Τσουκνίδα: «Περιφρονημένη» αλλά ωφέλιμη και θεραπευτική

Η τσουκνίδα (Urtica dioica όπως είναι η λατινική ονομασία της), χρησιμοποιήθηκε κάποτε για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και για όλα τα είδη των ασθενειών του δέρματος. Σήμερα είναι πιο γνωστή για τη διευκόλυνση στην ούρηση.

Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική σε άνδρες με καλοήθη διόγκωση (υπερπλασία) του προστάτη.

Η αρχαία πρακτική σύμφωνα με την οποία οι θεραπευτές χτυπούσαν με την τσουκνίδα τις πληγείσες περιοχές, επειδή υπέθεταν πως λόγω του ότι το φυτό περιέχει φυσικά αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά τα αιχμηρά φύλλα της βοηθούσαν το φυτικό φάρμακο να εισέλθει μέσα στο σώμα, έχει υποστηριχθεί και από κάποιες έρευνες.

Πολλοί βοτανολόγοι φυσικοπαθολόγοι λένε ότι τα αντιισταμινικά της τσουκνίδας είναι μια εξαιρετική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα. Σε μια μελέτη, όπου οι συμμετέχοντες ελάμβαναν δύο κάψουλες τσουκνίδας των 300mg καθημερινά, διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μειώθηκαν σημαντικά. Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται μερικές φορές για να χαλαρώσει η συμφόρηση και να ανοίξουν οι βρογχικοί αεραγωγοί σε άτομα με άσθμα ή αλλεργίες.

Η τσουκνίδα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αρθρίτιδα να μειώσουν τη δόση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που προκαλούν στομαχικές διαταραχές και γαστρεντερική αιμορραγία με την υπερβολική χρήση. Σε μια γερμανική μελέτη, οι άνθρωποι που έφαγαν βρασμένα φύλλα τσουκνίδας, χρειάστηκαν μόνο ένα τέταρτο της ποσότητας που αντιστοιχούσε σε μια δόση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για να βιώσουν την ίδια ακριβώς ανακούφιση από τον πόνο. Η τσουκνίδα περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες βορίου και πυριτίου, δύο μέταλλα που βοηθούν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, της θυλακίτιδας και της τενοντίτιδας.

Η τσουκνίδα είναι επίσης φυσικό διουρητικό. Βοηθά το σώμα να αποβάλλει το ουρικό οξύ και τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και πέτρες στα νεφρά. Η διουρητική δράση της τσουκνίδας, μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να ανακουφίσει από το προεμμηνορροϊκό φούσκωμα.

Η τσουκνίδα είναι γνωστή για την ικανότητά της να ανακουφίσει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, μια κατάσταση κατά την οποία ο προστάτης διευρύνεται και δημιουργεί προβλήματα ούρησης στους άνδρες. Η τσουκνίδα μπορεί να τούς βοηθήσει να ουρήσουν με επιτυχία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τους βοηθά να εξαλείψουν ένα άλλο ενοχλητικό σύμπτωμα της συγκεκριμένης κατάστασης που είναι η συχνή ούρηση στη διάρκεια της νύχτας. Η τσουκνίδα αποτρέπει το σώμα να μετατρέψει την τεστοστερόνη σε 5-α-αναγωγάση, ένα ένζυμο που προκαλεί διόγκωση του αδένα του προστάτη στη μέση ηλικία.

Δεν χρειάζεται να… χτυπήσετε τον εαυτό σας με τσουκνίδα για να επωφεληθείτε από τα ιατρικά οφέλη του συγκεκριμένου βοτάνου (εκτός αν θέλετε να το κάνετε…). Η τσουκνίδα είναι διαθέσιμη σε κάψουλες και εκχύλισμα ρίζας τσουκνίδας (αυτή η μορφή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη). Η συνήθης δόση είναι 450mg δύο φορές την ημέρα ή 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό εκχύλισμα, τρεις φορές την ημέρα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε τη δική σας τσουκνίδα, καθώς ευδοκιμεί σε σχεδόν οποιονδήποτε τύπο εδάφους. Θα πρέπει, βέβαια, να χρησιμοποιήσετε γάντια κατά την συγκομιδή της, καθώς τα αγκάθια της περιέχουν ισταμίνη που μπορεί να προκαλέσει πόνο που θα διαρκέσει για αρκετές ώρες. Τόσο τα φύλλα, όσο και οι βλαστοί και οι ρίζες της τρώγονται.

Χρησιμοποιήστε δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα τσουκνίδας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ως τσάι και πιείτε το μέχρι και τέσσερις φορές την ημέρα. Μπορείτε, επίσης, να φάτε φύλλα τσουκνίδας ως λαχανικό. Το φυτό αυτό είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Λόγω της διουρητικής της δράσης, η παρατεταμένη χρήση τσουκνίδας μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Οι θηλάζουσες γυναίκες δεν θα πρέπει να την καταναλώνουν κι εκείνοι που την καταναλώνουν σε τακτική βάση θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι έχουν αρκετό κάλιο στη διατροφή τους. Μερικές εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει πως η τσουκνίδα μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα, γι’ αυτό οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει επίσης να την αποφεύγουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει