Βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν το Αλτσχάιμερ

Η εξέλιξη ενός αγαπημένου προσώπου μέσα από τα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι κάτι το τρομακτικό, ακόμη και για τους ενήλικες. Φανταστείτε τι γίνεται αν πρόκειται για ένα παιδί.

Το παιδί αγωνίζεται να καταλάβει γιατί η γιαγιά ενεργεί τόσο παράξενα ή δεν μπορεί να θυμηθεί ποιοι είστε. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας προσφέροντάς του υποστήριξη όταν χρειάζεται.

Προβλέψτε τις ερωτήσεις του παιδιού σας

Οταν το παιδί σας κάνει ερωτήσεις, να δίνετε απλές, ειλικρινείς απαντήσεις. Για παράδειγμα:

Τι συμβαίνει με τη γιαγιά; Εξηγήστε ότι το Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια. Ακριβώς όπως τα παιδιά έχουν κρυολογήματα και πόνους στην κοιλιά, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μερικές φορές μια ασθένεια που τούς κάνει να ενεργούν με διαφορετικό τρόπο και ξεχνούν πράγματα. Μπορεί να μοιάζουν το ίδιο εξωτερικά, αλλά το μυαλό τους στο εσωτερικό αλλάζει.

Ο παππούς δεν μ’ αγαπάει πια; Αν το άτομο που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεν αναγνωρίζει πλέον το παιδί σας, αυτό θα μπορούσε να αισθάνεται απόρριψη. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι η ασθένεια καθιστά δύσκολο για το αγαπημένο σας πρόσωπο να θυμάται πράγματα και πρόσωπα, αλλά ότι το παιδί σας είναι ακόμα ένα σημαντικό μέρος της ζωής του ατόμου.

Είναι δικό μου λάθος; Αν το πρόσωπο που έχει Αλτσχάιμερ κατηγορεί το παιδί σας για κάτι κακό  -όπως ότι έβαλε κάπου τα κλειδιά ή το πορτοφόλι του- το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται ότι φέρει ευθύνη. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν φταίει.

Θα κολλήσουμε Αλτσχάιμερ; Καθησυχάστε το παιδί σας ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι μεταδοτική. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παθαίνουν Αλτσχάιμερ.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Εάν θα πρέπει να φροντίζετε το πρόσωπο που έχει Αλτσχάιμερ στο σπίτι σας, να προετοιμάσετε το παιδί σας για τις αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο θα έχει καλές μέρες και κακές μέρες. Καθησυχάστε το παιδί σας ότι είναι ένα πολύ αγαπημένο σας πρόσωπο, ανεξάρτητα από το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Εάν το παιδί σας έχει πρόβλημα να μιλάτε για την κατάσταση ή απομακρύνεται από το αγαπημένο σας πρόσωπο, ανοίξτε τη συζήτηση. Ρωτήστε το τι αλλαγές έχει παρατηρήσει στο αγαπημένο πρόσωπο που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι παρατηρήσεις του παιδιού σας μπορεί να οδηγήσουν φυσικά σε μια εξερεύνηση των δικών του συναισθημάτων και ανησυχιών. Πείτε στο παιδί σας ότι είναι εντάξει να αισθάνεται λυπημένο ή θυμωμένο και ότι και εσείς αισθάνεστε μερικές φορές έτσι.

Για να ενισχύσετε την κατανόηση του παιδιού σας γύρω από το Αλτσχάιμερ, διαβάστε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του σχετικά με τη νόσο.

Να είστε προετοιμασμένοι για συναισθηματικά ξεσπάσματα

Το παιδί σας μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του με φαινομενικά έμμεσους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να παραπονιέται για πονοκεφάλους ή άλλα ζητήματα. Η προσοχή του παιδιού σας στο σχολείο μπορεί να αρχίσει να φθίνει. Εάν φροντίζετε το αγαπημένο σας πρόσωπο στο σπίτι σας, το παιδί σας μπορεί να είναι απρόθυμο να προσκαλέσει τους φίλους του στο σπίτι ή θα μπορούσε να αναζητήσει τρόπους για να περνά το χρόνο τους μακριά από το σπίτι.

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα είδη των συμπεριφορών, με ωραίο τρόπο να επισημάνετε τι έχετε παρατηρήσει και προσφέρετε στο παιδί την υποστήριξή σας. Ακούστε τις ανησυχίες του παιδιού σας, και βοηθήστε το να αισθανθεί ασφαλές στα αισθήματά του.

Κρατήστε την επαφή ανάμεσα στο παιδί και στον ηλικιωμένο με Αλτσχάιμερ

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει επαφή με το πρόσωπο που έχει Αλτσχάιμερ, βάλτε τους να ασχοληθούν σε κοινές δραστηριότητες, όπως το στρώσιμο του τραπεζιού. Ο κοινός ελεύθερος χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να μείνουν συνδεδεμένα με ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει Αλτσχάιμερ, ξεφυλλίζοντας μαζί τους άλμπουμ φωτογραφιών, ακούγοντας μουσική ή κάνοντας άλλες απλές δραστηριότητες μαζί.

Εάν το παιδί σας γίνεται ανυπόμονο με το άτομο που έχει Αλτσχάιμερ, υπενθυμίστε του ότι η συμπεριφορά του δεν είναι εσκεμμένη, αλλά αποτέλεσμα της νόσου. Μαζί, να επικεντρωθείτε στην εξεύρεση τρόπων για να δείξετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο πόσο το αγαπάτε. Ακόμα κι αν ξεχνά το όνομα του παιδιού σας, μπορεί να εξακολουθεί να αισθάνεται αγάπη και καλοσύνη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει