Τροφές για την καταπολέμηση της κόπωσης

Η έννοια της κόπωσης αναφέρεται κυρίως στο αίσθημα της κούρασης, της αδυναμίας και της χαμηλής ενέργειας. Η κόπωση διαφέρει από την υπνηλία που επί της ουσίας είναι απώλεια ενέργειας και από την απάθεια που είναι έλλειψη σκοπού.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κόπωσης, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, του κανονικού και ποιοτικού ύπνου και της αποφυγής καταστάσεων άγχους.

Η κατανάλωση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, παρέχει επίσης τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να αισθάνεται κάποιος γεμάτος ενέργεια και ορισμένες τροφές βοηθούν στην πρόληψη των διατροφικών ελλείψεων, οι οποίες μπορεί να κάνουν τον άνθρωπο να αισθανθεί κουρασμένος.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κόπωσης και στην ενίσχυση της ενέργειας. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ συνιστά ημερήσια δόση 300 έως 1000 mg μαγνησίου για το αίσθημα κόπωσης. Eνας συνδυασμός 600 mg μαγνησίου και μηλικού οξέος, δύο φορές την ημέρα, μπορεί επίσης να δράσει για την αύξηση των ενεργειακών επιπέδων. Το μαγνήσιο, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, επομένως συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα. Πλούσιες πηγές μαγνησίου αποτελούν τα καρύδια, οι σπόροι, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β-12

Αν έχετε ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β-12, μπορεί να εμφανίσετε αναιμία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χλωμό δέρμα, απώλεια όρεξης και κάποιες φορές διάρροια. Αλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την κόπωση, τον ελαφρύ πονοκέφαλο και τη μείωση των επιπέδων ενέργειας. Αν αναπτύξετε αναιμία, λόγω των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Β-12, η ​​αύξηση της βιταμίνης Β-12 στο σώμα, βοηθώντας στην καταπολέμηση της αναιμίας θα οδηγήσει στην αύξηση της ενέργειας. Η βιταμίνη Β-12 υπάρχει στις ζωικές τροφές, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά οι χορτοφάγοι μπορούν να πάρουν τη βιταμίνη Β-12 από εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Η κόπωση μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα έλλειψης σιδήρου, που είναι και αυτός ένας τύπος αναιμίας. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια ενέργειας και αδυναμία. Μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας με ένα συμπλήρωμα ή μέσω των διαιτητικών επιλογών σας. Οι πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, τα οστρακοειδή, τα αυγά, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τον αρακά. Ορισμένες τροφές, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, είναι επίσης εμπλουτισμένες με σίδηρο.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά που χρειάζεται το σώμα για τη σωστή ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει αυτά τα λίπη, γι’ αυτό θα πρέπει να τα προμηθευτείτε από τη διατροφή σας. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, αν έχετε έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να αντιμετωπίσετε ξηρότητα δέρματος, μεταβολές της διάθεσης και κόπωση. Οι πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, όπως τόνο, σκουμπρί, σολομό και ρέγγα. Αλλες πηγές είναι ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει