Η ύφεση έχει οδηγήσει στην αυτοκτονία πάνω από 10.000 ανθρώπους

Η οικονομική κρίση που υπάρχει σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική οδήγησε σε περισσότερες από 10.000 αυτοκτονίες, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Psychiatry.

Σύμφωνα με την έρευνα, «οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί σημαντικά» και οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μερικοί θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, καθώς ορισμένες χώρες δεν παρουσίασαν αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών.

Οι ερευνητές υποστήριξαν πως τα ευρήματά τους έδειξαν πόσο σημαντικό είναι για μια χώρα που αντιμετωπίζει ύφεση να διαθέτει καλές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τόνισαν πως αυτό ήταν που έκανε τη διαφορά στις χώρες που ενώ επλήγησαν από την ύφεση δεν είδαν το ποσοστό των αυτοκτονιών των πολιτών τους να αυξάνεται.

Η μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το London School of Hygiene & Tropical Medicine ανέλυσε στοιχεία από 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η ανεργία, οι κατασχέσεις και τα χρέη

Η έρευνα έδειξε πως οι αυτοκτονίες παρουσίαζαν πτωτική τάση στην Ευρώπη μέχρι το 2007. Από το 2007 έως το 2009 υπήρξε μια αύξηση κατά 6,5%, ένα επίπεδο που διατηρήθηκε μέχρι το 2011. Αυτό το ποσοστό ισοδυναμούσε με 7.950 αυτοκτονίες.

Οι θάνατοι από αυτοκτονίες είχαν μια πτωτική τάση στον Καναδά, αλλά υπήρξε μια σημαντική αύξηση όταν επήλθε η ύφεση το 2008, οδηγώντας σε 240 επιπλέον αυτοκτονίες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτονούν ήταν ήδη αυξημένος στις ΗΠΑ, αλλά το ποσοστό της «επιταχυνόμενης» οικονομικής κρίσης οδήγησε σε 4.750 επιπλέον θανάτους.

Η έκθεση αναφέρει ότι κύριοι παράγοντες κινδύνου που ωθούσαν τους ανθρώπους σε αυτή την ενέργεια ήταν η απώλεια της δουλειάς, η κατάσχεση του σπιτιού τους και τα χρέη.

Ωστόσο, ορισμένες  χώρες αντιστάθηκαν σ’ αυτή την τάση. Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία απέφυγαν τις αυξήσεις στο ποσοστό των αυτοκτονιών στη διάρκεια της ύφεσης.

«Απαραίτητη η πολιτική βούληση»

Ενας από τους ερευνητές, ο δρ Aaron Reeves, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Ενα κρίσιμο ερώτημα για την πολιτική και ψυχιατρική πρακτική είναι κατά πόσον οι αυξήσεις των αυτοκτονιών ήταν αναπόφευκτες».

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση οδηγεί σε αύξηση των αυτοκτονιών, αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως αυτό δεν συνέβη παντού: Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία αντιστάθηκαν σ’ αυτή την τάση. Αυτό δείχνει την πολιτική βούληση σε τέτοιου είδους θέματα. Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά των χωρών αυτών είναι πως επενδύουν σε συστήματα που βοηθούν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους, έχουν προγράμματα εκπαίδευσης, προσφέρουν συμβουλές, ακόμα και επιδοτούμενους μισθούς. Υπάρχουν πάντα μεγάλες δυσκολίες σε μια εποχή ύφεσης, αλλά οι κυβερνήσεις οφείλουν να υποστηρίζουν και να προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες. Οι υπηρεσίες αυτές βοηθούν τους ανθρώπους που φέρουν το κύριο βάρος της οικονομικής κρίσης», είπε.

Ο Andy Bell από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας τόνισε πως τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν αναμενόμενα και καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η πρωτοβάθμια φροντίδα.

«Η μελέτη λέει αυτό που φοβόμασταν: Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και πολλοί άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την ύφεση, σχετίζονται παράλληλα και με την κακή ψυχική υγεία και την αυτοκτονία. Αυτό μάς θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την ανάγκη και να λάβουμε προληπτικά μέτρα, όπου μπορούμε, καθώς και ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα έχει τους κατάλληλους πόρους και είναι σε θέση να εντοπίσει τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ύφεση έχει προκαλέσει κατάθλιψη, άγχος και αυτοκτονικές σκέψεις ανεξάρτητα αν οι άνθρωποι είχαν προηγουμένως βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας ή όχι. Για μερικούς ανθρώπους αυτοί οι παράγοντες είναι τόσο δύσκολα διαχειρίσιμοι που αισθάνονται την αυτοκτονία ως την μοναδική τους επιλογή…».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει