Το tetris στην υπηρεσία θεραπείας της αμβλυωπίας

Ερευνα του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στον Καναδά χρησιμοποίησε το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι tetris σε μια καινοτόμο προσέγγιση για τη θεραπεία σε ενήλικες της αμβλυωπίας, κοινώς γνωστή ως «τεμπέλικο μάτι».

Με τη διανομή των πληροφοριών μεταξύ των δύο οφθαλμών κατά τρόπο συμπληρωματικό, το video game εκπαιδεύει και τα δύο μάτια να εργαστούν από κοινού, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες θεραπείες για τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Αυτή η ιατρική ανακάλυψη παρέχει άμεση απόδειξη ότι ανακουφίζοντας την καταστολή  στο ασθενέστερο μάτι, η πίεση και στα δύο μάτια να συνεργαστούν, αυξάνει τα επίπεδα της πλαστικότητας στον εγκέφαλο και επιτρέπει στον αμβλυωπικό οφθαλμό να ξαναμάθει. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology και διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Χες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του McGill University Health Centre (RI-MUHC) στο Κεμπέκ του Καναδά.

Η αμβλυωπία είναι η πιο κοινή αιτία προβλημάτων όρασης στην παιδική ηλικία και επηρεάζει περίπου το 3% του πληθυσμού. Προκαλείται από την κακή επεξεργασία στον εγκέφαλο η οποία οδηγεί στην καταστολή του ασθενέστερου ματιού από το ισχυρότερο. Οι προηγούμενες θεραπείες, που επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην κάλυψη του ισχυρότερου ματιού, έτσι ώστε να αναγκαστεί το αδύναμο μάτι να εργαστεί, αποδείχτηκε ότι είχαν μόνο μερική επιτυχία στα παιδιά, ενώ υπήρξαν αναποτελεσματικές για τους ενήλικες.

«Το κλειδί για τη βελτίωση της όρασης στους ενήλικες που σήμερα δεν έχουν άλλες επιλογές θεραπείας, ήταν η δημιουργία προϋποθέσεων που θα επέτρεπαν στα δύο μάτια να συνεργαστούν για πρώτη φορά για ένα συγκεκριμένο σκοπό», λέει ο Δρ Ρόμπερτ Χες, κύριος συγγραφέας της μελέτης και Διευθυντής του Τμήματος Ερευνών της Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill.

Σύμφωνα με τον Δρ Χες και τους συνεργάτες του, ο εγκέφαλος των ενηλίκων έχει ένα σημαντικό βαθμό πλαστικότητας και το γεγονός αυτό αποτελεί τη βάση για τη θεραπεία μιας σειράς από καταστάσεις όπου η όραση έχει χαθεί ως αποτέλεσμα μιας διαταραγμένης περιόδου στην πρώιμη οπτική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία. Οι ερευνητές εξέτασαν τις δυνατότητες της θεραπείας της αμβλυωπίας χρησιμοποιώντας το βιντεοπαιχνίδι Tetris, το οποίο αφορά την σύνδεση τούβλων διαφορετικού σχήματος, καθώς αυτά πέφτουν στο έδαφος.

«Χρησιμοποιώντας μεγάλα ματογυάλια, εμφανίσαμε το παιχνίδι διοπτικά, με το ένα μάτι να βλέπει μόνο τα αντικείμενα που πέφτουν και το άλλο μόνο τα αντικείμενα που φτάνουν στο έδαφος», εξηγεί ο Δρ Χες.

«Αναγκάζοντας τα μάτια να εργαστούν από κοινού, πιστεύαμε πως θα βελτιώσουμε την όραση στο τεμπέλικο μάτι».

Οι ερευνητές εξέτασαν ένα δείγμα 18 ενηλίκων με αμβλυωπία. Εννέα συμμετέχοντες έπαιξαν το παιχνίδι με το ασθενέστερο μάτι, ενώ το ισχυρότερο είχε καλυφθεί. Τα άλλα εννέα άτομα έπαιξαν το ίδιο παιχνίδι διοπτικά, με κάθε μάτι να βλέπει ένα ξεχωριστό μέρος του παιχνιδιού. Μετά από δύο εβδομάδες, η ομάδα που έπαιξε το παιχνίδι διοπτικά έδειξε μια δραματική βελτίωση στην όραση του ασθενέστερου ματιού, καθώς και μια τρισδιάστατη αντίληψη του βάθους. Οταν η «μονόφθαλμη» ομάδα που είχε δείξει μέτρια βελτίωση ξεκίνησε να παίζει διοπτικά, βελτίωσε κι αυτή δραματικά την όρασή της.

Η καταλληλότητα της θεραπείας αυτής σε παιδιά πρόκειται να αξιολογηθεί εντός του έτους σε μια κλινική δοκιμή σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει