Το κοινό κρυολόγημα έχει… προτίμηση στην κρύα μύτη

Ο ιός πίσω από το κοινό κρυολόγημα είναι πολύ πιο… ευτυχισμένος και έχει την ευκαιρία να ευδοκιμήσει πιο εύκολα σε μια κρύα μύτη, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Η μελέτη τους έδειξε πως το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ασθενέστερο στις χαμηλότερες θερμοκρασίες επιτρέποντας στον ιό να ευδοκιμήσει. Γι’ αυτό προτείνουν να κρατάτε τη μύτη σας ζεστή και να αποφεύγετε τον κρύο αέρα, όταν έχετε μολυνθεί με τον ιό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο ρινοϊός είναι μία από τις κύριες ομάδες του ιού που αφήνει τη μύτη να στάζει και προκαλεί φτέρνισμα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Γέιλ δοκίμασε τους ρινοϊούς σε θερμοκρασία μύτης στους 33 °C, σε μια φυσιολογική θερμοκρασία σώματος 37 °C.

«Είναι γνωστό εδώ και 50 χρόνια ότι ο ιός αναπαράγεται καλύτερα στη μύτη, χωρίς να έχει ακόμα σαφώς καθοριστεί ο μηχανισμός πίσω απ’ αυτό το γεγονός», αναφέρει η ερευνήτρια δρ Akiko Iwasaki που προσθέτει πως το ανοσοποιητικό σύστημα έγινε πιο αδύνατο όταν η μύτη ήταν πιο κρύα από το υπόλοιπο σώμα και έδωσε στον ιό περισσότερες ευκαιρίες για αναπαραγωγή.

Δύο σημαντικά εργαλεία, μια σειρά από αισθητήρες που ανιχνεύουν τη μόλυνση και οι χημικές ουσίες που συντονίζουν την ανοσοποιητική αντίδραση, ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

«Σε γενικές γραμμές όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο κατώτερη παρουσιάζεται η έμφυτη ανοσοαπόκριση του οργανισμού στους ιούς», τόνισε η δρ Iwasaki.

Tα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να κατανοήσει κανείς γιατί το κοινό κρυολόγημα είναι πιο συχνό τους κρύους μήνες του χειμώνα, ωστόσο το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο.

Άλλοι παράγοντες που έχουν επίσης «ενοχοποιηθεί» για τα κρυολογήματα συμπεριλαμβάνουν τη διαφορετική ανθρώπινη συμπεριφορά το χειμώνα σε σύγκριση με το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η δρ Iwasaki έδειξε κάποιους τρόπους για την καταπολέμηση του κρυολογήματος: «Μπορείτε πάντα να μείνετε σε ζεστά τροπικά κλίματα, αν έχετε αυτή την δυνατότητα ή να προσπαθήσετε να προστατεύσετε τη ρινική σας κοιλότητα από τον πολύ κρύο αέρα», τόνισε.

Τα ευρήματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι ρινοϊοί μολύνουν τη μύτη και όχι τα θερμότερα μέρη του σώματος, όπως είναι οι πνεύμονες.

«Η θερμοκρασία των κυττάρων στη μύτη είναι πιο δροσερή από άλλα λιγότερο εκτεθειμένα μέρη του σώματος. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο ρινοϊός προκαλεί κρυολογήματα και είναι λιγότερο ικανός να προκαλέσει πιο σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως κάνει γρίπη», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει