Τζίντζερ: Διεγερτικό, καταπραϋντικό, θεραπευτικό και πολύτιμο

Τo τζίντζερ ή πιπερόριζα καλλιεργείται στην Κίνα, την Ινδία, την Αφρική, την Καραϊβική και άλλα ζεστά κλίματα. Η ρίζα του είναι γνωστή ως καρύκευμα με αρωματική ουσία, ενώ είναι παραδοσιακό φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αποτελεί μια κοινή λαϊκή θεραπεία για το στομάχι και τη ναυτία όπου μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά. Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και τη ροή του σάλιου, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη ναυτία και τον εμετό στις έγκυες γυναίκες.

Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές με το τζίντζερ. Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να το τσεκάρουν με το γιατρό τους.

Το τζίντζερ, εξάλλου, βοηθά με τη ναυτία που προκαλείται από τον ίλιγγο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά επίσης στη μείωση της ναυτίας που προκαλείται από χειρουργικές επεμβάσεις ή χημειοθεραπείες.

Ενδείκνυται επίσης για επώδυνες περιόδους, καθώς σε μια πρόσφατη μελέτη πάνω από το 60% των γυναικών που χρησιμοποίησαν πιπερόριζα είπαν πως μειώθηκε ο πόνος που ένοιωθαν.

Υπάρχουν ακόμα ισχυρές ενδείξεις πως η πιπερόριζα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με:

* Ρευματοειδή αρθρίτιδα

* Μυς και αρθρώσεις

* Πονοκέφαλο

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται συχνά και για τη θεραπεία του μετεωρισμού (αέρια), της δυσπεψίας και της διάρροιας. Αυτό συμβαίνει επειδή μιμείται ορισμένα πεπτικά ένζυμα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των πρωτεϊνών στο σώμα και είναι γνωστό ότι δρα ως αντισπασμωδικό.

Κάποιες φορές επίσης συνιστάται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, καθώς βοηθά να μαλακώσει το φλέγμα, ενώ καταπολεμά τα ρίγη, μεταδίδοντας μια ζεστή αίσθηση σε όλο το σώμα. Το τζίντζερ τουρσί τρώγεται παραδοσιακά μαζί με το σούσι, πιθανώς λόγω της ικανότητάς του να καταστρέφει τα παράσιτα.

Η ρίζα τζίντζερ μπορεί να καταναλωθεί ωμή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ζεστό νερό για να γίνει ένα τσάι, ή να προστεθεί σε μια ποικιλία από πιάτα. Το τζίντζερ είναι επίσης διαθέσιμο σε κάψουλες, τουρσιά, εκχυλίσματα και έτοιμο τσάι που μπορεί να γίνει κομπρέσες.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει, ωστόσο, να είναι προσεκτικές, να μη το παρακάνουν κατά τη λήψη συμπληρωμάτων τζίντζερ, καθώς έχει ειπωθεί ότι μπορεί να υποκινήσει τις συστολές της μήτρας. Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά, βαρβιτουρικά, β-αποκλειστές , ινσουλίνη ή φάρμακα κατά του διαβήτη θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, προτού πάρουν συμπληρώματα τζίντζερ σε τακτική βάση, δεδομένου ότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτά τα φάρμακα.

Ακόμα, επειδή το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του διαιτητικού σιδήρου και των λιποδιαλυτών βιταμινών, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές, δεν πρέπει να λαμβάνεται σε πολύ υψηλές ποσότητες. Επίσης, επειδή βοηθά στην αραίωση του αίματος, δεν θα πρέπει να ληφθεί δύο εβδομάδες πριν από κάποια χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει