Τρώτε λιγότερο εάν ξέρετε το χρόνο καύσης των θερμίδων

Τα μενού που δείχνουν πόση άσκηση θα χρειαστεί για να κάψει κανείς τις θερμίδες που πρόκειται να καταναλώσει, κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο.

Αυτό αναφέρει μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Fort Worth στο Τέξας με τη συμμετοχή 300 ατόμων ηλικίας 18-30 ετών. Οι συμμετέχοντες πήραν στα χέρια τους ένα μενού στο οποίο αναγράφονταν οι θερμίδες, ένα άλλο όπου δεν αναγράφονταν και ένα τρίτο με την αναγραφή των λεπτών που έπρεπε να περπατήσει κανείς γρήγορα, για να κάψει τις θερμίδες των τροφών που επρόκειτο να καταναλώσει. Το γρήγορο περπάτημα επελέγη ως μορφή άσκησης, επειδή είναι κάτι που σχεδόν ο καθένας μπορεί να κάνει, όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Ασλεϊ Τζέιμς, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Fort Worth. Tα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στη συνάντηση Πειραματικής Βιολογίας στη Βοστώνη.

Με βάση τα παραδείγματα των πληροφοριών που δόθηκαν στους συμμετέχοντες, μια γυναίκα θα έπρεπε να περπατήσει γρήγορα για περίπου δύο ώρες ώστε να κάψει τις θερμίδες που αντιστοιχούν σε ένα διπλό cheeseburger.

«Ολα τα μενού περιείχαν τις ίδιες επιλογές τροφίμων και ποτών που περιελάμβαναν χάμπουργκερ, σάντουιτς κοτόπουλου,  σαλάτα, πατάτες, επιδόρπια, σόδα, και νερό», δήλωσε η Τζέιμς.

Οι άνθρωποι που έλαβαν το μενού στο οποίο αναγράφονταν τα λεπτά άσκησης που χρειάζονταν για να κάψουν τις θερμίδες από το φαγητό που θα έτρωγαν, έτειναν να παραγγείλουν μικρότερες ποσότητες και τελικά κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες από τους υπόλοιπους.

Αντίθετα, για εκείνους που πήραν στα χέρια τους το μενού όπου αναγράφονταν μόνο οι θερμίδες ή δεν αναγράφονταν καθόλου οι θερμίδες, δεν υπήρξε η παραμικρή διαφορά στον αριθμό των θερμίδων που τελικά επέλεξαν να καταναλώσουν.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν οφέλη για τους ανθρώπους αν τούς δείξεις πόσο χρόνο άσκησης θα χρειαστούν για να καταναλώσουν αυτά που έφαγαν ή πρόκειται να φάνε», επισήμανε η Μίνα Σα, μία από τις συντάκτριες της μελέτης.

«Δεν μπορούμε βέβαια να γενικεύσουμε για τον πληθυσμό ηλικίας άνω των 30, οπότε θα πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω το θέμα με μια διαφοροποιημένη ομάδα συμμετεχόντων. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει το θέμα από αυτή την σκοπιά», συμπλήρωσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει