές δοκιμές στο σπέρμα που εκτέθηκε σε ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων, καθώς και ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν σε κλινικές γονιμότητας.

Η επικεφαλής της έρευνας δρ Fiona Mathews δήλωσε ότι όλες οι μελέτες, εκτός από μία, κατέδειξαν μια σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στο κινητό τηλέφωνο και της φτωχότερης ποιότητας σπέρματος.

«Οι μελέτες υποδηλώνουν ότι η υποχώρηση της κινητικότητας του σπέρματος με την έκθεση σε κινητά τηλέφωνα είναι περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Για τον μέσο άνδρα, δεν υπάρχει σίγουρα λόγος πανικού. Αν βέβαια γνωρίζει ήδη ότι έχει πιθανό πρόβλημα γονιμότητας, τότε θα πρέπει να το λάβει υπόψιν, όπως θα έκανε με τη διατροφή του αν παρουσίαζε αυξημένο κίνδυνο για κάποιο πιθανό πρόβλημα υγείας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ίσως απλά θα πρέπει να αλλάξει τη θέση που βάζει το κινητό του τηλέφωνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η μελέτη, βέβαια, δεν έτυχε καθολικής αποδοχής, καθώς άλλοι επιστήμονες ζήτησαν περισσότερη έρευνα, αφού θεώρησαν πως η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Για το συγκεκριμένο θέμα η δρ Mathews είπε σχετικά: «Η μελέτη μας δεν λέει πως όποιος κρατάει ένα κινητό τηλέφωνο στην τσέπη του θα γίνει στείρος. Αναφέρεται στην ιδέα πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το τηλέφωνο μπορεί να διαταράξει τον κύκλο της παραγωγής σπέρματος ή να προκαλέσει βλάβες στο DNA. Μία άλλη παράμετρος είναι πως η θερμότητα που εκπέμπεται είτε απευθείας από το τηλέφωνο, είτε μέσω της ακτινοβολίας μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει