Twindemic: Ο κίνδυνος συνδυασμού γρίπης-Covid-19 υψηλότερος φέτος

Είναι γεγονός ότι τα κρούσματα γρίπης ήταν «ασυνήθιστα χαμηλά» τη σεζόν 2020-2021.

Και μπορεί πολλές θεωρίες συνωμοσίας να υποστήριζαν ότι αυτό συνέβη επειδή τα θύματα της γρίπης δηλώνονταν ως κρούσματα του κοροναϊού, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο λόγος που τα κρούσματα γρίπης ήταν πέρυσι μειωμένα δεν ήταν άλλος από τις κοινωνικές αποστάσεις, τις μάσκες και το σχολαστικό πλύσιμο χεριών.

Και ακριβώς η χαλάρωση αυτών των μέτρων φέτος, που οι περισσότεροι εμβολιασμένοι δεν τηρούν τις αποστάσεις, δεν φορούν μάσκες και δεν πλένουν τόσο σχολαστικά τα χέρια τους, σε συνδυασμό με την κυριαρχία της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα δημιουργούν τις συνθήκες γι’ αυτό που ονομάζεται «twindemic», θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «δινδημία» δηλαδή ένας συνδυασμός γρίπης και Covid-19.

Ήδη πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος φέτος και προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουμε μια «διπλή πανδημία», που θα μπορούσε να προσθέσει μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Τα εμβόλια θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον έλεγχο και των δύο ασθενειών. Η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Τα μέτρα ασφαλείας που επιβραδύνουν την εξάπλωση του Covid-19 επιβραδύνουν επίσης τη γρίπη

«Επειδή πολλοί από εμάς φορούσαν μάσκες, έπλεναν πολύ καλά τα χέρια τους και τηρούσαν τις κοινωνικές αποστάσεις, η περίοδος της γρίπης ήταν ήπια πέρυσι», λέει η Κάρεν Έντουαρντς, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια.

«Επί της ουσίας, τα βήματα που βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19 μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης άλλων αναπνευστικών ασθενειών όπως η γρίπη», εξήγησε.

Ο δρ Ουέσλεϊ Λονγκ, ερευνητής στο Houston Methodist Hospital στο Χιούστον, συμφωνεί.

«Πιθανότατα ήταν οι παγκόσμιες απαγορεύσεις, σε συνδυασμό με τη μάσκα και άλλα μέτρα κοινωνικής απόστασης, μαζί με τη μείωση των διεθνών ταξιδιών, που οδήγησαν σε μια ιστορικά χαμηλή περίοδο γρίπης στο Νότιο Ημισφαίριο, ακολουθούμενη από μια ιστορικά χαμηλή περίοδο γρίπης στο Βόρειο Ημισφαίριο», τόνισε.

Οι αναπνευστικές παθήσεις έχουν ανοδική πορεία

Ο Λονγκ είπε ότι τώρα που οι περιορισμοί, οι εντολές για χρήση μάσκας και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έχουν χαλαρώσει σε πολλούς τομείς, έχουμε δει μια ανοδική αύξηση των αναπνευστικών ιών που δεν είναι η Covid-19, αλλά το κοινό κρυολόγημα και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), η λοίμωξη που «χτυπάει» κυρίως τα βρέφη και τα νήπια.

Πρόσθεσε ότι «είναι πιθανό να δούμε επίσης αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς ακριβώς θα είναι η περίοδος της γρίπης. Επιπλέον, βιώνουμε ένα τέταρτο κύμα κρουσμάτων Covid-19 λόγω της παραλλαγής Delta, το οποίο μπορεί να είναι πολύ έντονο σε κάποιες περιοχές».

«Νομίζω ότι αυτό το κύμα θα έχει μακρά ουρά και το μέγεθος και το σχήμα του επόμενου κύματος εξαρτάται πραγματικά από τα ποσοστά εμβολιασμού, την κάλυψη, την κοινωνική απόσταση και την πιθανή περαιτέρω εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2», αναφέρει.

Ο εμβολιασμός θα παίξει βασικό ρόλο στον έλεγχο των λοιμώξεων

Τόσο η Έντουαρντς, όσο και ο Λονγκ τόνισαν τη σημασία που θα παίξουν τα εμβόλια στον έλεγχο τυχόν δυνητικής γρίπης/Covid-19.

«Οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν τόσο για τη γρίπη όσο και για την Covid-19. Προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, οπότε απαιτείται διαφορετικός εμβολιασμός για κάθε ένα απ’ αυτά», τόνισε.

«Αν και η γρίπη ήταν ήπια πέρυσι λόγω της χρήσης μάσκας, της υγιεινής των χεριών και άλλων μέτρων που λάβαμε κατά της Covid-19, είναι πιθανό ότι η φυσική μας ανοσία στη γρίπη να είναι χαμηλότερη φέτος, εάν δεν εμβολιαστούμε κατά της γρίπης», είπε η Έντουαρντς.

Από την πλευρά του ο Λονγκ πρόσθεσε πως αισθάνεται ότι τα εμβόλια είναι «τα κλειδιά» για την πρόληψη της «δινδημίας» αυτό το φθινόπωρο.

Είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι ακριβώς θα συμβεί, αλλά θα εξαρτηθεί τόσο από το ποσοστό εμβολιασμού κατά της γρίπης όσο και από την υποκείμενη συμπεριφορά της γρίπης αυτή τη σεζόν.

«Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα γρίπης φέτος από το 2020», τόνισε, ωστόσο πρόσθεσε πως αισθάνεται ότι η «δινδημία» μπορεί να προληφθεί αν ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού.

Άλλα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να αποτρέψουμε μια «δινδημία»

Εκτός από τον εμβολιασμό, η Έντουαρντς είπε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με τα προστατευτικά μέτρα που εφαρμόσαμε πέρυσι κατά της Covid-19.

Η μάσκα, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορούν να συμβάλλουν πολύ στην πρόληψη της εξάπλωσης τόσο της γρίπης όσο και του κοροναϊού.

Ο Λονγκ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μείνουμε σπίτι εάν είμαστε άρρωστοι και να υποβληθούμε σε εξετάσεις εάν έχουμε συμπτώματα. Όταν γνωρίζουμε εάν έχουμε γρίπη ή Covid-19, αυτό μας βοηθά να αποφύγουμε τη μετάδοσή της σε άλλους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει