Τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε πέτρες στα νεφρά

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται αν κάποιος έχει πέτρες στα νεφρά περιλαμβάνουν οτιδήποτε είναι υψηλό σε οξαλικό οξύ, μια χημική ουσία που συμβάλλει στην ανάπτυξη λίθων στην ουροδόχο κύστη.

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι ένας από τους κορυφαίους «ενόχους», ενώ και πολλές άλλες τροφές όπως η σοκολάτα, το τσάι και οι μπάμιες είναι υψηλές σε οξαλικά οξέα. Ταυτόχρονα με την αποφυγή αυτών των τροφών είναι σημαντικό να ακολουθείται από τον πάσχοντα μια ισορροπημένη διατροφή, υψηλή σε ασβέστιο, για να αποτραπεί η απορρόφηση οξαλικού οξέος, καθώς και η πρόσληψη πολλών υγρών, για να διατηρείται η ουροδόχος κύστη καθαρή. Οι έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή με μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης είναι η βέλτιστη για άτομα με ιστορικό πέτρας στα νεφρά.

Στις τροφές που είναι υψηλές σε οξαλικά οξέα συμπεριλαμβάνονται τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο Κάλε, το σπανάκι, τα σέσκουλα. Επίσης, οι σοκολάτες, το τσάι, τα φιστίκια, το φύτρο σιταριού, οι μπάμιες, η σόγια και οι γλυκοπατάτες.

Αυτές οι τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και είναι σημαντικό να τις μαγειρεύετε προσεκτικά, ώστε να μπορέσουν να διασπαστούν τα οξαλικά οξέα που περιέχουν. Ορισμένες τροφές περιέχουν μικρότερες ποσότητες οξαλικού οξέος και θα πρέπει να καταναλώνονται μεν με μέτρο, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να αποφευχθούν ολοκληρωτικά. Οι τροφές αυτές περιλαμβάνουν τα φρέσκα φρούτα, το σέλινο και το συκώτι.

Να έχετε, ωστόσο, υπόψιν ότι, παρόλο που τα φρούτα και τα λαχανικά κατατάσσονται πολύ ψηλά στον κατάλογο των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται για τις πέτρες στα νεφρά, δεν είναι καλή ιδέα να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Πολλά λαχανικά, όπως τα καρότα, είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση, ενώ και τα φρούτα μπορεί να έχουν ποικίλες ποσότητες οξαλικών οξέων. Για παράδειγμα, τα μήλα και οι μπανάνες είναι πολύ καλές επιλογές τροφών. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και είναι σημαντικό να τα διατηρήσετε στη διατροφή σας, κάνοντας διάφορες παραλλαγές, προκειμένου να μη τα βαρεθείτε.

Τα υγρά που είναι καλό να καταναλώνετε για την υγεία της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν το νερό, το τσάι από βότανα και τους χυμούς. Η αύξηση της πρόσληψης καλίου και ασβεστίου θα βοηθήσει επίσης τα άτομα με πέτρες στα νεφρά. Το γιαούρτι, τα φασόλια, τα αμύγδαλα, το τυρί, η σαρδέλα, μπορούν να είναι πολύ καλές προσθήκες στη διατροφή σας.

Το ασβέστιο και το κάλιο «δεσμεύουν» το οξαλικό άλας και περιορίζουν την απορρόφηση μέσω του εντέρου. Αυτό μειώνει την ποσότητα που είναι διαθέσιμη για τον σχηματισμό λίθων των νεφρών. Η ζωική πρωτεΐνη δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται, ωστόσο οι ποσότητες που καταναλώνετε θα πρέπει να είναι μέτριες, καθώς οι υψηλές πρωτεϊνικές δίαιτες φαίνεται πως έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη των λίθων στα νεφρά.

Οι ασθενείς που αξιολογούν μια λίστα με τροφές που πρέπει να αποφεύγουν για να μη σχηματίζονται πέτρες στα νεφρά τους μπορεί να αντιμετωπίσουν αρχικά πρόβλημα από την έκταση των αλλαγών που πρέπει να κάνουν στη διατροφή τους. Θα τους βοηθήσει να μιλήσουν με έναν γιατρό-διατροφολόγο σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές. Οι διατροφολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να μεταβαίνουν πιο εύκολα σε μια υγιή διατροφή για τις πέτρες στα νεφρά και θα προσφέρουν συμβουλές και τρικς για την αντιμετώπιση της αυξημένης επιθυμίας για φαγητό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει