Το κόκκινο κρασί στο… μικροσκόπιο

Το κρασί και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί έχει επαινεθεί για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία, από την αρχαιότητα ακόμα, αλλά είναι πραγματικά τόσο καλό, όσο εκθειάζεται από πολλούς ότι είναι;

Στην αρχαιότητα ιερογλυφικά εκθείαζαν τις αρετές του κρασιού που η πορεία του χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο και τη Σουμερία μέχρι σήμερα. Μόνο που σήμερα υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχει οφέλη για την υγεία και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχει ζημίες.

Για να δούμε τι ακριβώς ισχύει.

Τα υπέρ

Το κόκκινο κρασί είναι γεμάτο από πολυφαινόλες, που είναι πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ο γενικός κανόνας είναι: «Οσο πιο σκούρο είναι το κρασί, τόσο περισσότερες πολυφαινόλες έχει». Ετσι, αν δεν μπορείτε να δείτε μέσα από το κόκκινο κρασί, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πολύ καλό για την υγεία σας.

Πόσο καλό όμως ακριβώς; Το κόκκινο κρασί μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, έτσι ώστε βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των αρτηριών. Επιπλέον, μειώνει τη φλεγμονή, αλλά και την αρτηριακή πίεση.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μαζί με ένα γεύμα μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των λιπαρών τροφών, να καθυστερήσει ή ακόμα και να μειώσει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Το κρασί μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του προστάτη.

Πίνοντας κόκκινο κρασί μπορείτε να καταπολεμήσετε την άνοια, ενώ προστατεύεστε από την απώλεια ακοής.

Τα κατά

Το κόκκινο κρασί, όπως και όλα τα αλκοολούχα ποτά, περιέχει αλκοόλη, που είναι μια τοξίνη που καταστρέφει τα κύτταρα που απαρτίζουν το ανθρώπινο σώμα.

Η μακροχρόνια, βαριά κατανάλωση αλκοόλ, έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ιστούς των οστών και αυξάνει τη συχνότητα των καταγμάτων.

Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει ακόμα και τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και του στομάχου.

Η… ζυγαριά

Οι πότες που κάνουν υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και δυνητικά θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες. Και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της βαριάς κατανάλωσης εμποδίζουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων του εγκεφάλου, ενώ κάνουν περισσότερο πιθανή την ανάπτυξη μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Η ρεσβερατρόλη που είναι το βασικό αντιοξειδωτικό του κόκκινου κρασιού, έχει ερευνηθεί κυρίως σε ζώα και όχι σε ανθρώπους. Ετσι, αν και οι μελέτες έχουν δείξει ότι το κρασί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη, οι διαπιστώσεις αναφέρθηκαν μόνο στα… ευτυχισμένα μεθυσμένα ποντίκια και όχι στους ανθρώπους.

Για να πάρει την ίδια δόση ρεσβετατρόλης που χρησιμοποιήθηκε στα πειράματα με τα ποντίκια, ένας άνθρωπος θα πρέπει να πίνει πάνω από 60 λίτρα κόκκινο κρασί κάθε μέρα.

Μια πρόσφατη μελέτη στη Δανία, έδειξε ότι το κόκκινο κρασί δεν παρέχει οφέλη στην υγεία σε όλους τους παχύσαρκους πότες, εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με την αιτιολόγηση της ρεσβερατρόλης ως συμπλήρωμα διατροφής γενικότερα.

Το συμπέρασμα

Οι αντιφατικές μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να συμβάλλει σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου πειστικά. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθούν τα θετικά αποτελέσματα του κρασιού, εντούτοις δεν έχουν καθοριστεί αρνητικά αποτελέσματα από τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Επομένως, το συμπέρασμα, η ετυμηγορία αν θέλετε είναι πως το κόκκινο κρασί κάνει καλό. Απλά θυμηθείτε. Πιείτε μόνο ένα ποτήρι την ημέρα αν είστε γυναίκα και δύο αν είστε άνδρας και όχι ολόκληρη την… καράφα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει