Γιατί η απόλαυση του φαγητού είναι σημαντική για την υγεία

Γιατί η απόλαυση του φαγητού είναι σημαντική για την υγεία

Σχεδόν όλοι έχουν μια απάντηση στην ερώτηση “ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;”. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί: οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να αντλούν ευχαρίστηση από το φαγητό. Στην πραγματικότητα, για πολλούς, το φαγητό συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής! Εκτός από το να κάνει τα γεύματα μια ευχάριστη εμπειρία, η απόλαυση του φαγητού έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η απόλαυση του φαγητού υποστηρίζει την πέψη, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σχέσης σας με το φαγητό, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών και άλλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη αρκετής “βιταμίνης Α” (ή ίσως βιταμίνης “μμμμ”) είναι εξίσου σημαντική με το περιεχόμενο του πιάτου σας.

Για χρόνια, οι ερευνητές έχουν μελετήσει την επιστήμη πίσω από το φαγητό που μας προσφέρει ευχαρίστηση. Τα ευρήματά τους είναι συναρπαστικά και σε μεγάλο βαθμό ενθαρρυντικά. Φυσιολογικά, η ευχαρίστηση που αντλούν οι άνθρωποι από το φαγητό συμβαίνει τόσο στο στόμα μας όσο και στον εγκέφαλό μας. “Η ντοπαμίνη συχνά αναφέρεται ως η ‘ορμόνη της καλής διάθεσης’ επειδή ενεργοποιεί τα μονοπάτια ανταμοιβής στον εγκέφαλο, που βοηθούν στην προώθηση της ευτυχίας, της ηρεμίας, του κινήτρου και της συγκέντρωσης”, λέει. Μάλιστα, κάποιες παλαιότερες έρευνες του 2011 δείχνουν ότι άτομα με παχυσαρκία μπορεί να έχουν διαταραγμένη ευαισθησία στη ντοπαμίνη, οδηγώντας τους να τρώνε υπερβολικά για να επιτύχουν επαρκή ευχαρίστηση από το φαγητό. Όταν η χημεία του εγκεφάλου λειτουργεί σωστά, ωστόσο, η απόλαυσή μας από το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά οφέλη.

“Όταν απολαμβάνουμε το φαγητό που τρώμε και διεγείρουμε τη ντοπαμίνη, στην πραγματικότητα το χωνεύουμε και το μεταβολίζουμε πιο αποτελεσματικά”, λέει η Storch. “Όταν είμαστε χαλαροί ως απόκριση σε μια ευχάριστη εμπειρία φαγητού, το νευρικό μας σύστημα μπαίνει σε κατάσταση ξεκούρασης και πέψης, που μας επιτρέπει να διασπάσουμε πλήρως και να χρησιμοποιήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.”

Το να τρώμε για ευχαρίστηση θα μπορούσε επίσης να προωθήσει πιο υγιεινή διατροφή. Μια μεγάλη συστηματική ανασκόπηση από το 2020 εξέτασε 119 μελέτες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της απόλαυσης του φαγητού και μιας υγιεινής διατροφής. Το 57% των μελετών βρήκαν ευνοϊκούς συσχετισμούς μεταξύ της απόλαυσης του φαγητού και των διατροφικών αποτελεσμάτων. Μια μελέτη από το 2015, για παράδειγμα, συσχέτισε τη μεγαλύτερη απόλαυση του φαγητού με υψηλότερη διατροφική κατάσταση. Άλλες μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία της απόλαυσης υγιεινών τροφίμων για την προώθηση μιας θρεπτικής, ισορροπημένης διατροφής.

“Υπάρχει αυτή η πεποίθηση ότι τα ‘υγιεινά’ τρόφιμα πρέπει να είναι άνοστα ή δεν έχουν καλή γεύση, αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια”, λέει η διαιτολόγος και πιστοποιημένη σύμβουλος διαισθητικής διατροφής Sarah Gold Anzlovar, MS, RDN, LDN. “Όταν τρώμε φαγητό που απολαμβάνουμε, η ικανοποίηση αυξάνεται, γεγονός που μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και να μειώσει την πιθανότητα υπερφαγίας ή επεισοδίων παρορμητικής υπερφαγίας.”

Πώς η απόλαυση του φαγητού τροφοδοτεί την ψυχή σας

Τα γεύματα θα ήταν αρκετά βαρετά αν το φαγητό ήταν απλώς καύσιμο. Το φαγητό απλώνει ένα ευρύ δίκτυο σε όλη την ανθρώπινη εμπειρία, από το να μας φέρνει κοντά με αγαπημένα πρόσωπα μέχρι το να μας συνδέει με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εν ολίγοις, το φαγητό είναι συναισθηματική καθώς και σωματική τροφή. Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η απόλαυση του φαγητού μπορεί να τροφοδοτήσει το πνεύμα σας.

Η απόλαυση του φαγητού αυξάνει την κοινωνική σύνδεση

Τι είναι ένα πάρτι ή μια οικογενειακή συγκέντρωση χωρίς κάτι να μασήσεις; Καθώς οι άνθρωποι απολαμβάνουν γεύματα με άλλους, αυτό συχνά συμβάλλει σε μια αυξημένη αίσθηση ευτυχίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 σε ταϊλανδέζικες κοινωνικές κοινότητες.

Η απόλαυση του φαγητού προσφέρει σωματική και συναισθηματική άνεση

Ζεστή κοτόσουπα όταν είστε άρρωστοι, ζυμαρικά που σας θυμίζουν τη γιαγιά σας, ή το αγαπημένο επιδόρπιο που πάντα φαίνεται να πετυχαίνει το στόχο: τρόφιμα όπως αυτά έχουν έναν τρόπο να ανυψώνουν το πνεύμα μας και να καταπραΰνουν το σώμα μας. “Μερικές φορές το φαγητό προσφέρει ακόμη και ανακούφιση στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, κάτι που πολλοί άνθρωποι συνδέουν με αρνητική συναισθηματική κατανάλωση φαγητού”, λέει η Anzlovar. “Αλλά όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να συνδεθεί με το φαγητό και να το απολαύσει, υπάρχουν πολλά οφέλη.”

Η απόλαυση του φαγητού σπάει την κυριαρχία της κουλτούρας της δίαιτας

Η κουλτούρα της δίαιτας έχει πολλαπλούς ορισμούς, αλλά ένα χαρακτηριστικό αυτού του κοινωνικού επιπέδου μηνύματος είναι ότι πρέπει να πείτε όχι στα τρόφιμα που αγαπάτε, ειδικά αν είναι υψηλά σε θερμίδες ή λίπος. Η επιλογή να απολαμβάνετε συνειδητά αυτό που τρώτε βοηθά στη διάσπαση αυτής της επιβλαβούς νοοτροπίας. “Όταν όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται χωρίς κανόνες – συμπεριλαμβανομένων των πιο νόστιμων, το σώμα μαθαίνει να εμπιστεύεται ότι θα πάρει αυτό που χρειάζεται”, λέει η Storch. “Η δημιουργία άδειας για αυτά τα τρόφιμα που έχουν χαρακτηριστεί ως ‘κακά’ ή ‘εκτός ορίων’ είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία θεραπείας, και μπορεί να βοηθήσει κάποιον να νιώσει περισσότερη ειρήνη, αυτοπεποίθηση και ελευθερία γύρω από το φαγητό.”

Η απόλαυση του φαγητού μας συνδέει με την πολιτιστική μας κληρονομιά

Για δεκαετίες, η έρευνα έχει δείξει ότι η αίσθηση του ανήκειν είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία. Ποιο ομορφότερο μέρος για να βιώσετε την αίσθηση του ανήκειν από την οικογένειά σας ή την πολιτιστική σας κληρονομιά; Εδώ η απόλαυση του φαγητού θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο. “Ο πολιτισμός και η παράδοση λειτουργούν ως μια μορφή σύνδεσης με τους άλλους και τον εαυτό μας”, λέει η Storch. “Ο περιορισμός ή η άρνηση τροφίμων που προωθούν τη σύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε αποδέσμευση και μοναξιά. Με την παράλειψη πολιτιστικών τροφίμων, λέμε όχι μόνο ότι το φαγητό είναι ‘κακό’ αλλά ότι η υποκείμενη ταυτότητα που σχετίζεται με το φαγητό είναι ‘κακή’.” Η αποδοχή αυτών των τροφίμων θα μπορούσε τελικά να δημιουργήσει μια αίσθηση ελευθερίας και του ανήκειν που ανυψώνει την ψυχική σας υγεία.

Συναισθηματική κατανάλωση φαγητού εναντίον φαγητού για ευχαρίστηση

Το να στρέφεστε στο φαγητό για να αντιμετωπίσετε δύσκολα συναισθήματα όπως το άγχος, ο θυμός ή η θλίψη συχνά οδηγεί σε άσκοπη κατανάλωση και δημιουργεί μια τεταμένη σχέση με το φαγητό. Αυτό είπαν, είναι κατανοητό αν είστε επιφυλακτικοί με την ιδέα του φαγητού για ευχαρίστηση. Ευτυχώς, η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού και το φαγητό για ευχαρίστηση διαφέρουν τόσο στην πρόθεσή τους όσο και στα αποτελέσματά τους.

“Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού είναι όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό ως έναν τρόπο αντιμετώπισης τόσο θετικών όσο και αρνητικών συναισθημάτων”, λέει η Anzlovar. “Το φαγητό για ευχαρίστηση είναι η επιλογή ενός φαγητού για να απολαύσετε συγκεκριμένα τη γεύση, την υφή και την εμπειρία του, όπως όταν βγαίνετε για ένα χωνάκι παγωτού το καλοκαίρι ή τρώτε ένα μήλο κατευθείαν από το δέντρο σε έναν οπωρώνα με μήλα.”

Μια άλλη σημαντική διάκριση μεταξύ αυτών των δύο συμπεριφορών είναι η σύνδεση που νιώθετε με το φαγητό σας. “Συχνά, αν και όχι πάντα, υπάρχει έλλειψη σύνδεσης ή αποσύνδεση με το φαγητό όταν οι άνθρωποι τρώνε συναισθηματικά”, εξηγεί η Anzlovar. “Όταν τρώμε για ευχαρίστηση, υπάρχει συνήθως μια αληθινή σύνδεση και απόλαυση που παίρνετε από το φαγητό.”

Φυσικά, δεν υπάρχει τέλεια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της συναισθηματικής κατανάλωσης φαγητού και του φαγητού για απόλαυση—και μερικές φορές τα δύο μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Ένας τρόπος να καταλάβετε ποιο από τα δύο εφαρμόζετε: Πώς νιώθετε μετά; Το να σκοπεύετε να απολαύσετε συνειδητά το φαγητό σας δεν θα σας αφήσει με συναισθήματα ενοχής ή ντροπής.

Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζετε μια διατροφική διαταραχή (ή ανησυχείτε για την ανάπτυξη μιας), αναζητήστε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο ειδικό το συντομότερο δυνατό.

Άμεσοι τρόποι να αυξήσετε την απόλαυση του φαγητού

Λίγα πράγματα στη ζωή ταιριάζουν με την καθημερινή χαρά της απόλαυσης του φαγητού. Το φαγητό που καταναλώνουμε τρέφει το σώμα μας, ανακουφίζει το πνεύμα μας και ευχαριστεί τους γευστικούς μας κάλυκες. Για να φέρετε περισσότερη ευχαρίστηση στο τραπέζι σας, δοκιμάστε να ξεκινήσετε με μικρά βήματα.

“Όταν φτιάχνετε ένα γεύμα ή σνακ, δείτε αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε για να το κάνετε ακόμα και 10 τοις εκατό πιο ευχάριστο”, συνιστά η Storch. “Μερικές φορές, το ζέσταμα ενός μπράουνι, το ρίξιμο λίγου κατσικίσιου τυριού σε μια σαλάτα, ή η προσθήκη περισσότερου γάλακτος για να αραιώσετε ένα μπολ βρώμης μπορεί να μετατρέψει μια εμπειρία φαγητού από ‘μέτρια’ σε ‘ναι’!”

Τέλος, όταν το γεύμα τελειώσει, ρωτήστε: Πόση ευχαρίστηση σας προσέφερε το φαγητό σας; Ποια θετικά συναισθήματα προέκυψαν από τη συναισθηματική σύνδεση με τα αντικείμενα στο πιάτο σας; Οι νοητικές σημειώσεις που συγκεντρώνετε θα μπορούσαν να βοηθήσουν να κάνετε τις μελλοντικές επιλογές φαγητού ακόμα πιο νόστιμες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει