Το ποδόσφαιρο κάνει… τάκλιν στην παχυσαρκία

Η συμμετοχή σε ποδοσφαιρικές δραστηριότητες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αδυνατίσει ένας άνδρας, όπως αναφέρει μια σκωτσέζικη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Τhe Lancet.

Στη διάρκεια της μελέτης 374 υπέρβαροι οπαδοί του ποδοσφαίρου κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων, με προπονήσεις στο τοπικό τους ποδοσφαιρικό σωματείο.

Ενα χρόνο αργότερα οι άνδρες είχαν χάσει περίπου 5 κιλά ο καθένας σε σύγκριση με άλλα 374 υπέρβαρα άτομα που είχαν μπει σε λίστα αναμονής για το πρόγραμμα και μάλιστα είχαν καταφέρει να διατηρήσουν αυτά τα κιλά μακριά τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης υποστήριξαν πως με τον τρόπο αυτό αποδείχτηκε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα φιλικό πρόγραμμα απώλειας βάρους σε ό,τι αφορά τους άνδρες.

Και οι 748 άνδρες της μελέτης είχαν λάβει συμβουλές για υγιή διατροφή, καθώς και συμβουλές για διαχείριση του βάρους, αλλά μόνο οι μισοί κλήθηκαν στους επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους για να κάνουν εβδομαδιαίες προπονήσεις.

Από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, διάρκειας 12 εβδομάδων, περίπου το 40% κατάφερε να διατηρήσει την αρχική απώλεια βάρους, ένα χρόνο αργότερα.

Η καθηγήτρια Kate Hunt, συν-συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης τόνισε σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης: «Η διαχείριση του βάρους και η δίαιτα συχνά θεωρούνται λανθασμένα πως είναι αποκλειστικά γυναικείο ζήτημα, πράγμα που σημαίνει πως ορισμένοι άνδρες δεν θέλουν να λάβουν μέρος στα υπάρχοντα προγράμματα. Ομως, η μελέτη μας αποδεικνύει πως και οι άνδρες είναι εξίσου πρόθυμοι να αδυνατίσουν, αρκεί να βρεθεί ένα πρόγραμμα που να τους ταιριάζει. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν πραγματικά την επαφή με άλλους ανθρώπους που είχαν κοινό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο και παρόμοια θέματα υγείας να αντιμετωπίσουν. Απόλαυσαν την ευκαιρία να περάσουν το χρόνο τους στο σύλλογο, χρησιμοποιώντας μέρη του γηπέδου όπου κανονικά δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Και εκτίμησαν την δυνατότητα που τούς δόθηκε να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν από τους προπονητές του συλλόγου. Αυτό το μοντέλο διαχείρισης βάρους ειδικά για άνδρες, έχει πραγματικές δυνατότητες για το μέλλον».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει