Οι Άγριοι Χιμπατζήδες Μπορεί να Μεθούν Ελαφρώς από Φρούτα με Αλκοόλ

Οι άγριοι χιμπατζήδες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζυμωμένων φρούτων, προσλαμβάνουν ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχεί σε δύο ποτήρια κρασί την ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του σώματός τους σε σύγκριση με εμάς.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι πολλοί πίθηκοι, συμπεριλαμβανομένων των χιμπατζήδων, καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες αλκοόλ μέσω της διατροφής τους, η οποία περιλαμβάνει ώριμα φρούτα και άλλη βλάστηση. Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι αυτό μπορεί να εξηγεί την ανθρώπινη απόλαυση των αλκοολούχων ποτών – μια ιδέα γνωστή ως η υπόθεση του μεθυσμένου πιθήκου.
Ο Aleksey Maro στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν την ποσότητα αιθανόλης που καταναλώνουν πραγματικά οι χιμπατζήδες, συλλέγοντας φρούτα από δύο τοποθεσίες όπου ζουν άγριοι πληθυσμοί και μετρώντας την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Η διατροφή των χιμπατζήδων
Η ομάδα μελέτησε τη διατροφή δύο άγριων, αλλά εξοικειωμένων πληθυσμών: των ανατολικών χιμπατζήδων (Pan troglodytes schweinfurthii) στο Ngogo της Ουγκάντα και των δυτικών χιμπατζήδων (Pan troglodytes verus) στο Εθνικό Πάρκο Taï στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Αρχικά, επιβεβαίωσαν ποια φρούτα έτρωγαν οι χιμπατζήδες με κάμερες παγίδες και στη συνέχεια συνέλεξαν μόνο αυτά που γνώριζαν ότι είχαν στοχεύσει οι χιμπατζήδες. Για τα φρούτα που φύτρωναν στην κορυφή των δέντρων, συνέλεξαν μόνο κομμάτια που είδαν να πέφτουν ή μπορούσαν να καταλάβουν ότι είχαν πέσει πρόσφατα.
Οι ανατολικοί χιμπατζήδες προτιμούσαν τον ώριμο καρπό της συκιάς Ficus mucuso, ενώ οι δυτικοί χιμπατζήδες αναζητούσαν συχνότερα το δαμάσκηνο Γουινέας (Parinari excelsa) και φρούτα από το δέντρο bitterbark (Sacoglottis gabonensis).
Πόσο αλκοόλ καταναλώνουν;
Η ομάδα βρήκε μια συνολική συγκέντρωση περίπου 0,3 έως 0,4 τοις εκατό αλκοόλ μέσα στα φρούτα. Οι χιμπατζήδες στην άγρια φύση καταναλώνουν περίπου το 10 τοις εκατό της μάζας του σώματός τους την ημέρα σε πολτό φρούτων, λέει ο Maro, επομένως οι φαινομενικά χαμηλές συγκεντρώσεις αθροίζονται. Η ομάδα υπολόγισε ότι οι χιμπατζήδες καταναλώνουν περίπου 14 γραμμάρια καθαρής αιθανόλης την ημέρα συλλέγοντας τροφή και στις δύο τοποθεσίες.
Ένα ποτήρι κρασί 125 χιλιοστόλιτρων με περιεκτικότητα 12,5 τοις εκατό θα περιείχε περίπου 12 γραμμάρια. «Μπορούμε επίσης να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι οι χιμπατζήδες ζυγίζουν 40 κιλά κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους στα 70 κιλά», λέει ο Maro. «Με αυτή τη διόρθωση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι χιμπατζήδες καταναλώνουν το ισοδύναμο, για εμάς, δύο ποτήρια κρασί την ημέρα».
Αν και οι εξελικτικές γραμμές χιμπατζήδων και ανθρώπων διαφοροποιήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, η έκθεσή μας σε ζυμωμένα φρούτα θα ήταν πιθανώς παρόμοια, λέει ο Maro.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πρόγονοί μας εκτέθηκαν επίσης χρόνια στο αλκοόλ μέσω της διατροφής», λέει. «Η υπόθεση του μεθυσμένου πιθήκου υποδηλώνει ότι αυτή η έκθεση έκανε το είδος μας να εξελίξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της ανταμοιβής της εύρεσης σακχάρων φρούτων και εξηγεί την ανθρώπινη έλξη προς το αλκοόλ σήμερα».
Για να μετρήσει πόσο αλκοόλ έχουν πραγματικά οι χιμπατζήδες στα συστήματά τους, ο Maro συνέλεξε δείγματα ούρων από κάτω από τους χιμπατζήδες, ενώ προστατευόταν με μια ομπρέλα. Αυτή τη στιγμή αναλύει αυτά τα δεδομένα.
Ο Miguel Llorente στο Πανεπιστήμιο της Girona στην Ισπανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι η έρευνα παρέχει τις πρώτες ποσοτικές εκτιμήσεις της ημερήσιας πρόσληψης αιθανόλης σε άγριους χιμπατζήδες. «Προσθέτει βάρος στην ιδέα ότι η έκθεση στο αλκοόλ έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες στη διατροφή των πρωτευόντων θηλαστικών και μπορεί να έχει επηρεάσει την ανθρώπινη εξέλιξη», λέει.
Αλλά προειδοποιεί επίσης ότι η μελέτη έχει όρια όσον αφορά την εξαγωγή παραλληλισμών με εμάς. «Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, η πρόσληψη αιθανόλης στους πιθήκους είναι τυχαία, όχι εθελοντική, γεγονός που κάνει το άλμα από τη φυσική έκθεση στις προκλήσεις του εθισμού στο είδος μας μεγάλο», λέει.