Χαμηλή τεστοστερόνη: Συμπτώματα και τρόπος διαχείρισης

Εάν είστε ένας ενήλικας άνδρας και αναρωτιέστε εάν έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (low-T) υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να εξετάσετε.

Αν τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας έχουν πέσει κάτω από το φυσιολογικό, η σεξουαλική σας ορμή μπορεί να μειωθεί. Μπορεί επίσης να είναι δυσκολότερο να έχετε στύση και να τη διατηρήσετε.

Αλλά η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί ακόμα να προκαλέσει και πολλά συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το φύλο. Τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης μπορεί να:

* Χαμηλώσουν τα επίπεδα της ενέργειάς σας

* Να σας περιορίσουν τη διάθεση να κάνετε πράγματα

* Να σας κάνουν πιο οξύθυμους

Μπορεί, ακόμα να σας είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιάσετε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο σώμα σας που θα είναι αρκετά μεγάλες. Για παράδειγμα:

* Nα έχετε λιγότερη τριχοφυΐα

* Να μειωθεί η μυϊκή σας μάζα

* Να δείτε το στήθος σας να αυξάνεται

Ακόμα, η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση, που εξασθενεί σταδιακά τα οστά σας, αφήνοντάς τα εύθραυστα και ευάλωτα σε κατάγματα.

Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα, ώστε να τα συνδέσετε με την πιθανότητα να έχετε χαμηλή τεστοστερόνη και να συζητήσετε με το γιατρό σας γι’ αυτά.

Αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, μπορεί να σχετίζονται επίσης με άλλες καταστάσεις. Γι’ αυτό μόνο ο γιατρός σας μπορεί να προχωρήσει στις κατάλληλες εξετάσεις για να δει τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα.

Στο γραφείο του γιατρού

Οταν βρεθείτε στο γραφείο του γιατρού σας με συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης ο γιατρός σας θα κάνει τα εξής:

* Θα προχωρήσει πέρα από το ιατρικό ιστορικό σας

* Θα συζητήσει μαζί σας για τα φάρμακα που παίρνετε (συνταγογραφούμενα και μη)

* Θα ρωτήσει για τυχόν οικογενειακά προβλήματα ή προβλήματα στη σχέση σας

Πολλές φορές είναι άλλες οι αιτίες των συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα κάποια δυσκολία στην εργασία, το άγχος ή η πίεση στην καθημερινή ζωή.

Ο γιατρός σας θα προχωρήσει επίσης σε μια φυσική εξέταση. Θα εξετάσει τα τριχωτά σημεία του σώματος, τους όρχεις, το πέος, το όσχεο και το στήθος.

Τέλος, θα πάρει δείγμα αίματος για να μετρήσει το επίπεδο τεστοστερόνης σας. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει αυτό το τεστ να γίνει πολύ πρωί όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους περισσότερους άνδρες βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους.

Το φυσιολογικό εύρος για τη συνολική τεστοστερόνη είναι μεταξύ 300 και 1000 νανογραμμάρια ανά δέκατο του λίτρου. Αν τα επίπεδα πέσουν κάτω από αυτή την τιμή και έχετε παράλληλα όλα τα συμπτώματα της τεστοστερόνης, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαγνωστείτε με χαμηλή τεστοστερόνη.

Ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να συμβούν ακόμα κι αν έχετε φυσιολογικά επίπεδα ολικής τεστοστερόνης. Αν αυτή είναι η δική σας περίπτωση ο γιατρός θα μετρήσει την «ελεύθερη» και τη «βιοδιαθέσιμη» τεστοστερόνη. Αυτοί οι τύποι τεστοστερόνης συνθέτουν ένα μικρό μέρος της συνολικής τεστοστερόνης σας. Αλλά γνωρίζοντας τα επίπεδά τους είναι ευκολότερο να υπάρξουν χρήσιμες ενδείξεις για το πόσο καλά το σώμα σας παράγει τεστοστερόνη. Μερικοί γιατροί μετρούν και τους τρεις τύπους τεστοστερόνης την ίδια στιγμή.

Ψάχνοντας την αιτία

Εάν διαγνωστείτε με χαμηλή τεστοστερόνη, μπορεί να απαιτηθούν άλλες εξετάσεις για να μάθετε ποια είναι η αιτία. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν η υπόφυση και οι όρχεις λειτουργούν κανονικά. Εδώ θα χρειαστεί η βοήθεια κάποιου ειδικού.

Ωστόσο, μην εκπλαγείτε αν ο ειδικός δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το λόγο που η τεστοστερόνη σας είναι πεσμένη. Η δουλειά του γιατρού είναι να ψάχνει για τις αιτίες, αλλά συχνά δεν υπάρχει καμία αιτία για να βρεθεί…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει