Το μωρό στη μήτρα κλωτσάει με δύναμη τουλάχιστον 40 «νιούτον», μέχρι την 30ή εβδομάδα

H δύναμη του χτυπήματος των μωρών μέσα στη μήτρα της μητέρας τους ξεπερνά τα 40 Newton  (ή τέσσερα Kilogram-force), σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

H έρευνα, που ήταν η πρώτη που μέτρησε τη δύναμη με την οποία κλωτσάνε τα έμβρυα,  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Royal Society Interface της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το «Science», χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα και μαγνητικές τομογραφίες για να καταγράψει τις κινήσεις εμβρύων από την 20ή έως την 35η εβδομάδα της κύησης.

Διαπιστώθηκε ότι οι κλωτσιές του μωρού γίνονται όλο και πιο δυνατές από την 20ή έως την 30ή εβδομάδα, αλλά μετά εξασθενούν, πιθανώς επειδή το έμβρυο έχει πια όλο και λιγότερο διαθέσιμο χώρο μέσα στη μήτρα.

Οι κλωτσιές, σύμφωνα με τους ερευνητές, ωφελούν διπλά τα μωρά: Αφενός αποτελούν ένα είδος σωματικής άσκησης γι’ αυτά, πράγμα που τα βοηθά να αναπτύξουν τους μυς και τα οστά τους, αφετέρου βοηθά τις αρθρώσεις τους να τεντωθούν και να λειτουργούν ομαλά, πράγμα που θα μειώσει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας αργότερα στη ζωή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει