Χάστε βάρος για να κερδίσετε μνήμη

Χρειάζεστε ένα επιπλέον κίνητρο για να χάσετε μερικά κιλά; Τι λέτε γι’ αυτό:  Σύμφωνα με σουηδική μελέτη, όταν χάσετε βάρος αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, το μυαλό σας ενισχύεται και η μνήμη σας γίνεται πιο δυνατή.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια δυσκολία να ανακαλούν στη  μνήμη σημαντικές αναμνήσεις, όπως η πρώτη μέρα στο σχολείο ή ένα ταξίδι σε παιδική  ηλικία και πως η διαδικασία που θα βοηθήσει για να βελτιωθεί η μνήμη τους είναι η απώλεια βάρους.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτή η ενισχυμένη λειτουργία του εγκεφάλου είναι αποτέλεσμα της καλύτερης αντίστασης στην ινσουλίνη που μπορεί να παρεμποδίζεται από την παχυσαρκία. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να ρυθμίζεται από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής και καθώς βελτιώνεται, βελτιώνει και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η πρόσφατη σουηδική μελέτη αποδεικνύει ότι η απώλεια βάρους αλλάζει πραγματικά τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό και το γεγονός αυτό οδηγεί σε καλύτερη απόδοση της μνήμης, όπως αναφέρει ο ερευνητής Andreas Stomby, που παρουσίασε τα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Stomby και οι συνεργάτες του στρατολόγησαν 20 υπέρβαρες γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 61 χρόνια και τις έβαλαν να ακολουθήσουν ένα σχέδιο υγιεινής διατροφής για έξι μήνες. Πριν και μετά τη δίαιτα οι γυναίκες κλήθηκαν να απομνημονεύσουν μια σειρά από ονόματα και πρόσωπα και αργότερα να θυμηθούν το πρώτο γράμμα του ονόματος του κάθε ατόμου, κατά τη διάρκεια μιας λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας.

Οι γυναίκες που είχαν χάσει κατά μέσο όρο 17,6 κιλά, έφεραν καλύτερα αποτελέσματα στο τεστ μνήμης. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ορισμένες ενδιαφέρουσες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα: Kατά την εκμάθηση ή «κωδικοποίηση» νέων δεδομένων οι εγκέφαλοι των συμμετεχουσών ήταν πιο δραστήριοι απ’ ό,τι ήταν πριν χάσουν βάρος. Αλλά όταν τους ζητήθηκε να θυμηθούν το υλικό, οι εγκέφαλοί τους ήταν λιγότερο δραστήριοι. Αυτό σημαίνει ότι με την απώλεια βάρους ο εγκέφαλος γίνεται πιο αποδοτικός όταν κατασκευάζει αναμνήσεις, αλλά απαιτεί λιγότερη προσπάθεια όταν απαιτείται να τις ανακαλέσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει