10 αιτίες που αισθάνεστε κουρασμένοι

Αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα; Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται έτσι. Είναι ένα σημάδι των καιρών μας. Κι όμως ίσως είναι απλούστερο απ’ όσο νομίζετε να ανακτήσετε την ενέργειά σας.

Ξεκινήστε με το να δείτε αν η κούρασή σας σχετίζεται με τους κορυφαίους τρεις λόγους που θα μπορούσαν να «στραγγίζουν» την ενέργειά σας.

Οι τρεις κορυφαίοι λόγοι

Οι συνηθέστεροι λόγοι για την κούραση σχετίζονται με τις καθημερινές συνήθειες.

1. Τι τρώτε. Η καφεϊνη και η ζάχαρη μπορεί να σας αφήνουν περισσότερο κουρασμένους, καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν μεγάλες μεταβολές. Αντ’ αυτού, ακολουθήστε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή γεμάτη από φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται σαν να είναι λιγότερο κουρασμένοι όταν ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή. Το να τρώτε υγιεινά σημαίνει επίσης ότι θα έχετε λιγότερο βάρος, καθώς η παχυσαρκία έχει μεγάλη συμβολή στην κούραση.

2. Πόσο κοιμάστε. Πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά. Αν είστε ένας από αυτούς, αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ κατά τις ώρες λίγο πριν τον ύπνο, απενεργοποιήστε την τηλεόραση πριν πέσετε για ύπνο και κρατήστε το υπνοδωμάτιό σας ήσυχο και ξεκούραστο.

3. Πόσο ασκείστε. Αυτή είναι η παγίδα. Η συστηματική έντονη άσκηση φέρνει κούραση. Τελειώστε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο, έτσι ώστε να έχετε χρόνο να ηρεμήσετε. Αν νομίζετε ότι η άσκηση θα σας κάνει απλά πιο κουρασμένους, υπάρχουν καλά νέα: Η άσκηση τροφοδοτεί την ενέργεια. Σχεδόν όλες οι μελέτες που έχουν εξετάσει αυτό το ζήτημα έχουν βρει το ίδιο πράγμα: Οι άνθρωποι με καθιστική ζωή που αρχίζουν την άσκηση αισθάνονται πολύ λιγότερη κούραση από εκείνους που μένουν σε αδράνεια. Είναι μια από αυτές τις αλήθειες που προκαλούν έκπληξη: Κινηθείτε περισσότερο και θα έχετε περισσότερη ενέργεια.

Οι ειδικοί συνιστούν να έχετε 30 λεπτά άσκησης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Κάντε το και σε ένα μήνα θα παρατηρήσετε κάποια βελτίωση. Κρατήστε το αυτό για τρεις έως έξι μήνες και θα αισθάνεστε πολύ καλύτερα.

Αν ακολουθήσετε την άσκηση για τουλάχιστον ένα μήνα -και έχετε επίσης βελτιώσει τον ύπνο σας- και αισθάνεστε ακόμα χάλια, κοιτάξτε σε άλλες αιτίες.

Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο;

Οι συνηθέστεροι λόγοι για το αίσθημα της κούρασης είναι αυτά που έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα. Μην αρχίσετε να σκέφτεστε ότι έχετε μια ιατρική κατάσταση έως ότου έχετε δοκιμάσει αυτές τις στρατηγικές. Φροντίστε ωστόσο, να τους δώσετε μια πραγματική ευκαιρία για να φέρουν αποτελέσματα.

Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε εξαντλημένοι, θα πρέπει να το ελέγξετε με το γιατρό σας. Η χρόνια κόπωση συνδέεται με πολλές διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις, όπως:

4. Αναιμία. Αυτή είναι μια πολύ κοινή αιτία της κόπωσης και είναι πολύ εύκολο να ελεγχθεί με μια απλή εξέταση αίματος. Είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τις γυναίκες, ιδίως εκείνες που έχουν βαριά έμμηνο ρύση. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αναιμία με μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο, διατροφή πλούσια, κρέατα και σκούρα, φυλλώδη λαχανικά ή συμπληρώματα διατροφής εάν έχετε χρόνια έλλειψη σιδήρου.

5. Ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο. Και πάλι, αυτό είναι εύκολο να ελεγχθεί με μια εξέταση αίματος.

6. Προβλήματα του θυρεοειδούς. Ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να προκαλέσουν κόπωση. Μια εξέταση αίματος για το επίπεδο της ορμόνης του θυρεοειδούς μπορεί να βοηθήσει την αξιολόγηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς σας.

7. Ο διαβήτης. Οι άνθρωποι που έχουν ανεξέλεγκτο διαβήτη απλά δεν αισθάνονται καλά. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι και επίσης, έχετε θολή όραση ή πηγαίνετε τακτικά στην τουαλέτα για ούρηση, θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος.

8. Κατάθλιψη. Αν τα συναισθήματά σας από εξάντληση συνοδεύονται από θλίψη και απώλεια της όρεξης και απλά δεν μπορείτε να βρει καμία ευχαρίστηση σε πράγματα που κάποτε απολαμβάνατε, μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη. Μην το κρατάτε μέσα σας. Ο γιατρός σας ή ένας θεραπευτής, μπορούν να σας βοηθήσουν να αρχίσετε πάλι να αισθάνεστε καλά.

9. Προβλήματα ύπνου. Εάν δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι, και τίποτα δεν φαίνεται να το διορθώνει αυτό, μπορείτε να εξετάσετε την επίσκεψη στο γιατρό, ειδικά αν ροχαλίζετε. Το ροχαλητό μπορεί να είναι μέρος της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, κατά την οποία οι άνθρωποι σταματούν για λίγο την αναπνοή πολλές φορές τη νύχτα. Υπάρχουν θεραπείες για αυτό.

10. Αδιάγνωστη καρδιακή νόσος. Η κούραση μπορεί να είναι ένα σημάδι των καρδιακών προβλημάτων, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αν έχετε πρόβλημα με την άσκηση που συνηθίζατε να κάνετε εύκολα, ή αν αρχίζετε να αισθάνεστε χειρότερα, όταν ασκείστε, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη σημαία για καρδιακά προβλήματα. Εάν έχετε αμφιβολίες, δείτε το γιατρό σας.

Αλλά και πάλι, ξεκινήστε με τα βασικά: Τον ύπνο σας, τη διατροφή σας, και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς σας. Μερικές φορές οι απλούστερες λύσεις είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει