15 αποτελεσματικοί τρόποι για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας

Οταν είναι κανείς νέος απορροφά τη γνώση σαν σφουγγάρι. Είτε διαβάζει ένα βιβλίο, είτε ακούει ένα τραγούδι μπορεί να επαναλάβει αμέσως τις πληροφορίες από μνήμης, και ακόμη και εβδομάδες αργότερα δεν θα τις ξεχάσει.

Ωστόσο, όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο πιο δύσκολο γίνεται όχι μόνο να θυμάται πράγματα αλλά και να μαθαίνει καινούργια.

Είναι δυνατόν να σταματήσετε αυτή τη διαδικασία και να γυρίσετε πίσω το χρόνο, επιστρέφοντας στην προηγούμενη ικανότητά σας να σκέφτεστε, να εργάζεστε και να έχετε στραμμένη την προσοχή σας κάπου; Φυσικά και είναι! Απλά πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας.

Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό αποτελεσματικά:

1. Επικοινωνήστε

Αναμφίβολα, η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους σας δίνει νέες πληροφορίες. Απλά μην κουτσομπολεύετε. Ψάξτε για την αλήθεια και προσπαθήστε να ανακαλύψετε κάτι νέο με τους φίλους σας και πάντα να σκέφτεστε τη συνολική χρησιμότητα των πληροφοριών που λάβατε.

2. Διαβάστε νέα βιβλία

Διαβάζοντας τα βιβλία από διάφορα είδη και θέματα είναι κάτι που σας δίνει όχι μόνο νέες γνώσεις και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό σας, αλλά παράλληλα εκπαιδεύει το μυαλό σας.

3. Μάθετε πώς μπορείτε να χαλαρώνετε

Το άγχος βλάπτει την ψυχική υγεία σας και για να αποτρέψετε αυτή την αρνητική επίδραση πρέπει να χαλαρώνετε. Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά, μετά από μια σκληρή ημέρα εργασίας ή δοκιμάστε να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

4. Σωματική δραστηριότητα

Οι σωματικές ασκήσεις βοηθούν να κρατιέστε σε καλή κατάσταση, να παραμένετε υγιείς, να είστε σε καλή διάθεση και, συνεπώς, να γίνετε πιο παραγωγικοί.

5. Τρώτε σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα βοηθά το μυαλό σας να λειτουργεί καλύτερα. Το καλύτερο πράγμα είναι να τρώτε σοκολάτα το πρωί. Απλά μην το παρακάνετε.

6. Εγκαταλείψτε το αλκοόλ και τα τσιγάρα

Το αλκοόλ και η νικοτίνη είναι κατά κύριο λόγο οι ουσίες που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και στο τέλος τον καταστρέφουν. Γι’ αυτό, αν θέλετε να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας και να παραμείνετε ψυχικά υγιείς προσπαθήστε να εγκαταλείψετε αυτές τις κακές συνήθειες.

7. Συνεχίστε να μαθαίνετε

Το να λαμβάνετε συνεχώς νέες πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμο όχι μόνο για την καριέρα σας, αλλά και για τον εγκέφαλό σας. Αυτό βοηθά να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας και να αναπτύξετε τη δική σας προσωπικότητα.

8. Παρακολουθήστε ταινίες

Παρακολουθήστε σπουδαίες ταινίες ποιότητας, ιδίως εκείνες που σας μπερδεύουν και να σας κάνουν να σκέφτεστε πολύ.

9. Νέες γεύσεις και αρώματα

Οταν μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί ή μια σοκολάτα ή κάποιο άλλο νόστιμο φαγητό, να συγκρίνετε τις γεύσεις και τα αρώματά τους.

10. Ξεχάστε κάποια στερεότυπα

Να μην είστε όμηρος κοινών στερεοτύπων. Προσπαθήστε να αλλάξετε τις απόψεις σας σε κάτι αντίθετο. Αναπτύξτε τον εαυτό σας!

11. Λογική

Επιδοθείτε στη μελέτη της λογικής. Εκπαιδευτείτε να λύνετε προβλήματα λογικής.

12. Μην κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα

Καλύτερα επικεντρωθείτε σε μια συγκεκριμένη εργασία, δεδομένου ότι θα σας βοηθήσει να την κάντε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

13. Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ανακούφιση του στρες, για χαλάρωση και για να στρέψετε την προσοχή σας στα συναισθήματά σας κτλ. Δοκιμάστε τον ακόμη και σήμερα και δεν θα το μετανιώσετε.

14. Απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις

Θα σας καταστρέψουν εκ των έσω. Δεν αφήνουν χώρο για αυτο-βελτίωση. Δοκιμάστε τη θετική σκέψη και  αυτό θα σας οδηγήσει σε ένα αισιόδοξο τρόπο ζωής.

15. Φτιάξτε τις δικές σας πεποιθήσεις

Οι πεποιθήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε το μυαλό σας επικεντρωμένο στους στόχους της ζωής σας. Κατά τη χρήση τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να ενεργοποιήσετε άλλες περιοχές του εγκεφάλου σας, που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μνήμης και τη δημιουργικότητά σας.

Αυτές οι μέθοδοι θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις νοητικές ικανότητές σας και να ενισχύσετε τη δική σας πολυμάθεια. Αναπτύξτε την περιέργειά σας και την ικανότητά σας να μαθαίνετε, κάνοντας τη ζωή σας πιο ενδιαφέρουσα και χρήσιμη αρχής γενομένης από σήμερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει