Tροφές που καίνε λίπος και οδηγούν σε απώλεια βάρους

Εάν ανησυχείτε για την περιφέρεια της μέσης σας, οι διατροφικές επιλογές παίζουν το ρόλο τους, αλλά όχι επειδή συγκεκριμένες τροφές μπορούν να απελευθερώσουν το σώμα σας από το λίπος.

Ενώ ορισμένες τροφές αυξάνουν ελαφρά την καύση του λίπους, η επίδρασή τους είναι πολύ μικρή για να επηρεάσει σημαντικά το βάρος σας. Αν θέλετε να χάσετε κάθε γραμμάριο που μπορείτε, ωστόσο, το να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές που καίνε λίπος σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα άσκησης, είναι δύο κινήσεις που θα ενισχύσουν την προσπάθειά σας.

Διαβάστε παρακάτω για να κατανοήσετε τα πώς και τα γιατί:

Βασικές πληροφορίες για την καύση του λίπους

Ο κύριος τρόπος για να χάσει κάποιος σωματικό λίπος είναι να δημιουργήσει έλλειμμα θερμίδων. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από τις τροφές απ’ όσες καίει μέσω της σωματικής δραστηριότητας, ώστε να υποχρεώσει το σώμα να χρησιμοποιήσει την «εναλλακτική» πηγή καυσίμων, που δεν είναι άλλη από το αποθηκευμένο λίπος. Ορισμένες τροφές ενδέχεται να αυξάνουν το μεταβολικό σας ρυθμό -ταχύτητα με την οποία το σώμα καίει θερμίδες- για να σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτό το στόχο. Χρειάζεται, όμως, ένα έλλειμμα περίπου 3.500 θερμίδων για να χάσετε 1 κιλό λίπους και οι τροφές δεν μπορούν να προκαλέσουν την καύση πολλών θερμίδων μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Οσο πιο… καυτό γίνεται

Οι πικάντικες πιπεριές περιέχουν μια ομάδα ενώσεων, τα καψαϊκινοειδή (capsaicinoids), που προκαλούν κάψιμο στο στόμα. Σε μια ανασκόπηση 20 μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite το 2012, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωσαν καψαϊκινοειδή, έκαψαν περίπου 50 επιπλέον θερμίδες την ημέρα και παρουσίασαν μείωση της όρεξης. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μία ημερήσια δόση καψαϊκινοειδών θα παράγει σημαντική απώλεια βάρους σε περίπου ένα έως δύο χρόνια και ότι ενώ οι καυτερές πιπεριές δεν είναι ένα μαγικό χάπι για την απώλεια βάρους, μπορούν να είναι ευεργετικές ως μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους.

Φάτε τις πρωτεΐνες σας

Καταναλώνοντας αρκετή πρωτεΐνη, μπορείτε να χάσετε βάρος με διάφορους τρόπους: Η πρωτεΐνη απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να χωνέψει το λίπος και τους υδατάνθρακες και ως εκ τούτου, αν τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη, αυξάνεται η καύση των θερμίδων. Επίσης, η πρωτεΐνη χωνεύεται αργά, βοηθώντας να μείνετε ικανοποιημένοι και χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της καύσης του λίπους μακροπρόθεσμα. Ακόμη και με την αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες που προτείνουν να παίρνετε το 10%-35% των συνολικών θερμίδων σας από πρωτεΐνη.

Πιείτε τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες και μπορούν να βοηθήσουν με την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, το 2010, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που πήραν ένα συνδυασμό καφεΐνης και κατεχινών έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που έλαβαν μόνο καφεΐνη. Πίνοντας 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα μπορείτε να δώσετε μια μικρή ώθηση στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά δεν πρέπει να ξεπεράσετε σε καμία περίπτωση τα 5 φλιτζάνια την ημέρα, γιατί μπορεί να κινδυνεύσετε από παρενέργειες που σχετίζονται με την καφεΐνη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει