Το τρέξιμο επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης

Οι ηλικιωμένοι που τρέχουν αρκετές φορές την εβδομάδα ξοδεύουν το ίδιο ποσό ενέργειας που ξοδεύει ένας 20χρονος όταν περπατά, διαπιστώνει μελέτη που έγινε μετά από συνεργασία δύο Πανεπιστημίων.

Η έρευνα έγινε από τα Πανεπιστήμια Boulder στο Κολοράντο και Humboldt στην Αrcata της Καλιφόρνια και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

«Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι όταν οι άνθρωποι γερνούν, η μέγιστη αερόβια ικανότητά τους (ή ιπποδύναμη) μειώνεται και αυτό ισχύει επίσης και για τους δρομείς», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Justus Ortega, από το Πανεπιστήμιο Humboldt στην Καλιφόρνια.

«Αυτό που είναι καινούργιο, είναι ότι βρήκαμε πως οι ηλικιωμένοι δρομείς διατηρούν την “οικονομία των καυσίμων τους”», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 15 άντρες και 15 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη που ασκήθηκαν τρέχοντας ή περπατώντας σε τακτική βάση. Για τη μελέτη αυτή, ως «τακτική βάση» θεωρήθηκε το περπάτημα ή το τρέξιμο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου 30 λεπτά τη φορά, για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Αφού υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικές εξετάσεις υγείας στο Πανεπιστήμιο Boulder του Κολοράντο, τα άτομα αυτά έπρεπε να περπατήσουν σε ένα διάδρομο που θα μετρούσε τη δύναμή τους.

Μετρήθηκαν επίσης η κατανάλωση οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα των συμμετεχόντων, ενώ χρησιμοποίησαν τον διάδρομο σε τρεις ταχύτητες, 1,6 μίλια/ώρα, 2,8 μίλια την ώρα και 3,9 μίλια/ώρα. Πρόσθετα στοιχεία για τη μελέτη προήλθαν από τη διατριβή του καθηγητή Ortega σχετικά με την ενέργεια που δαπανάται κατά τη διάρκεια άσκησης στο διάδρομο ενηλίκων διαφόρων ηλικιών που δεν ήταν τόσο δραστήριοι και δεν ασκούνταν τακτικά.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που συμμετείχαν τακτικά σε αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο είχαν «χαμηλότερο μεταβολικό κόστος στα πόδια» απ’ ό,τι οι ηλικιωμένοι που δεν ήταν τόσο δραστήριοι σωματικά ή οι ηλικιωμένοι που προτιμούσαν ως άσκηση την πεζοπορία.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως αποτέλεσε έκπληξη γι’ αυτούς ότι οι σωματικά δραστήριοι ηλικιωμένοι που έτρεχαν είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τους σωματικά δραστήριους ηλικιωμένους που περπατούν τακτικά για άσκηση, καθώς πίστευαν ότι τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια.

Το καθαρό μήνυμα της μελέτης, σύμφωνα με τους συντάκτες της είναι πως «το τακτικό τρέξιμο επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, επιτρέποντας στους ηλικιωμένους να μετακινούνται ευκολότερα και να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους».

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Rodger Kram του Τμήματος Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Boulder στο Κολοράντο εξηγεί:

«Το περπάτημα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως το ότι προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αύξηση του σωματικού βάρους και κατάθλιψη, όμως η αποτελεσματικότητα αυτή δεν είναι αρκετή. Καθώς δεν βρήκαμε εξωτερικές “εμβιομηχανικές” διαφορές ανάμεσα στους ηλικιωμένους που περπατούν και σε αυτούς που τρέχουν, υποψιαζόμαστε πως η υψηλότερη απόδοση των ηλικιωμένων δρομέων προέρχεται από τα μυϊκά τους κύτταρα».

Για το λόγο αυτό η ομάδα θα διερευνήσει στη συνέχεια την υπόθεση ότι η «ιπποδύναμη» σε μεμονωμένα κύτταρα, τα μιτοχόνδρια, εμπλέκεται σ’ αυτή την ενισχυμένη ικανότητα βάδισης. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά τείνουν να έχουν περισσότερα μιτοχόνδρια στα κύτταρά τους, προκειμένου να τους παρέχουν την ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία των μεγαλύτερων μυών.

Παλαιότερη έρευνα του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας είχε διαπιστώσει επίσης ότι το τρέξιμο σε χαμηλές ταχύτητες για 5-10 λεπτά την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει