Ζωτικής σημασίας για τους νεφροπαθείς η υγεία της καρδιάς

Οι άνθρωποι που έχουν νεφρική νόσο θα πρέπει να φροντίσουν ένα άλλο σημαντικό όργανο: την καρδιά τους. Κι αυτό γιατί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ εξέτασε της επιπτώσεις της μείωσης της αρτηριακής πίεσης στην υγεία της καρδιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους συμμετέχοντες που παρουσίαζαν συμπτώματα νεφρικής νόσου και διαπίστωσε πως η μείωση της αρτηριακής πίεσης συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής προσβολής και άλλα καρδιακά προβλήματα για άτομα με ή χωρίς νεφρική νόσο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν τη σημασία που έχει η διαχείριση της πίεσης του αίματος στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών προβλημάτων. Συνέστησαν δε, στα άτομα με νεφρική νόσο που διατρέχουν λόγω της κατάστασής τους αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακής νόσου να φροντίζουν να διατηρούν την αρτηριακή τους πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η νεφρική νόσος χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, συνδέεται με κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιακής νόσου, καθιστώντας την υγεία της καρδιάς ζωικής σημασίας για τους ανθρώπους που πάσχουν από νεφρική νόσο. Επίσης, τα άτομα με νεφρική νόσο συχνά έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση απ’ ό,τι τα άτομα με πλήρη λειτουργία των νεφρών.

Για την αναθεώρηση προηγούμενης έρευνας οι ερευνητές προχώρησαν σε δοκιμές με μία ομάδα ελέγχου που έπαιρνε εικονικό φάρμακο (placebo) και  κάποιες άλλες ομάδες που έλαβαν διαφορετικούς τύπους φαρμάκων για την πίεση του αίματος.

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 152.290 συμμετέχοντες. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες πήραν αναστολείς ACE, μια κατηγορία φαρμάκων που αποτρέπει τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Αλλοι δοκίμασαν ανταγωνιστές ασβεστίου, φάρμακα που αλλάζουν την κίνηση του ασβεστίου στον οργανισμό.

Οι ερευνητές εξέτασαν σε κάθε δοκιμή πόσοι από τους συμμετέχοντες υπέφεραν από εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιαγγειακό θάνατο ή θάνατο γενικά. Παράλληλα, κατέγραψαν τα αποτελέσματα που είχε το φάρμακο ή το εικονικό φάρμακο στην αρτηριακή πίεση σε όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης των συμμετεχόντων, καθώς και την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν τα απόβλητα (εκεί που οι πληροφορίες ήταν διαθέσιμες).

Το συμπέρασμα στο οποίο έφτασαν ήταν πως η μείωση της πίεσης του αίματος βοήθησε στην πρόληψη των αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία της καρδιάς.

Τα οφέλη ήταν ίδια τόσο για τα άτομα που είχαν νεφρική νόσο όσο και γι’ αυτά που δεν είχαν. Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης σημείωσαν πως τα άτομα με νεφρική νόσο έχουν πολλά περισσότερα πράγματα να κερδίσουν από την μείωση της πίεσης του αίματος, επειδή ο κίνδυνος που διατρέχουν από την κακή υγεία της καρδιάς είναι μεγαλύτερος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν στις δοκιμές με αναστολείς ACE (αναστολείς του ενζύμου μετατροπής αγγειοτενσίνης), ότι το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο των καρδιακών επεισοδίων, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο κατά το 1/6. Παράλληλα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις για το αν το ένα φάρμακο ευνοεί περισσότερο από το άλλο.

Οι συντάκτες της μελέτης σημείωσαν πως τα συμπεράσματά τους είναι κάπως περιορισμένα, επειδή δεν εξέτασαν ενδελεχώς την υγεία των νεφρών των ασθενών. Ομως, λαμβάνοντας υπόψιν τα θετικά οφέλη από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τόσο στους συμμετέχοντες που είχαν νεφρική νόσο όσο και για τους υπόλοιπους, καθώς και τον αριθμό των συμμετεχόντων στις δοκιμές, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η σωστή διαχείριση της πίεσης του αίματος παρέχει στους νεφροπαθείς τη δυνατότητα να διατηρούν μια υγιή καρδιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει