Βρέθηκε η περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στη λήψη αποφάσεων

Ενα από τα μικρότερα τμήματα του εγκεφάλου που συνήθως περνούσε απαρατήρητο από τους επιστήμονες, δείχνει πως διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων όπως αναφέρει νέα έρευνα.

Το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, δημοσίευσε την έρευνά του στο περιοδικό Nature Neuroscience και σύμφωνα μ’ αυτήν, το πλευρικό ηνίο, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την κατάθλιψη και τις συμπεριφορές αποφυγής (η κατάσταση ενός ατόμου που πάσχει από κοινωνική φοβία και αποφεύγει να πηγαίνει σε μέρη όπου γνωρίζει πως θα συναντήσει άλλους ανθρώπους), είναι σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένη και μπορεί να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που σχετίζονται με το κόστος και το όφελος.

«Τα ευρήματα αυτά αποσαφηνίζουν τις διαδικασίες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις σημαντικές αποφάσεις που παίρνουμε σε καθημερινή βάση, από την επιλογή εργασίας, μέχρι το αυτοκίνητο ή τα ρούχα που θα επιλέξουμε. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η επιστημονική κοινότητα έχει παρανοήσει την πραγματική λειτουργία αυτής της μυστηριώδους, αλλά σημαντικής περιοχής του εγκεφάλου», αναφέρει ο καθηγητής Stan Floresco των τμημάτων Ψυχολογίας και Κέντρου Ερευνών Εγκεφάλου.

Στη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές εκπαίδευσαν τα πειραματόζωα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια συνεπή μικρή ανταμοιβή (ένα δισκίο τροφής) ή μια δυνητικά μεγαλύτερη ανταμοιβή (τέσσερα δισκία τροφής) που, όμως, εμφανιζόταν σποραδικά. Οπως ακριβώς οι άνθρωποι, έτσι και τα ποντίκια είχαν την τάση να επιλέγουν μεγαλύτερες ανταμοιβές όταν το κόστος -στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χρόνος που πρέπει να περιμένουν- ήταν χαμηλό και προτιμούσαν τις μικρότερες ανταμοιβές όταν οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι.

Οι προηγούμενες μελέτες υποδείκνυαν πως η απενεργοποίηση του πλευρικού ηνίου θα έκανε τους αρουραίους να επιλέγουν τη μεγαλύτερη ανταμοιβή ακόμα κι αν ήταν υψηλού ρίσκου, αλλά δεν ήταν έτσι. Αντ’ αυτού οι αρουραίοι επέλεγαν τυχαία, χωρίς να δείχνουν πια την ικανότητα να επιλέγουν την καλύτερη γι’ αυτούς επιλογή.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα έχουν σημαντικές συνέπειες για τη θεραπεία της κατάθλιψης. «Η εν των βάθει διέγερση του εγκεφάλου που θεωρείται ότι αδρανοποιεί το πλευρικό ηνίο έχει αναφερθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στους ανθρώπους. Αλλά τα ευρήματά μας προτείνουν ότι οι βελτιώσεις αυτές δεν μπορούν να κάνουν τους ασθενείς ευτυχισμένους. Απλά, δεν ενδιαφέρονται πια τόσο πολύ για όλα αυτά που τους κάνουν να αισθάνονται κατάθλιψη», τόνισε ο Floresco.

Σύμφωνα με τον Floresco χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε τις πλήρεις λειτουργίες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις διαδικασίες λήξης αποφάσεων σε σχέση με το κόστος και το όφελος. Η καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών αυτών είναι ζωτικής σημασίας για πολλές ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάχρηση διεγερτικών ουσιών και η κατάθλιψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει