Το σίδερο ισιώματος μαλλιών και οι κούπες κύριες αιτίες εγκαυμάτων στα παιδιά

Τα σίδερα με τα οποία ισιώνουν τα μαλλιά και οι κούπες που περιέχουν ζεστά ροφήματα, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αιτίων που οδηγούν τα μικρά παιδιά σε εγκαύματα και ως εκ τούτου είναι τα πιο επικίνδυνα γι’ αυτά.

Αυτό αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία από τρεις κορυφαίες μονάδες εγκαυμάτων και πέντε τμήματα επειγόντων περιστατικών στη Μεγάλη Βρετανία και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Diseases in Childhood.

Η πιο συνηθισμένη ζημία προκαλείται από ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ.

Οι γονείς εμφανίζονται απροετοίμαστοι και συχνά υποτιμούν την κινητικότητα των παιδιών τους και το πόσο μακριά ή ψηλά μπορούν να φτάσουν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των 1.215 παιδιών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα σε χρονικό διάστημα δύο ετών ήταν κάτω από την ηλικία των πέντε ετών με τα περισσότερα εγκαύματα να συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας ενός έτους.

Ολοι οι τραυματισμοί (ζεμάτισμα), που ήταν 709 συνολικά, είχαν συμβεί στο σπίτι. Τα ζεστά ροφήματα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ των περιπτώσεων και συνέβησαν όταν οι γονείς έβαλαν μπροστά τους την κούπα ή το φλιτζάνι με τον καφέ για να πιουν και τα παιδιά το τράβηξαν προς τα κάτω με αποτέλεσμα να τα περιλούσει.

Η επαφή με το κάψιμο σε παιδιά κάτω των πέντε ετών προκλήθηκε ως επί το πλείστον από αντικείμενα, όπως τα σίδερα για το ίσιωμα των μαλλιών που είχαν αφεθεί σε κοντινή απόσταση από το παιδί, χωρίς το ίδιο το παιδί να είναι υπό την εποπτεία κάποιου μέλους της οικογένειας. Ορισμένα από τα εγκαύματα προκλήθηκαν από εστίες φούρνου και λίγα μόνο από ένα ζεστό μπάνιο.

Η καθηγήτρια Alison Mary Kemp, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, κύρια συγγραφέας της μελέτης και οι συνεργάτες της, λέει πως οι γονείς πρέπει να είναι πιο συνειδητοποιημένοι με τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα… περιπετειώδη νήπια τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης του σπιτιού.

«Η… περιπέτεια για τα βρέφη ξεκινά στην ηλικία των εννέα μηνών, όταν αρχίζουν να κινούνται ανεξάρτητα και να εξερευνούν το περιβάλλον τους χωρίς την επίγνωση του κινδύνου. Οι γονείς φαίνεται πως είναι ανέτοιμοι γι’ αυτό το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών από πλευράς στρατηγικής πρόληψης. Μπορεί να υποτιμούν ενδεχομένως και το ύψος του παιδιού τους».

Το μέσο ύψος ενός παιδιού 12 μηνών είναι περίπου 75 εκατοστά, που είναι περίπου το ίδιο ύψος με ένα τραπέζι, μια επιφάνεια εργασίας, ενώ ακόμα και οι εστίες της κουζίνας βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση.

Η ροπή προς τους τραυματισμούς και τα εγκαύματα πέφτει δραματικά στην ηλικία των τριών ετών, γεγονός που οι ερευνητές εκτιμούν ότι συμβαίνει επειδή συμπίπτει με την αυξημένη γνωστική συνειδητοποίηση των κινδύνων της θερμότητας, την μεγαλύτερη προσοχή των γονέων (που έρχεται με την εμπειρία τους), καθώς και με το γεγονός ότι δαπανάται εκτός σπιτιού ένα μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου των παιδιών.

«Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει την πικρή αλήθεια που είναι ότι τα εγκαύματα είναι πολύ συχνά στις ηλικίες κάτω από τα πέντε έτη με κορύφωση την ηλικία του ενός έτους. Τα μωρά αναπτύσσονται ραγδαία και ξαφνικά μπορούν να αρπάξουν και να τραβήξουν οτιδήποτε είναι προσιτό σ’ αυτά και το γεγονός αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε εγκαύματα. Γι’ αυτό θα πρέπει οι γονείς να αναπτύξουν συνήθειες από νωρίς, να βάζουν το σίδερο ισιώματος των μαλλιών σε ψηλότερο ράφι όταν είναι ζεστό, να κρατούν τα ροφήματα μακριά από τα παιδιά, ή ακόμα καλύτερα να κρατάνε τα παιδιά μακριά από την κουζίνα όταν μαγειρεύουν, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο σοβαρών εγκαυμάτων», αναφέρει η έκθεση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει