Υπάρχουν τροφές που έχουν στοχοποιηθεί για χρόνια ως επικίνδυνες για την υγεία, ιδιαίτερα από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να υπολογίζουν το σάκχαρο και τη χοληστερόλη τους.
Κάποιες απ’ αυτές δικαιολογημένα, κάποιες άλλες αδικαιολόγητα. Μερικές η κακή φήμη τις ακολουθεί ακόμα κι ας έχουν αποδυθεί γιατροί, ερευνητές και διατροφολόγοι σε μια προσπάθεια «απενοχοποίησής» τους.
Ας δούμε τι ισχύει στην πραγματικότητα:
Κακή φήμη: Kάποτε αναντικατάστατο συστατικό του πρωινού μας, μπήκε στη μαύρη λίστα πριν από μερικά χρόνια, επειδή οι επιστήμονες πίστευαν ότι περιείχε πάρα πολλή χοληστερόλη.
Η πραγματικότητα: O κύριος ένοχος της χοληστερόλης είναι τα κορεσμένα λιπαρά, και απ’ αυτά τα αυγά διαθέτουν χαμηλή ποσότητα. Είναι επομένως μια καθαρή και γρήγορη πρωτεΐνη που μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς άγχος.
Κακή φήμη: Λίπος, λίπος, λίπος.
Η πραγματικότητα: Δεν θα έχετε πρόβλημα αν φάτε ένα άπαχο κομμάτι χοιρινού κρέατος, που είναι πλούσιο τόσο σε πρωτεΐνες, όσο και σε νιασίνη, η βιταμίνη Β3 που προστατεύει ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη.
Κακή φήμη: Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να την καταναλώσουν επειδή τη θεωρούν πλούσια σε χοληστερόλη.
Η πραγματικότητα: Oπως και τα αυγά, οι γαρίδες έχουν χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, ενώ είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες. Εφόσον δεν τις τηγανίσετε ή δεν τις βουτήξετε σε σάλτσα βουτύρου, είναι μια χαρά.
Κακή φήμη: Eίναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή νόσο.
Η πραγματικότητα: Ξεκινάμε από το ότι οι υπερβολές στο αλάτι πληρώνονται. Οσο λιγότερο καταναλώνετε τόσο καλύτερα για τον οργανισμό. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι το επιτραπέζιο αλάτι που θα βάλετε στο φαγητό σας, αλλά το νάτριο που κρύβεται σε διάφορες τροφές όπως το άσπρο ψωμί, οι σάλτσες ζυμαρικών και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Κακή φήμη: Oσοι παρακολουθούν το βάρος τους απέφευγαν την μπανάνα και προτιμούσαν άλλα φρούτα με πιο χαμηλές θερμίδες, όπως τα μήλα και τα πορτοκάλια.
Η πραγματικότητα: Oι μπανάνες είναι απαραίτητες στον οργανισμό, καθώς αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές καλίου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
Κακή φήμη: Και λίπος και θερμίδες.
Η πραγματικότητα: Προσθέστε το στις σαλάτες για να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει τις βιταμίνες των λαχανικών. Οσο για το λίπος; Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που είναι από τα «καλά» λίπη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Απλά ελέγξτε τις μερίδες σας.