«Βόμβα» από ΠΟΥ: «Δεν θα πάρετε πίσω την ελευθερία σας με τα εμβόλια» (video)

Μία ομιλία του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έγινε στις 12 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κοροναϊό, έρχεται να ρίξει βόμβα στα θεμέλια της τακτικής των χωρών του δυτικού κόσμου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αφενός επειδή επί της ουσίας «δείχνει» πως το τέλος της πανδημίας δεν είναι δυνατόν να έρθει αν είναι εμβολιασμένος μόνο ο πλούσιος κόσμος της Γης, ούτε υπάρχει κάποιο όφελος από τον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με περιορισμούς μόνο για τους δεύτερους, αφετέρου επειδή από τον πλέον επίσημο Οργανισμό για την Υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, ακούγεται πως τα εμβόλια κατά του κοροναϊού δεν αποτελούν πανάκεια.

Ο Τέντρος Γκεμπρεγιέσους λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ελευθερία των πολιτών δεν πρόκειται να κερδηθεί μέσα από τους μαζικούς εμβολιασμούς όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ηλικίας και μέσα από τις αναμνηστικές δόσεις όσο ο υπόλοιπος φτωχός κόσμος δεν έχει κάνει πρόσβαση στην πρώτη δόση του εμβολίου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεσκέπασε παράλληλα με τις δηλώσεις του και το ύποπτο παιχνίδι των φαρμακευτικών εταιρειών, λέγοντας ότι επιμένουν να χορηγούν δύο και τρεις δόσεις στους πολίτες των πλούσιων χωρών με πρόβλεψη ακόμα και για 4η αφήνοντας τις φτωχές χώρες στο έλεος της πανδημίας.

Αν μάλιστα τα λεγόμενα του επικεφαλής του ΠΟΥ συνδυαστούν και με την έκθεση της People’s Vaccine Alliance ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες βγάζουν από τα εμβόλια μέχρι και 1.000 δολάρια το λεπτό, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί τα εμβόλια πηγαίνουν σωρηδόν στις πλούσιες χώρες και δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις φτωχές.

Ο Γκεμπρεγιέσους έκανε μάλιστα λόγο για σκάνδαλο και μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των χωρών και είπε πως η πανδημία δεν μπορεί να τελειώσει όταν κάποιες χώρες έχουν πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και κάποιες άλλες ψάχνουν το εμβόλιο με το… κιάλι.

Όπως είπε ο Γκεμπρεγέσους τα εμβόλια «δεν αποτρέπουν πλήρως την μετάδοση» και ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν μέτρα. Μάλιστα στάθηκε και στις χώρες που έχουν εμβολιάσει μαζικά τον πληθυσμό και καταγράφουν πολλά κρούσματα.

Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν έχει κανένα νόημα να εμβολιάζονται υγιείς ενήλικες και παιδιά και πως τα εμβόλια ακόμα κι αν χορηγηθούν δεν αντικαθιστούν την ανάγκη για άλλες προφυλάξεις.

Αναλυτικά η ομιλία-ενημέρωση του Τέντρος Γκεμπρεγιέσους στις 12 Νοεμβρίου στην ενημέρωση για την Covid-19:

«Σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 αναφέρθηκαν στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, τα περισσότερα σε μια εβδομάδα σε αυτήν την περιοχή από την έναρξη της πανδημίας.

Σχεδόν 27.000 θάνατοι αναφέρθηκαν από την Ευρώπη, περισσότεροι από τους μισούς όλων των θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα.

Ο Covid-19 αυξάνεται σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και σε χώρες με μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο στη Δυτική Ευρώπη.

Είναι άλλη μια υπενθύμιση, όπως έχουμε πει ξανά και ξανά, ότι τα εμβόλια δεν αντικαθιστούν την ανάγκη για άλλες προφυλάξεις.

Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας, σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επαναφέρουν τώρα περιορισμούς για να περιορίσουν τη μετάδοση και να αποβάλουν την πίεση από τα συστήματα υγείας τους.

Συνεχίζουμε να προτείνουμε την εξατομικευμένη και αναλογική χρήση δοκιμών, μασκών, φυσικής απόστασης, μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού, τη βελτίωση του αερισμού και πολλά άλλα. Και εμβολιαστείτε όταν έρθει η σειρά σας.

Κάθε χώρα πρέπει να αξιολογεί συνεχώς την κατάστασή της και να προσαρμόζει ανάλογα την προσέγγισή της.

Με τον κατάλληλο συνδυασμό μέτρων, είναι δυνατό για τις χώρες να βρουν την ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της μετάδοσης σε χαμηλά επίπεδα και της διατήρησης των κοινωνιών και των οικονομιών τους ανοιχτές.

Καμία χώρα δεν μπορεί απλά να εμβολιάσει την έξοδό της από την πανδημία.

Δεν είναι «εμβόλια ή…», είναι «εμβόλια και…».

Και δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσα άτομα είναι εμβολιασμένα, αλλά και με το ποιος είναι εμβολιασμένος.

Δεν έχει νόημα να χορηγούνται αναμνηστικά δόσεις σε υγιείς ενήλικες ή να εμβολιάζονται παιδιά, όταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ηλικιωμένοι και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο περιμένουν ακόμη την πρώτη τους δόση. Εξαίρεση, όπως είπαμε, είναι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Οι χώρες με την υψηλότερη κάλυψη εμβολίων συνεχίζουν να αποθηκεύουν περισσότερα εμβόλια, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος συνεχίζουν να περιμένουν.

Κάθε μέρα, παγκοσμίως χορηγούνται έξι φορές περισσότερα ενισχυτικά από ό,τι πρωτογενείς δόσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Αυτό είναι ένα σκάνδαλο που πρέπει να σταματήσει τώρα.

Έχουμε δείξει ότι η Cοvax (Παγκόσμια Πρόσβαση στα Εμβόλια) λειτουργεί, εάν έχει τα εμβόλια.

Η Covax έχει αποστείλει σχεδόν 500 εκατομμύρια εμβόλια σε 144 χώρες και εδάφη.

Όλες οι χώρες έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό εκτός από δύο: την Ερυθραία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Για να επιτύχουμε τον στόχο του ΠΟΥ για εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι το τέλος αυτού του έτους, χρειαζόμαστε επιπλέον 550 εκατομμύρια δόσεις-παραγωγή περίπου 10 ημερών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, συμμετείχα σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που συγκάλεσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.

Χαιρετίζω τη δέσμευση των υπουργών να επιτύχουν τους στόχους εμβολιασμού του ΠΟΥ και να συνεχίσουν να συναντώνται για την παρακολούθηση της προόδου, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

Με μια συντονισμένη προσπάθεια από χώρες και κατασκευαστές, μπορούμε να φτάσουμε εκεί.

Τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα τερματίσουν την πανδημία, αλλά δεν μπορούμε να τερματίσουμε την πανδημία αν δεν λύσουμε την παγκόσμια κρίση των εμβολίων», κατέληξε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει