Το τρίξιμο των δοντιών των εφήβων πιθανή ένδειξη bullying στο σχολείο

Το τρίξιμο των δοντιών στην εφηβική ηλικία ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη ότι το παιδί είναι θύμα εκφοβισμού (bullying), προειδοποιούν Bρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Στοματικής Αποκατάστασης (JOR) αναφέρουν ότι οι έφηβοι ηλικίας 13-15 ετών που υφίστανται λεκτικό εκφοβισμό στο σχολείο έχουν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να τρίζουν τα δόντια τους όταν κοιμούνται, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν πέφτουν θύματα bullying.

Στην πραγματικότητα, η εξέταση 309 εφήβων έδειξε ότι το 65% όσων ήταν θύματα σχολικού εκφοβισμού έπασχαν από βρουξισμό, όπως αποκαλείται επιστημονικά το τρίξιμο των δοντιών.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δεν ήταν θύματα bullying ήταν μόλις 17%.

Ο βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε φθορές στα δόντια, πονοκεφάλους και διαταραχή του ύπνου, και τα κρούσματά του δείχνουν να αυξάνονται διαρκώς, λένε οι ειδικοί.

«Ο βρουξισμός μπορεί να μην ακούγεται ως κάτι που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την ψυχική κατάσταση του παιδιού και να αποτελεί σημαντική πρώιμη ένδειξη σχολικού εκφοβισμού», σχολίασε ο δρ Νάιτζελ Κάρτερ, από το Ιδρυμα Στοματικής Υγείας (OHF) της Βρετανίας.

«Ο βρουξισμός εκδηλώνεται όταν τρίβει ο πάσχων τα δόντια της άνω γνάθου με αυτά της κάτω, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οδοντικά προβλήματα, όπως ευαίσθητα, φθαρμένα, με ρωγμές ή σπασμένα δόντια, απώλεια δοντιών και πόνο στη γνάθο και το πρόσωπο.

Επιπλέον, είναι σχεδόν 40 φορές πιο ισχυρός από το μάσημα της τροφής και μπορεί να φθαρούν τα δόντια μέχρι τη γραμμή των ούλων ή και περισσότερο».

Εκτός από το bullying, άλλες πιθανές αιτίες του στα παιδιά και τους εφήβους είναι το στρες και το άγχος και γι’ αυτό ο δρ Κάρτερ συνιστά στους γονείς να μην τον αγνοούν, αλλά μόλις τον αντιληφθούν να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει