Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι πιο βρώμικο κι από το κάθισμα της τουαλέτας

Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι το πιο βρώμικο πράγμα που έχετε στο σπίτι σας. Και ναι, είναι πιο βρώμικο ακόμα και από το κάθισμα της τουαλέτας, τα σκουπίδια, ή και την πάνα του μωρού σας.

«Εχει πολλές γωνίες και σχισμές, ώστε να καθαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερους παθογόνους παράγοντες, με τη διαφορά ότι μερικοί από τους μικροοργανισμούς μπορούν να σφηνωθούν ανάμεσα σ’ αυτές τις σχισμές», λέει ο δρ Phlip Tierno, κλινικός καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Langone στη Νέα Υόρκη.

«Οι άνθρωποι απλώς ξεπλένουν τα σφουγγάρια τους, αλλά κανονικά θα έπρεπε να τα αποστειρώνουν. Κι αυτό είναι κάτι που δεν κάνουν», συμπληρώνει.

Όταν σκουπίζετε τα υπολείμματα τροφών από  τα βρώμικα πιάτα, από τον δίσκο κοπής και τον πάγκο σας, όλα τα παθογόνα μπορεί να γεμίσουν τις τρύπες του υγρού σφουγγαριού που βρίσκεται στο νεροχύτη σας. Το σφουγγάρι θα πρέπει να κρεμαστεί κάπου και να μείνει εκεί σταθερό μέχρι την επόμενη χρήση και όχι να παραμείνει μέσα σε νερό, γιατί τα νέα βακτήρια αναπτύσσονται με εκπληκτικούς ρυθμούς, κάθε 20 λεπτά, όπως λέει ο Tierno.

O δίσκος κοπής είναι μια άλλη περίπτωση όπου συγκεντρώνονται βακτήρια. Αν έχετε κόψει ένα κομμάτι ωμό κρέας, συνήθως σκουπίζετε το αίμα και ό,τι άλλο υγρό έχει συγκεντρωθεί εκεί. Συνήθως το πιο συνηθισμένο βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στην επιφάνειά του είναι η σαλμονέλα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και τα λαχανικά μένουν στο απυρόβλητο.

«Ακόμα και οι φυτικές ύλες μπορεί να περιέχουν αυτά τα μικρόβια. Τα λαχανικά θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί με E.coli, ορισμένα στελέχη του οποίου προκαλούν διάρροια. Το βακτήριο E.coli μπορεί να γίνει η αιτία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος αλλά και πνευμονίας», λέει ο Τierno.

Eάν χρησιμοποιείτε ένα σφουγγάρι για να καθαρίσετε ένα πιάτο και θεωρείτε ότι το πιάτο είναι καθαρό, ίσως στην πραγματικότητα να είναι πιο βρώμικο απ’ ό,τι ήταν πριν το καθαρίσετε.

«Το σαπούνι και το νερό δεν σκοτώνουν τα μικρόβια, απλά τα ξεπλένουν. Αλλά αν έχετε ένα βρώμικο σφουγγάρι, τότε περνώντας το πάνω από τα πιάτα σας, το μόνο που θα πετύχετε είναι να καλύψετε με ένα… ωραίο στρώμα μικροβίων το πιάτο σας. Ετσι, μπορεί μεν να διαλύσετε τα μικρόβια που υπάρχουν πάνω στο πιάτο με τα υπολείμματα φαγητού, αλλά ταυτόχρονα έχετε μεταβιβάσει στο πιάτο πιο ισχυρά μικρόβια που υπάρχουν στο βρώμικο σφουγγάρι σας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οσο για την περιβόητη μυρωδιά του σφουγγαριού; «Οπου υπάρχει οσμή υπάρχουν και μικρόβια», λέει ο Tierno.

Μην πανικοβάλλεστε, ωστόσο, υπάρχει τρόπος να κρατήσετε το σφουγγάρι σας καθαρό. Το καλύτερο μέσο απολύμανσης για το σφουγγάρι της κουζίνας είναι η χλωρίνη. Φτιάξτε ένα απολυμαντικό διάλυμα, αναμειγνύοντας ένα μέρος χλωρίνη με εννέα μέρη νερού και αφήστε μέσα το σφουγγάρι σας για 10-30 δευτερόλεπτα (ή και περισσότερο αν θέλετε).

«Αυτό θα σκοτώσει όλους τους οργανισμούς που αναπτύσσονται στο σφουγγάρι», επισημαίνει ο Tierno.

Διατηρείστε το διάλυμα σε ένα δοχείο για να έχετε εύκολη πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να ξαναχρησιμοποιήσετε το σφουγγάρι, ώστε να το καθαρίζετε βυθίζοντάς το μέσα στο μείγμα (αλλά μην ξαναχρησιμοποιήσετε το μείγμα άλλη μέρα, φτιάξτε ένα καινούργιο). Οταν το σφουγγάρι είναι βρεγμένο στύψτε το και αφήστε το να στεγνώσει. Η ίδια η ξηρότητα που προκαλεί το στέγνωμα λειτουργεί σαν συντηρητικό και εμποδίζει την ανάπτυξη νέων μικροβίων. Ωστόσο, η ξηρότητα από μόνη της δεν θα σκοτώσει τους μικροοργανισμούς, θα πρέπει πρώτα να το απολυμάνετε και μετά να το αφήσετε να στεγνώσει.

Μπορείτε, επίσης, να απολυμάνετε το σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά αυτή η μέθοδος δεν σημαίνει απλά να βάλετε το σφουγγάρι μέσα στο φούρνο και να πατήσετε το start. Θα πρέπει να βυθίσετε το σφουγγάρι μέσα σε ένα μπολ με νερό και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων. Το νερό θα πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία βρασμού, γιατί μόνο τότε θα σκοτώσει τους μικροοργανισμούς. Αυτή η στρατηγική απολύμανσης διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι το απλό βύθισμα στο νερό γιατί θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το νερό βράζει και δημιουργεί φυσαλίδες. Και πάλι αφού το σφουγγάρι απολυμανθεί θα πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει.

Μόλις καθαρίσετε σωστά το σφουγγάρι σας θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας. Μετά από όλους αυτούς τους καθαρισμούς έχετε αγγίξει πολλά από τα μικρόβια που είχαν βρωμίσει το σφουγγάρι σας σε πρώτη φάση και για το λόγο αυτό το πλύσιμο των χεριών σας κρίνεται απαραίτητο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει