Βρέθηκε oυσία πιθανά καρκινογόνος σε αναψυκτικά

Μια καφέ χρωστική τροφίμων, δυνητικά καρκινογόνος, βρέθηκε σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα σε αναψυκτικά και άλλα τρόφιμα και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ λέει πως θα εξετάσει το θέμα.

Η διαπίστωση έγινε μετά από έκθεση της αμερικανικής Ενωσης Καταναλωτών, η οποία σε δοκιμές που έκανε, ανακάλυψε πως υπάρχουν υψηλότερα από τα απαραίτητα επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται 4-μεθυλιμιδαζόλιο (4-ΜΕΙ).

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λέει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ένωση δεν είναι ασφαλής με τον τρόπο που χρησιμοποιείται, αλλά επιφυλάσσεται να δει από πιο κοντά τις καταγγελίες της Ενωσης Καταναλωτών. Προσθέτει δε, πως μελετά τη χρήση του καραμελοχρώματος ως γεύση και ως πρόσθετο χρώμα σε τρόφιμα εδώ και δεκαετίες και πως θα δοκιμάσει μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρακούχων αναψυκτικών, για πιθανή ύπαρξη 4-ΜΕΙ.

Αναφέρει, εξάλλου, πως «επί του παρόντος δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει πως το 4-ΜΕΙ στα αναμενόμενα επίπεδα που υπάρχουν στις τροφές που χρησιμοποιούν καραμελόχρωμα, δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών».

Ωστόσο, η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει χαρακτηρίσει τη χημική αυτή ουσία ως πιθανά καρκινογόνο και η Ενωση Καταναλωτών αναφέρει ότι οι δοκιμές που έκανε σε αναψυκτικά έδειξαν μεγαλύτερα από τα επιτρεπόμενα επίπεδα σε κάποια απ’ αυτά που αγοράστηκαν στην Καλιφόρνια. Ζήτησε δε από τις εταιρίες να αφαιρέσουν αυτό το χημικό προϊόν εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία.

«Πρόκειται για μία καφέ χρωστική», αναφέρει η τοξικολόγος Urvashi Rangan, που ηγείται της ασφάλειας τροφίμων και της βιωσιμότητας στο κέντρο της Ενωσης Καταναλωτών και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν περιττό κίνδυνο. Είναι ένα πρόσθετο τροφίμων και γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλές».

Δεν είναι, πάντως, σαφές ότι η χημική ουσία είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνη, όταν χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Κάποιες δοκιμές σε τρωκτικά έδειξαν ότι μπορεί να προκαλέσει όγκους, αλλά το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν ανάμεικτα.

Από την πλευρά της η Pepsi, κατασκευάστρια εταιρεία μερικών από τα αναψυκτικά που δοκίμασε η Ενωση Καταναλωτών, υποστήριξε πως η Ενωση είναι λάθος και πως η ίδια μόλις άλλαξαν οι κανονιστικές απαιτήσεις στην Καλιφόρνια έσπευσε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και απ’ όσο γνωρίζει το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Επίσης η Pepsico, αποφάσισε να εφαρμόσει εθελοντικά τις ίδιες προδιαγραφές και στην υπόλοιπη χώρα με την ολοκλήρωσή τους να ολοκληρώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέσα στο Φεβρουάριο του 2014.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει