Το παγωμένο νερό καίει θερμίδες

Για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος σαν διαπίστωση ακούγεται συναρπαστική. Αν θέλετε να γνωρίζετε απλά αν το σώμα σας καίει θερμίδες ζεσταίνοντας το νερό που πίνετε, η απάντηση είναι καταφατική.

Αλλά αν θέλετε να ξέρετε αν το πολύ παγωμένο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε μακριά σας, αυτό το «ναι» θα πρέπει να γίνει με ειδικούς υπολογισμούς.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν θερμίδες και… Θερμίδες. Οι θερμίδες με το «Θ» κεφαλαίο είναι αυτές που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την ποσότητα της ενέργειας που περιέχεται στα τρόφιμα. Μια θερμίδα με μικρό «θ» ορίζεται ως η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να αυξηθεί η θερμοκρασία 1 γραμμαρίου νερού κατά 1 βαθμό Κελσίου.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ως μια θερμίδα είναι στην πραγματικότητα κιλο-θερμίδα: Χρειάζεται μία θερμίδα για να αυξηθεί η θερμοκρασία 1 kg νερού κατά 1 βαθμό Κελσίου. Ετσι, όταν πίνετε 140 θερμίδες από ένα κουτάκι κόλα, καταπίνετε 140.000 θερμίδες. Δεν υπάρχει, βέβαια, λόγος ανησυχίας , γιατί η μετατροπή εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς. Αντίστοιχα, δηλαδή όταν καίτε 100 θερμίδες τρέχοντας, καίτε 100.000 θερμίδες.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψιν ότι ο ορισμός της θερμίδας βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, είναι ασφαλές να πούμε ότι το σώμα σας καίει θερμίδες όταν έχει να αυξήσει τη θερμοκρασία του παγωμένου νερού για να τη φτάσει στη θερμοκρασία του σώματός σας. Και καθώς τα ούρα σας δεν βγαίνουν παγωμένα, το σώμα σας πρέπει να αυξήσει τη θερμοκρασία του νερού. Ετσι, οι θερμίδες όντως καίγονται.

Ας καταλάβουμε τι ακριβώς καίτε, όταν πίνετε μισό λίτρο παγωμένο νερό:

* Η θερμοκρασία του παγωμένου νερού μπορεί να εκτιμηθεί σε μηδέν βαθμούς Κελσίου

* Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να εκτιμηθεί σε 37 βαθμούς Κελσίου

* Χρειάζεται 1 θερμίδα για να αυξηθεί 1 γραμμάριο νερού κατά 1 βαθμό Κελσίου

Υπάρχουν 473,18 γραμμάρια σε μισό λίτρο νερού

Ετσι, στην περίπτωση μισού λίτρου παγωμένου νερού, το σώμα σας θα πρέπει να αυξήσει τη θερμοκρασία των 473,18 γραμμαρίων νερού από μηδέν έως τους 37 βαθμούς C. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας καίει 17.508 θερμίδες. Αλλά αυτές είναι θερμίδες με μικρό «θ». Το σώμα σας καίει μόνο 17,5 θερμίδες και σε ένα μεγαλεπήβολο διατροφικό σχέδιο μιας δίαιτας της τάξης των 2.000 θερμίδων ο αριθμός 17,5 δεν είναι πολύ σημαντικός.

Αλλά ας πούμε ότι τηρείτε την οδηγία για «8 ποτήρια νερού κάθε ημέρα». Πίνετε δηλαδή νερό που αντιστοιχεί σε 1.892,72 γραμμάρια. Ετσι, για να ζεσταθεί όλο αυτό το νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα σας καίει 70.030 ή 70 θερμίδες. Ετσι, παρόλο που σίγουρα δεν θα πρέπει να αντικαταστήσετε την άσκηση και την υγιεινή διατροφή με το νερό, στην πραγματικότητα πίνοντας παγωμένο νερό αντί για ζεστό, όντως μπορείτε να κάψετε μερικές επιπλέον θερμίδες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει