Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

H κατανάλωση 336 ml ζαχαρούχων αναψυκτικών την ημέρα (ένα κλασικό κουτάκι) μπορεί να είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 22%!

Αυτό αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Diabetologia (το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη). Η έρευνα διεξήχθη από τις Ντόρα Ρομανγκέρα, Πέτρα Ουόρκ και Τερέζα Νόρατ του Imperial College του Λονδίνου.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες έρευνες σ’ αυτόν τον τομέα έχουν διεξαχθεί στη Βόρεια Αμερική, οι συγγραφείς της μελέτης ήθελαν να διαπιστώσουν αν υπάρχει και στην Ευρώπη μία σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση γλυκών ποτών και τον διαβήτη τύπου 2.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα για την κατανάλωση χυμών και νέκταρ, ζαχαρούχων αναψυκτικών και τεχνητών γλυκαντικών αναψυκτικών που συνέλεξαν από οκτώ ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC) από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, που καλύπτουν περίπου 350.000 συμμετέχοντες.

Ως μέρος του προγράμματος INTERACT (κοινοπραξία που μελετά μεταξύ άλλων τη σύνδεση διατροφής, διατροφικών συνηθειών και σωματικής δραστηριότητας με τον σακχαρώδη διαβήτη) οι ερευνητές έκαναν μια μελέτη που περιελάμβανε 12.403 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και μια τυχαία ομάδα 16.154 από το EPIC.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 336 ml ζαχαρούχων αναψυκτικών την ημέρα, που αντιστοιχούν σε ένα κουτάκι αναψυκτικού του εμπορίου, αυξάνει κατά 22% τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος μειώνεται ελαφρά (18%) όταν συνυπολογίζεται ο συνολικός δείκτης ενεργειακής πρόσληψης και μάζας σώματος (και οι δύο παράγοντες πιστεύεται πως μεσολαβούν στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών και την επίπτωση που μπορεί να έχουν στο διαβήτη). Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη πως η επίδραση των ζαχαρούχων αναψυκτικών στο διαβήτη προχωρά πέρα από την επίδρασή τους στο σωματικό βάρος.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης μια στατιστικά σημαντική αύξηση στην συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά, ωστόσο αυτή εξαφανίστηκε όταν ελήφθη υπόψιν ο δείκτης μάζας σώματος. Αυτό δείχνει πως η αύξηση βασίζεται στο βάρος των συμμετεχόντων, καθώς αυτοί με μεγαλύτερο σωματικό βάρος τείνουν να αναφέρουν μεγαλύτερη κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά και είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη.

Η κατανάλωση σκέτου χυμού φρούτων και νέκταρ (αραιωμένος χυμός φρούτων με πιθανή προσθήκη πρόσθετων) δεν συσχετίστηκε σημαντικά με την εμφάνιση διαβήτη, ωστόσο δεν ήταν δυνατόν χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα να μελετηθεί η επίδραση ενός 100% φυσικού χυμού ξεχωριστά από εκείνους με τα πρόσθετα σάκχαρα.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο κίνδυνος διαβήτη στους καταναλωτές ζαχαρούχων αναψυκτικών στην Ευρώπη όσον αφορά τους αριθμούς, συμφωνεί με την ανάλυση των προηγούμενων μελετών που έχουν διεξαχθεί κυρίως στη Βόρεια Αμερική (εκεί το ποσοστό ήταν κατά τι αυξημένο – 25%).

«Λαμβάνοντας υπόψιν την αύξηση της κατανάλωσης των ζαχαρούχων αναψυκτικών στην Ευρώπη, πρέπει να προειδοποιήσουμε για την ανθυγιεινή επίδρασή τους τον πληθυσμό», λένε οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει