Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ τα ποσοστά φυματίωσης στα παιδιά

Πάνω από 650.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, ποσό περίπου 25% υψηλότερο από τις τρέχουσες προβλέψεις του ΠΟΥ, αναπτύσσουν κάθε χρόνο φυματίωση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Global Health.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι αξιωματούχοι υγείας μπορεί να έχουν χάσει μια «τεράστια ευκαιρία» να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδιάζει να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του στην επόμενη έκθεσή του.

Η φυματίωση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί στα παιδιά καθώς έχουν λιγότερα βακτήρια από τους ενήλικες και είναι πιο δύσκολο να συλλέξει κανείς δείγματα.

Εναλλακτικές προσεγγίσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκέντρωσε τις πρώτες διεθνείς εκτιμήσεις για τη φυματίωση στα παιδιά το 2012 προβλέποντας ότι εκείνο το έτος θα υπάρξουν 530.000 κρούσματα. Ομως, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτοί οι αριθμοί των κρουσμάτων που βασίζονται σε εκθέσεις των χωρών, δεν δίνουν την πλήρη εικόνα, καθώς η ποιότητα της επιτήρησης των περιπτώσεων ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λένε, μπορεί κάποια κρούσματα να μην υπολογιστούν, καθώς υπάρχει η αντίληψη πως τα παιδιά δεν είναι μολυσματικά και έτσι συχνά παρουσιάζεται το πρόβλημα λιγότερο έντονο απ’ ό,τι είναι στους ενήλικες, χωρίς αυτό να απηχεί την πραγματικότητα.

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του ΠΟΥ για την εξεύρεση εναλλακτικών προσεγγίσεων στο πρόβλημα, ερευνητικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, το Imperial College του Λονδίνου, καθώς και από την Παγκόσμια Συμμαχία για την Ανάπτυξη Φαρμάκων Κατά Της Φυματίωσης δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο, που επικεντρώθηκε σε δεδομένα από ενήλικες που είχαν την συγκεκριμένη ασθένεια.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη φυσική συμπεριφορά των βακτηρίων και τα ποσοστά των ενηλίκων που υποφέρουν από φυματίωση σε κοινότητες από 22 χώρες που παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα της νόσου, ήταν σε θέση να εκτιμήσουν πόσα παιδιά είχαν φυματίωση.

Τα συμπεράσματά τους ήταν πως περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα στο ίδιο νοικοκυριό με έναν ενήλικα που έχει λοιμώδη φυματίωση και 53 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανενεργό φυματίωση, μια μορφή της νόσου που μπορεί να εξελιχθεί σε μολυσματικό ενεργό τύπο ανά πάσα στιγμή.

«Τα παιδιά συχνά αγνοούνται»

Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν ότι σχεδόν τα 2/3 των περιπτώσεων ενεργής φυματίωσης μπορεί να αγνοηθούν κάθε χρόνο.

«Τα παιδιά συχνά αγνοούνται σε ό,τι αφορά τη φυματίωση, παρόλο που είναι σημαντικό μέρος των προσπαθειών ελέγχου της φυματίωσης. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν πως έχουμε μια τεράστια ευκαιρία για προληπτική θεραπεία με αντιβιοτικά για τα παιδιά που ζουν στο ίδιο σπίτι με έναν ενήλικα που έχει φυματίωση. Ευρύτερη χρήση της προληπτικής θεραπείας θα μπορούσε πιθανότατα να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των παιδιών που αναπτύσσουν τη νόσο», λέει ο δρ Peter Dodd του Πανεπιστημίου του Sheffield και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα ευρήματά τους αποδεικνύουν ότι αυτό που πιστεύεται μέχρι σήμερα, πως δηλαδή ο έλεγχος της φυματίωσης στους ενήλικες θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε βελτίωση του ελέγχου της φυματίωσης στα παιδιά είναι παραπλανητικό ως στρατηγική ελέγχου. Τα παιδιά αναπτύσσουν φυματίωση και πεθαίνουν απ’ αυτήν, αλλά λόγω αυτής της παραπλανητικής στρατηγικής δεν γνωρίζουμε τον αριθμό τους. Η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία των παιδιών που είναι εκτεθειμένα στη νόσο και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, ώστε να μην επανεμφανιστεί αργότερα στη ζωή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει