Χάπι της Pfizer κατά του κοροναϊού πιθανόν να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2021

Το χάπι της Pfizer κατά της Covid-19 μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου που διανύουμε αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο είναι αποτελεσματικές, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα, παρά μόνο εμβόλιο κατά της Covid-19. Αν ανακαλυφθεί ένα τέτοιο φάρμακο, αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος των lockdowns για πάντα, σύμφωνα με ειδικό που επικαλείται το δημοσίευμα.

Η Pfizer, η εταιρεία που δημιούργησε ένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, κάνει ήδη δοκιμές του πειραματικού χαπιού σε ανθρώπους. Το αντιικό φάρμακο PF-07321332 μπορεί να χορηγείται για να αποτραπεί η σοβαρή νόσηση σε ανθρώπους που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού, τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά και σε ορισμένους ανθρώπους δεν μπορούν να χορηγηθούν. Τα χάπια μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης σε ανθρώπους για τους οποίους τα εμβόλια δεν λειτουργούν εξίσου καλά ή να αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας στην περίπτωση εμφάνισης ενός ανθεκτικού στελέχους.

Περίπου 60 άνθρωποι εμπλέκονται αυτή τη στιγμή στη κλινική δοκιμή φάσης Ι του PF-07321332 της Pfizer, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου. Στη συνέχεια, αν το χάπι αποδειχθεί ασφαλές, μεγαλύτερες δοκιμές με περισσότερους ανθρώπους θα διεξαχθούν για να αποδειχθεί ότι σίγουρα σταματά την Covid-19.

Ο καθηγητής Κέβιν Μπλιθ, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που ηγείται της δοκιμής του αντιιικού φαρμάκου favipiravir, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί αφότου κάποιος κολλήσει κοροναϊό, δήλωσε: «Θα ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά αν τα αντιιικά φάρμακα λειτουργούν… Ο υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργούν και δεν θα χρειάζονται lockdowns».

Η Pfizer χρειάστηκε λιγότερο από έναν χρόνο για να ετοιμάσει το εμβόλιό της και το PF-07321332 μπορεί να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2021, αναφέρει η Telegraph.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει