Το Βελγικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ευθανασία παιδιών

Το βελγικό Κοινοβούλιο πέρασε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την ευθανασία για τα άρρωστα παιδιά που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, χωρίς όριο ηλικίας, με 86 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 12 αποχές.

Μόλις το νομοσχέδιο υπογραφεί από το βασιλιά, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει αφαιρέσει κάθε όριο ηλικίας για τη συγκεκριμένη πρακτική, καθώς εδώ και 12 χρόνια έχει νομιμοποιηθεί στη χώρα η ευθανασία για τους ενήλικες.

Η ευθανασία μπορεί να ζητηθεί από τα παιδιά που έχουν ανίατη ασθένεια και αισθάνονται υπερβολικό πόνο και έχουν επίσης τη συναίνεση των γονιών τους.

Οι αντίθετοι σ’ αυτή την απόφαση υποστηρίζουν, βέβαια, πως τα παιδιά δεν μπορούν να πάρουν μόνα τους μια τόσο δύσκολη απόφαση.

Στη γειτονική Ολλανδία, η ευθανασία είναι νόμιμη για παιδιά άνω των 12 ετών, αν υπάρχει η γονική συναίνεση. Σύμφωνα με τον ολλανδικό νόμο, το αίτημα του ασθενούς για ευθανασία μπορεί να εκπληρωθεί από έναν γιατρό, εάν η αίτηση είναι «εθελοντική και καλά μελετημένη» και ο ασθενής υποφέρει αφόρητα, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης.

«Ανήθικος» νόμος

Η απόφαση δεν πάρθηκε χωρίς αντιδράσεις. Ενας άνδρας που παρακολουθούσε την ψήφιση του νομοσχεδίου από τον δημόσιο εξώστη του κοινοβουλίου του Βελγίου φώναξε στα γαλλικά «δολοφόνοι», όταν ανακοινώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου νόμου υποστηρίζουν πως στην πράξη ο νόμος θα επηρεάσει έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό παιδιών, που θα μπορούσε πιθανότατα να βρίσκονται στην εφηβεία τους. Ο νόμος ορίζει πως το παιδί θα πρέπει να είναι ασθενής σε τελικό στάδιο, θα έχει υποστεί αφόρητη σωματική ταλαιπωρία και θα έχει κάνει επανειλημμένες αιτήσεις για να πεθάνει, προτού προχωρήσει η ευθανασία. Γονείς, γιατροί και ψυχίατροι θα πρέπει να συμφωνήσουν πριν ληφθεί η απόφαση.

Οι διαδηλωτές ωστόσο πιέζουν τους πολιτικούς ενάντια σ’ αυτή την αλλαγή, ενώ οι ηγέτες της Εκκλησίας υποστηρίζουν πως ο νόμος είναι ανήθικος.

«Ο νόμος λέει ότι οι έφηβοι δεν μπορούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για οικονομικά ή συναισθηματικά θέματα, αλλά ξαφνικά είναι σε θέση να αποφασίσουν ότι κάποιος μπορεί να τους βοηθήσει να πεθάνουν», τόνισε σε μια αγρυπνία στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Andre – Joseph Leonard, επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στο Βέλγιο.

Μερικοί παιδίατροι έχουν προειδοποιήσει πως τα ευάλωτα παιδιά θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο και αναρωτήθηκαν αν ένα παιδί μπορεί πραγματικά να κάνει μια τέτοια δύσκολη επιλογή. Την περασμένη εβδομάδα 160 Βέλγοι παιδίατροι υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή κατά του νόμου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη για κάτι τέτοιο και ότι η σύγχρονη ιατρική είναι ικανή να ανακουφίσει τον πόνο.

Ομως, οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ευρεία υποστήριξη για τις συγκεκριμένες αλλαγές στο Βέλγιο, οι κάτοικοι του οποίου είναι στην πλειοψηφία τους Καθολικοί.

http://www.youtube.com/watch?v=B5dI6TLF-DI

Μπορεί επίσης να σας αρέσει