Βοηθούν οι εναλλακτικές θεραπείες στις λοιμώξεις των αυτιών;

Οι εναλλακτικές θεραπείες στη μόλυνση του αυτιού γενικά δεν συνιστώνται, ιδιαίτερα για χρήση σε παιδιά, ενώ κάποιες απ’ αυτές έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις ή μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις συμβατικές θεραπείες.

Είναι γεγονός ότι μπορεί κανείς να βρει άφθονες εναλλακτικές θεραπείες για τις μολύνσεις των αυτιών, στο Διαδίκτυο, σε βιβλία και περιοδικά. Οι θεραπείες αυτές περιλαμβάνουν χειροπρακτική, ομοιοπαθητική, σταγόνες από βότανα και άλλα.

Πολλοί αναζητούν αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες για τη λοίμωξη στο αυτί τους ή στα αυτιά των παιδιών τους, επειδή ανησυχούν για τη χρήση των αντιβιοτικών ή επειδή ο γιατρός τούς έχει συστήσει τακτική αναμονής. Ετσι, συχνά στρέφονται σε εναλλακτικές θεραπείες για ανακουφιστούν.

Ομως, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι θεραπείες δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς σε μελέτες και επομένως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αποτελούν ευρέως αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους.

Ορισμένες, πάλι, απ’ αυτές, έχουν μελετηθεί αλλά τα αποτελέσματα των μελετών ήταν ανάμεικτα.

Τύποι εναλλακτικών θεραπειών

Ας δούμε ποιες είναι οι σημαντικότερες απ’ αυτές τις θεραπείες:

Ομοιοπαθητική. Μια αμφιλεγόμενη θεραπεία για τη λοίμωξη του αυτιού, η ομοιοπαθητική περιλαμβάνει τη χρήση πολύ αραιωμένων φυσικών ουσιών, συνήθως φυτά και μέταλλα, για τη θεραπεία των συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματα ήταν μεικτά και παραμένει ασαφές κατά πόσον αυτή η θεραπεία έχει κάποιο όφελος. Πολλά τέτοια προϊόντα δεν ελέγχονται.

Χειροπρακτική. Περιλαμβάνει το χειρισμό του σώματος, έτσι ώστε ο σκελετός να είναι σε ευθυγράμμιση. Οι υποστηρικτές της χειροπρακτικής θεραπείας, ισχυρίζονται ότι ορισμένοι χειρισμοί μπορούν να αποτρέψουν λοιμώξεις του αυτιού. Δεν υπάρχουν αυστηρά μακροχρόνιες μελέτες που να έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της χειροπρακτικής θεραπείας στις λοιμώξεις του αυτιού. Και τα παιδιά, ειδικά, μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού από ορισμένους τέτοιους χειρισμούς.

Ξυλιτόλη. Βρίσκεται σε πολλά φρούτα και χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό για τσίχλες. Η ξυλιτόλη έχει βρεθεί σε κάποιες μελέτες ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων του αυτιού. Οχι, όμως, στη θεραπεία τους. Για να είναι αποτελεσματική η ξυλιτόλη θα πρέπει να ληφθεί σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις, κάτι που θα έχει ως ανεπιθύμητες παρενέργειες τη διάρροια και τον κοιλόπονο.

Προβιοτικά. Ορισμένα στελέχη αυτών των «καλών» βακτηρίων, που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στο σώμα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων του αυτιού σε βρέφη και παιδιά. Οι μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα για την χορήγηση προβιοτικών με ρινικό σπρέι ή λήψη από το στόμα. Τα προβιοτικά γενικά θεωρούνται ασφαλή και δεν έχουν γίνει γνωστές κάποιες παρενέργειες.

Αλλες εναλλακτικές θεραπείες για τη μόλυνση στο αυτί, που δείχνουν κάποια πιθανή δράση, περιλαμβάνουν την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, όπως ο βελονισμός και τις φυτικές σταγόνες. Χρειάζεται, ωστόσο, περισσότερη μελέτη για να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτών των εναλλακτικών θεραπειών.

Πριν εσείς ή το παιδί σας χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική θεραπεία για την μόλυνση του αυτιού θα πρέπει:

Να μάθετε για τις θεραπείες. Κατανοήστε τις επιλογές σας και «τι παίζει» ακριβώς. Μάθετε από τους επαγγελματίες που τις εφαρμόζουν ποια ακριβώς οφέλη ισχυρίζονται ότι θα προκύψουν και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες.

Μάθετε το κόστος. Οι εναλλακτικές θεραπείες δεν καλύπτονται από ιατρική ασφάλιση, οπότε θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι για το τι να περιμένετε από πλευράς εξόδων.

Συγκεντρώστε πληροφορίες και αξιολογήστε. Ψάξτε, μαζέψτε πληροφορίες, ενημερωθείτε από πολλές διαφορετικές πλευρές και αξιολογήστε τις πληροφορίες σας.

Ενημερώστε το γιατρό σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γιατρός σας ότι αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική θεραπεία. Μερικές θεραπείες, όπως τα βοτανικά συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλες θεραπείες ή φάρμακα. Κι αυτό μόνο ο γιατρός σας μπορεί να το εξακριβώσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει